NOVA SEZONA REALITYJA

VIDEO: ONI SU PRVE ZVIJEZDE NOVOG SUPERTALENTA Pekar Đulijano samouki je plesač i ima YouTube kanal, a Iva iz Žepča studira na dva fakulteta u Grazu

 
 CROPIX/Nova TV

U nedjelju navečer počela je nova sezona “Supertalenta”, a već u prvoj epizodi predstavili su se brojni talenti.

Bilo je tu pjevača, mađioničara, plesača, akrobata, svirača, ali i unikatnijih, apstraktnijih točaka koje je teško definirati jednom riječju pa je, primjerice, jedan od kandidata jednostavno obojio svoje tijelo u plavo, udario nogometnu loptu glavom i ispustio neartikulirani zvuk, objasnivši da je on - dupin. Već u prvoj epizodi saznalo se da neki kandidati - akrobatsko-košarkaški kolektiv Dunking Devils iz Slovenije - idu u polufinale, nakon što im je veseli voditeljski duo Rene Bitorajac i Igor Mešin dao direktan ulaz u završnicu.

Kako kažu iz Nove TV, prvu epizodu showa gledalo je gotovo pola Hrvata kojima je u tom trenutku bio uključen TV, odnosno 714 tisuća gledatelja.

Slavi rođendan

Dan nakon prikazivanja prve sezone razgovarali smo s Đulijanom Jašarevićem iz Siska, jednom od najvećih dosadašnjih senzacija novog “Supertalenta”, koji je baš jučer slavio 20. rođendan.

- Na show sam se htio prijaviti još prošle godine, ali nisam mislio da sam dovoljno dobar - priča nam Đulijano, koji kaže da mu je glavna motivacija, osim želje da pokaže svoju ljubav prema plesu, bila i želja da jednog dana otvori svoju plesačku školu, u kojoj bi podučavao stilove kojih je i sam fan - hip-hop, break dance, izbacivanje ramena, “robotski” ples...

- Plešem otprilike dvije i pol godine, no ovaj je nastup ipak bio poseban radi svih pogleda, kamera... Međutim, prošlo je odlično. Svi su oduševljeni, a i sam mislim da nije moglo bolje. Uspio sam pobijediti tremu - kaže nam Đulijano, koji inače radi kao dostavljač u pekari, a nakon radnog vremena posvećuje se svojem hobiju.

U prosjeku vježba oko četiri sata u danu, a sve što zna naučio je u potpunosti sam, bez ikakve pomoći profesionalaca ili trenera. Većinom pleše doma, a tek ponekad ode u dvoranu, gdje se pridruži prijateljima koji treniraju break dance. Videe na kojima pleše uploada i na svoj YouTube kanal, a dogodi se da ima i do pet tisuća pregleda po objavi, što mu je odličan način za promociju.

- Sve je i krenulo preko YouTubea. Pronašao sam Fictiona, plesača čiji mi se stil jako svidio. Imali smo nešto zajedničko, radili smo slične pokrete i s vremenom sam se sve više trudio imitirati ga. Upornost i volja učinili su svoje - kaže Đulijano, dodajući da najviše voli plesati na hip-hop i trap, a stilski se definira kao freestyler. To doista i jest. - Iskreno, 90 posto koreografije koju sam otplesao na “Supertalentu” bilo je iz glave.

Vježbao sam, recimo, dva dana po dva sata, ništa previše. Iako, vjerujem da ću se za iduće nastupe mnogo više pripremati. Želio bih pobijediti! - iskren je mladić, koji je radi odlaska na audiciju uzeo godišnji odmor, a i dan nakon prikazivanja bio je na slobodnom danu - šef je, poput njegove obitelji i prijatelja, bio oduševljen.

Đulijano najavljuje da možemo očekivati da će mu nadolazeće točke biti dulje, zahtjevnije i s više akcije u vidu, primjerice, vizualno vrlo atraktivnih skokova, ali i za njega karakterističnih zanimljivih robotskih pokreta.

Nema straha

Jedno od najvećih iznenađenja prve večeri “Supertalenta” bio je i nastup Ive Augustinović, koji je podigao publiku na noge, a mnogima od njih i zacaklio oči. Ravnodušan nije ostao ni žiri.

