ZLATNI STUDIO 2022.

Zlatko Turkalj Turki: ‘Ravnatelj Lisinskog mi je rekao da ne izlazi iz auta dok ne završi emisija‘

Zlatko Turkalj Turki nominiran je za Zlatni studio u kategoriji najboljeg radijskog glasa

Zlatko Turkalj

 Darko Tomas/Cropix

Iduće godine slavi se velika 30. obljetnica od prvog emitiranja Music puba Zlatka Turkalja. Zato mu je nominacija za Zlatni Studio, govori, ovoga puta posebno važna i draga.

- Jako sam se razveselio! Već sama nominacija mi je veliko priznanje, koje mi govori da sam i nakon tri desetljeća u eteru još uvijek konkurentan i zanimljiv – priča nam.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Pripadnik je generacije, govori, koja drži do klasičnih medija.

- Čitam Jutarnji od vremena kada sam se tek počeo baviti novinarstvom. Printani su mediji za mene važan dio svakodnevnih rituala, pa mi je posebno drago da nominacija dolazi od vas. Tisak je uvijek bio važan. Dok sam radio u jutarnjem programu, bilo mi je nemoguće zamisliti pripremu za eter bez listanja tiska – govori.

2021. godina mu je bila posebno izazovna. Prebolio je koronavirus. Taj mu period nije bio jednostavan. No na posao se vratio s velikim entuzijazmom.

- Odmah po povratku sam krenuo u pripremu serijala Žene u glazbenoj industriji. Predstavio sam neke od najznačajnijih hrvatskih glazbenica. Uz to, objavio sam i knjigu "73 priče o albumima", u kojoj sam pisao o ženskim albumima i stvaralaštvu naših autorica. A godina će mi završiti uz objavljivanje vinila koji je svojevrsni soundtrack tog serijala i knjige. Bio je ovo iznimno produktivan period – kaže.

"73 priče o albumima" su njegova prva knjiga.

- Kao što sam već spomenuo, doista držim do analognih dokumenata vremena kao što su print, nosači zvuka i slično. Važno je, po meni, predstaviti emisiju i u tim drugim formatima i medijima, mislim da takve stvari šire njezin utjecaj – govori Turkalj.

image

Zlatko Turkalj Turki

Darko Tomas/Cropix

Generalno je ponosan na Hrvatski radio.

- Zadržali smo klasične novinarske forme. Imamo prikaze, intervjue, kritike, osvrte... I, uz to, sjajnu interakciju s publikom – priča.

Kada je riječ o publici, izdvaja koji su mu najveći komplimenti oko emisije.

- Recimo, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević mi je rekao da ne izlazi iz auta dok ne završi emisija. To je posebna stvar. Jedno je kad netko ostane poslušati pjesmu do kraja, a doista je posebno kad netko čeka kraj emisije. Posebice kad takve stvari čuješ od ljudi koji žive glazbu i žive s njom. Takve stvari za mene imaju posebnu težinu – kaže.

Pitamo ga i kako se i kada prvi puta uopće zaljubio u radio te poželio jednog dana na njemu i raditi.

- Kao klinac sam stalno slušao radio Zagreb, današnji Drugi. Tu sam čuo tko su Novi fosili, tko je David Bowie, Eurythmics... A već sa 16 godina sam došao na Radio Veliku Goricu, gdje sam napravio prve novinarske korake, a kasnije dobio i autorsku emisiju – prisjeća se Turkalj, koji je, važno je spomenuti, osnovao i Music Pub nagradu, koja je bila prva hrvatska glazbena nagrada te je postojala čak i prije Porina.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:08