MUZE GLAZBENIKA

Zbog njih su se lomile čaše: Ove fatalne dame osvojile su naše pjevače, evo tko su one

‘Žena budi mi ti‘, ‘Molitva za Magdalenu‘, ‘Milena‘, ‘Tamara‘ i ‘Selma‘ dobro su poznate pjesme, no znate li o kome govore?

Sandi Cenov - Branka

 Youtube Screenshot/Sandi Cenov/

O ovim su ženama ispisani najpoznatiji hitovi s ovoga područja... Neki od naših najpoznatijih glazbenika zaljubili su se u njih na prvi pogled i posvetili im pjesme. Evo tko su bile muze cijenjenih domaćih glazbenika - Rajka Dujmića, Sandi Cenova, Borisa Novkovića, Olivera Dragojevića i Vlade Dijka.

Milena

"Milena, generacijo moja, da smo se ranije sreli...", opjevao je Rajko Dujmić medicinsku sestru iz Negotina koju je upoznao 1978. na jednom koncertu. Pjesma je je nastala 1983. kada je Dujmić događaj prepričao Zrinku Tutiću, prenosi 24sata.

Tutić je napisao tekst, no stih "Miriše na varivo, živi sa svekrvom" se glazbeniku nije svidio pa je tekstopisac stih promijenio u "Miriše na jabuke, živi k’o podstanar" i "Milena" je postala jedan od najvećih hitova Novih fosila. Jednom je prilikom glazbenik otkrio da je to bila obećana pjesma.

"Ispred vrata joj kažem: ‘Ti ćeš završiti u pjesmi.‘ Ona meni kaže: ‘Ti to svakoj govoriš.‘ Kažem joj: ‘Vidjet ćeš!‘", prenosi Dnevno.hr da je rekao Dujmić. "Milena je majka dvoje djece i priča je vrlo osobna", dodao je Dujmić.

Prije nekoliko se godina Milena javila u radijski eter i priznala: "Nisam se nadala da će obećanje biti ispunjeno. No ispala je dobra pjesma, koju svi i danas slušaju i drago mi je zbog toga."

Branka

Sandiju Cenovu srce je ukrala Miss Europe, Branka Bebić, danas Krstulović. Bila je to strastvena ljubav zbog koje je nakon samo tjedan dana glazbenik odlučio poduzeti veći korak i zaprositi Branku. "Žena budi mi ti" pjesma je na koju Branka nije mogla odoljeti i pristala je udati se za Cenova.

Iako je pjesma "Branka" nastala godinama nakon prekida pjevača i misice, Cenov je otkrio da nije posvećena bivšoj ljubavi, već da je inspiracija bila pjesma "Ej Branka, Branka" Tome Zdravkovića. "Sjećam se kad sam snimio pjesmu ‘Ej Branka, Branka‘ da mi je Đorđe Balašević rekao: ‘Moraš biti ozbiljan komad budale da snimiš takvu pjesmu nakon što ste već toliko godina rastavljeni‘", kazao je Cenov.

Prije Miss Europe. pjevač je ljubio Miss Hrvatske - Fani Čapaliju, ali svoju je sreću na kraju pronašao sa zagrebačkom odvjetnicom Ilinom. Glazbenik je, kako prenosi Gloria, otkrio da mu je majka na vjenčanju s Brankom plakala od tuge, ali da je kada se drugi put ženio plakala od sreće.

"Bio sam stvarno mlad, premlad, i ona je bila premlada, srljali smo u to kao neki ludi klinci koji sve znaju u životu. Mama je jednostavno osjećala da to neće biti to, ali naravno da mi to nikad nije mogla reći", objasnio je Cenov.

Tamara

"Ko mi tebe uze, Tamara, prodala si suze drugima, noćima ja sanjam tvoje tragove kuda idu izgubljene djevojke", stih je hita Borisa Novkovića koji je u pjesmi "Tamara" opjevao prijateljevu zaljubljenost u jednu Tamaru. Pjesma je nastala kada je glazbenik imao samo 17 godina.

"Stvarno je bio lud za jednom Tamarom. Svašta je izvodio zbog nje. Pao je s motora zbog nje, pao je u školi i na kraju mu ništa nije pomoglo", prenosi Story Novkovićeve riječi. Koliko je poznato medijima, Tamara danas ima troje djece, a kada je pjesma izašla, prepoznala se i zahvalila Novkoviću na posveti.

Magdalena

Oliver Dragojević poznat je brojnim baladama koje su postale hitovi, a takav je slučaj bio i s pjesmom "Molitva za Magdalenu". Iako glazbenik nikada nije potvrdio tko je Magdalena, javnost je nagađala da je riječ o Magdaleni Novaković koja je zbog eksplozije ostala bez obje noge.

No, bez obzira na tešku situaciju, njezin ju je partner i dalje htio oženiti, ali kako prenosi Kurir, ona je to odbila.

Selma

"Jednom me sreo s koferom pa mi je nosio kofer. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u vlak. U tom je vlaku bio polupan prozor, a on mi je onda rekao: ‘Selma, ne naginji se kroz prozor‘", rekla je prije nekoliko godina Selma Borić koja je inspirirala Vladu Dijak da napiše veliki hit Bijelog dugmeta nazvan po njegovoj istoimenoj muzi.

Selma je otkrila da jako voli tu pjesmu, ali i da joj u početku nitko nije vjerovao da je posvećena njoj. Sam Dijak joj nikada nije direktno izrekao ljubav, ali da je bio zaljubljen u nju shvatila je kada je njezin odlazak na fakultet pretočen u ljubavne stihove.

Dijak i Selma upoznali su se 1945., kada je imala tek 16 godina. "Imala sam tad 16 godina. Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s dečkima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me pogledavao. Izgleda da se odmah zainteresirao za mene...", prisjetila se Selma.

Selma je preminula 2021. godine u 92. godini života, a tužnu je vijest s javnosti podijelio pjevač Željko Bebek. "Nažalost starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i pominjati je pred publikom, zbog toga što pjesma nosi njeno ime, a pjesma je opisala dio njenog života, lijepi dio njenog života. Tako ćemo je se rado sjećati", rekao je Bebek tada za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 02:25