- Bit ću krajnje kratka: ti si osoba koja je demantirala moj evidentno bezrazložan strah da ove godine “Supertalent” nema pjevače, e pa ima ih! - rekla je Ivi Martina Tomčić, operna pjevačica koja je već nekoliko sezona održavanja “Supertalenta” na glasu kao članica žirija s najvišim kriterijima, koju je najteže oduševiti.

Dvadesetčetverogodišnja Augustinović na pozornicu je izašla vrlo skromno, prilično nesigurno, zbog čega je efekt iznenađenja njezinim nastupom bio još veći. To je primijetila i pjevačica Maja Šuput. - Ušli ste vrlo sramežljivo, a onda ste pomeli pozornicu! Imate predivnu boju glasa i divno pjevate. Na Vašem bih mjestu pjevanje postavila kao prioritet. Morate se fokusirati na to, to je Vaša budućnost i točka - entuzijastična je bila Maja.

I sama Iva priznaje da joj pri izlasku na stage, blago rečeno, nije bilo svejedno.

- Općenito sam prilično nesigurna i stidljiva pa sam imala jako veliku tremu - priča nam, no priznaje da su s prvim taktovima “Somewhere Over the Rainbow” nestali i svi strahovi. - Kada sam izašla na pozornicu, bilo je nevjerojatno. Dok pjevam, osjećam se kao da se oslobađa drugi dio mene, kao da sve nebitno nestaje. Posebno mi je drago bilo kada sam čula komentare i reakciju publike. Bila sam oduševljena i presretna - kaže Iva, koja nam se javila iz Graza, gdje uči za nadolazeće ispitne rokove.

Priznaje, teško joj se u ovom trenutku koncentrirati na učenje radi mnogobrojnih reakcija - cijeli joj dan stižu pozivi i poruke, a život joj se “promijenio u samo nekoliko sati”. Nastupati je počela još kao dijete, s otprilike osam godina. Išla je većinom po dječjim festivalima, a uglavnom je i pobjeđivala.

Završila je glazbenu gimnaziju, u kojoj je naučila svirati flautu i klavir, pa kaže da se ne iznenadimo ako u nekoj od idućih epizoda “Supertalenta” i zasvira. Ljubav prema glazbi nastavila je njegovati i na studiju.

- Rodom sam iz Žepča u Bosni i Hercegovini, a roditelji mi još žive tamo. Ja sam se prije otprilike pet godina preselila u Graz, gdje sam upisala studij muzikologije. Austrija me općenito oduvijek privlačila jer se radi o kolijevci klasične glazbe, u kojoj je izražen senzibilitet za glazbu, a koja je stvorila velike umjetnike poput Mozarta. Zato sam odlučila studirati tamo, unatoč tome što je zbog stranog jezika prilično teže svladati gradivo. Iako sam znala njemački i prije nego sam došla u Graz, i dalje mi je bio potreban tečaj - ističe Iva, koja za sebe kaže da ju mnogo toga zanima pa se nakon nekog vremena odlučila i za studij ekonomije.

To su njezine dvije strane - umjetnička i racionalna.

Izvan žanra

Prvu je odlučila testirati upravo prijavom na “Supertalent”.

- Cijela obitelj i svi prijatelji nagovarali su me da se prijavim pa sam nakon nekog vremena rekla i da hoću. Bilo je - biti ili ne biti - a konačna je odluka pala radi velike podrške - napominje Iva, kojoj je veliki oslonac i njezin dečko, a odnedavno i zaručnik, diplomirani inženjer građevine, koji je inače iz njezina rodnog kraja, no u posljednje je vrijeme na terenu - radi na izgradnji jednog mosta.

Mlada pjevačka nada kaže da inače najviše voli klasičnu i pop glazbu, no ne ograničava se nužno žanrovima. Kaže da joj je najvažnije da je pjesma zvučna i da je umjetnik prenio svoje emocije. Te je kriterije zadovoljila i pjesma koju je odlučila izvesti na audiciji. - Odabrala sam je instinktivno. Pjesma je prilično zahtjevna, no to i volim. Na neki se način tako natječem sama sa sobom. Pronašla sam se u tekstu, kao da me opisuje. Uvijek se vodim time - moram pronaći emociju da bih je mogla prenijeti - ističe Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:09