OMILJENI CHEF

Tomislav Špiček: ‘Alka Vuica vrlo vješto laže, jako je uvjerljiva, ja pak nikako ne znam lagati‘

‘Nije mi lako lagati u emisiji "Ma, lažeš", više volim istinom zeznuti protivnike‘, rekao nam je Špiček
Tomislav Špiček
 Vedran Peteh/Cropix

Omiljeni chef Tomislav Špiček savršeno se uklopio u ekipu zabavnog RTL-ova showa "Ma, lažeš", emisije u kojoj dva tima sastavljena od poznatih osoba pokušavaju otkriti tko bolje prezentira začudne, smiješne, istine i laži iz svojeg života.

Šef žirija kulinarskog natjecanja "Tri, dva, jedan - kuhaj" pokazao je da zna prepoznati lažljivce, a duhovitim komentarima razveselio i ekipu i gledatelje.

Osim u "Ma, lažeš", chefa poznatog po ljubavi prema tradicionalnoj kuhinji i domaćim sastojcima gledatelji trenutno prate i u desetominutnim "BBQ majstorijama sa Špičekom", emisijama u kojima pokazuje kako pripremiti svima omiljena jela s roštilja i ugušćuje poznate goste. Simpatični chef otkrio nam je čime se bavi kada ništa ne snima, što će raditi ovoga ljeta te kako je naučio "čitati" ljude.

Dakle, niste imali vepra za ljubimca, nisu vam zabranili ulazak u kafiću u mjestu Pačetina, Donja ili Gornja, zbog zavođenja tuđe djevojke, niste radili kao grobar...

- Istina. Više sam se puta u emisiji jako iznenadio kada sam vidio što moram čitati, što mi je produkcija namijenila, kakvu laž moram izreći. A najčudnija je bila ta priča, lažna, da sam kao mladić kopao grobove.

Nije vam lako lagati?

- Baš tako, meni je prilično teško lagati, posebice zato što ono što čitam s papira vidim prvi put. Puno je lakše kada govoriš istinu, lakše je i malo glumatati, zakamuflirati neke činjenice, čisto da zavedeš protivničku ekipu na krivi trag.

image
Emisija "Ma lažeš", Špiček, Vuica, Bulić
Tea Belak/RTL

Gledajući vas, može se reći da ste dobar poznavatelj ljudskih karaktera. Imate li neki radar za laž i istinu?

- To je, prije svega, stvar životnog iskustva. Kad radite dugo u profesionalnoj kuhinji, a ja sam tu proveo više od 25 godina, znate da ćete raditi sa svakakvim ljudima. U stresnom okruženju čuje se i vidi sve i svašta i morate se znati postaviti. Nisam psiholog, no znam procijeniti ljude, naučio sam to s vremenom. I treba pažljivo slušati što ljudi pričaju.

Sjajno ste se snašli u toj ekipi iz showbizza. Tko vas je najviše iznenadio svojom vještinom laganja?

- Alka Vuica. Uvijek uspijeva govoriti istim tonom i vrlo je uvjerljiva, sve što govori zvuči kao da joj se doista dogodilo. Vrlo je rijetko uspijevam skužiti, eventualno s nekim trik-pitanjem. Dobro se drži, doista.

Osim u "Ma, lažeš", gledamo vas i u "BBQ majstorijama sa Špičekom", emisiji u kojoj otkrivate tajne roštilja.

- Da, to je baš lijepo raditi. Posebno mi se svidjelo što smo napokon smo izišli iz studija. Baš sam bio sretan zbog snimanja u prirodi. Točnije, snimali smo na gruntu Gruda dedovine koji je u vlasništvu moje obitelji. Prekrasno je tamo, savršeno za odmor, opuštanje. Htjeli smo ljudima pomoći da na roštilju pripreme razne stvari, da nauče trikove, dati savjete za razne situacije.

image
Vedran Peteh/Cropix

Što radite kad nemate obaveza?

- Evo, trenutno kuham pekmez od jagoda. Imali smo nekoliko kilograma, prekrasne su, sočne i slatke, pa smo odlučili spremiti ih za poslije. A posla je mnogo. Pomažem roditeljima u poljoprivrednim radovima. Dobro je to, odgovara mi fizički rad.

Bili ste smršavjeli nakon zdravstvenih problema. Nastavljate li raditi na liniji?

- Da, smršavio sam deset kilograma početkom 2020. i još malo u posljednjih godinu dana. Trebao bih još. No, nije to lako kada doma imaš pun hladnjak domaćih proizvoda, finih kobasica, šunke... Zato je sreća da je došlo lijepo vrijeme i da ima posla za koji se malo treba oznojiti.

Kakvi su vam planovi za ovo ljeto? Hoćete li se odmarati, kuhati, snimati...?

- Raditi hoću, zaposliti se neću. Imam već nekoliko angažmana za jednu, dvije večeri, nešto je i na obali, pa ću i na more, imam i pozive iz nekih turističkih zajednica.

Znači, neka varijanta trajnog povratka u kuhinju restorana ne dolazi u obzir?

- Ne. Ovo mi puno više odgovara. Kada ste deset sati dnevno u profesionalnoj kuhinji, nemate vremena ni za što drugo. U kuharskom poslu nema 'malo hoću, malo neću'. Dao sam otkaz u restoranu radi zdravlja, ali i zato što nisam zadovoljan našim ugostiteljstvom. To nije bilo ono što je bilo nekada kada sam bio dečko. Počele su me jako opterećivati neke stvari i zato sam odlučio stati na loptu.

image
Špiček u emisiji "Ma lažeš"
RTL

Emisija 'Tri,dva, jedan - kuhaj!' mnogima je uljepšala ove grozne mjesece iza nas. I specijal i osma sezona. Je li vam bilo drago što ste u koronakrizi ipak mogli nešto raditi, odvratiti misli od problema?

- Naravno, iako je to bilo prilično naporno snimati u tim posebnim uvjetima, uz epidemiološke mjere. No, drago mi je da smo radili i da se gledateljima svidjelo. Specijal "Tri,dva, jedan - kuhaj! Ho-ho-ho" bio je jako lijep. Iako se radilo o natjecanju, svi kandidati već su bili prošli neku sezonu i znali su u što dolaze. Zato smo svi bili opušteniji.

Tijekom svih ovih sezona showa kuhari amateri su puno naučili od vas, Željke Klemenčić i Ivana Pažanina. Jeste li vi naučili nešto od njih?

- Naravno! Vidio sam par caka, neke odlične stvari. Bilo je tu mnogo maštovitih ljudi, ljudi koji su putovali po svijetu, imali sjajne ideje. Čovjek uvijek nešto može naučiti, bez obzira na to koliko iskustvo ima u poslu.

Vaša kći bila je u jednoj emisiji 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' kao specijalna gošća. Razmišljaju li vaša djeca o gastronomiji?

- Profesionalno, ne. Kći Paula studira sportski menadžment, sin Ivan upravo je završio srednju ekonomsku i razmišlja što će dalje, fakultet, posao... Paula je jako dobra kuharica, zna mnogo toga odlično pripremiti. Zna i Ivan, iako ne kao ona. Ustvari, u našoj kući svi znamo kuhati. Šalim se da novca kod nas nikad nije bilo puno, ali je zato odlične hrane uvijek bilo. Dakle, u kuharstvu zasad nemam nasljednika. Ali tko zna...

Ima li najava za novu sezonu tog serijala?

- Vidjet ćemo. Vrijeme će pokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 17:21