U sveopćem sivilu i vremenu neugodnih vijesti, RTL televizijskim gledateljima donosi malo veselja i šarenila. Na male ekrane uskoro stiže posebno izdanje popularnog kulinarskog showa "Tri, dva jedan - kuhaj!". Uz voditelja Domagoja Jakopovića Ribafisha i žiri koji sačinjava omiljeni trio - Željka Klemenčić, Ivan Pažanin i Tomislav Špiček, u ovom specijalu kuhat će i peći i neka poznata lica iz prijašnjih sezona ove emisije koja traje od 2014. godine.
Tajne tog kulinarskog specijala za Jutarnji je otkrio Ivan Pažanin. Ovaj član stručnog žirija kojeg mnogi smatraju najzgodnijim hrvatskim kuharom, govori i o životu iza kamera, planovima i preslatkoj prinovi u svojoj obitelji.
Po najavama za emisiju "Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!" čini se da će se gledatelji dobro zabaviti?
Siguran sam da će se gledateljima svidjeti. Hrana je fantastična, spojili smo cijelu Hrvatsku, sva tradicionalna jela, slatko i slano, sve što se jede u blagdansko vrijeme. Ugođaj je poseban, vedro je, veselo, svečano i zabavno. Ovaj specijal je nešto što nam svima jako treba, da nas razveseli u ovoj nevjerojatnoj, teškoj godini.
Producenti su vama u žiriju pripremili par iznenađenja, zar ne?
Da, doživjeli smo dosta šokova. Pozitivnih, naravno. Naime, Željka, Špiček i ja ovaj put ne vidimo samu pripremu jela. Kandidati kuhaju i serviraju sve, a kada krene kušanje, pred nas jela iznose sasvim nepoznati ljudi. Ništa nam nije bilo jasno u početku, pitate se tko je to skuhao, što se zbiva - stižu sjajni tanjuri, vrhunski pripremljena hrana, nama su upitnici iznad glave... A u biti jela nam predstavljaju prijatelji, kumovi, članovi obitelji koje su u svoje natjecateljske timove izabrali nama poznati natjecatelji iz prijašnjih sezona i sada su se vratili u specijal. Odlična ideja.
Član ste žirija showa više od pet godina. Što vas najviše veseli, što pamtite?
Stekao sam prijatelje, i među kandidatima i u žiriju. Željka, Špiček i ja se savršeno slažemo i dopunjujemo. Sada je već dovoljno da se pogledamo da znamo što mislimo. Uživam u svakom danu snimanja, svakog radnog dana. Čak i u ovim pandemijskim uvjetima, kada se produkcija itekako pomučila da sve funkcionira savršeno i u skladu s mjerama zaštite, bio je veliki gušt snimati, raditi i družiti se. Na kraju krajeva, mislim da se to zadovoljstvo i vidi na meni. Ponosan sam na svoj angažman u emisiji, mislim da je koncept odličan jer se uz nju možeš dobro zabaviti i nešto i naučiti. Jasno, trebalo je neko vrijeme da se naviknem na sve, ali sada sam pred kamerama kao doma.
Tijekom godina bilo je jela koje biste sigurno voljeli zaboraviti? I onih sjajnih.
O, da... Bilo je takvih iznenađenja da nad njima plačeš tri dana, ne možeš se načuditi koliko ljudi mogu skuhati loše. Odmah mi padne na pamet svinjska bržola u čokoladi, ne bih je poželio ni najgorem neprijatelju. Ali bilo je i ozbiljno dobrih jela, na visokoj gastronomskoj razini, takvih da se zapitaš kako ih neki amater napravi. To su ona jela kakva bi poslužio i u svojem restoranu.
Veseli li vas što su se neki kandidati bacili u profesionalne vode nakon emisije?
Naravno. Sudjelovanje u ovakvom showu može nekog ohrabriti da napravi taj korak. Ono može biti i fantastična škola u kojoj se spaja zadovoljstvo i televizija, tu smo mi kao žiri i mentori. Kandidati, suštinski, imaju intenzivnu praksu i imaju priliku raditi s najkvalitetnijim namirnicama. Dobar primjer su Dragan i Verica iz Pule, koji su se nakon showa posvetili gastronomiji.
Kako ste vi profesionalno proživjeli posljednje mjesece?
Mi u ugostiteljskom sektoru možemo biti sretni da smo imali barem malo turističke sezone, da smo mogli raditi tih nekoliko mjeseci, dakle lipanj, srpanj i kolovoz kada je epidemiološka slika bila relativno dobra. Naravno, nije to ništa prema prošlim godinama. Iskreno, ne znam što bih uopće rekao na ovu temu, godina je jako teška, troškovi su brutalno veliki, a sve ovo sada je mrcvarenje i životarenje. Samo se nadam da će brzo završiti, da se nazire kraj.
Nedavno ste se oprostili od restorana Štorija u kojem ste bili glavni chef dvije godine.
Da. Kada osjetite da je pravi moment za to, trebate se povući. Mislim da Štorija ostaje u dobrim rukama, cijeli tim je super, kuhari su odlični. Naravno, Štorija i cijela priča oko nje će ostati dio mene, dao sam tu dušu i srce i uvijek ću biti ponosan i sretan zbog onog što smo napravili i kako restoran radi.
Imate li neki novi projekt?
Zasad nemam. No, imam dosta privatnih obaveza, stvari koje moram napraviti. Tu je i "Tri, dva, jedan...- kuhaj!". A što se tiče kuhanja i ugostiteljstva, sada nije vrijeme za razmišljanje o tome.
Prije par dana ste šokirali svoje pratitelje na Instagramu objavom o kupanju. Kupanje u studenom?
Planirao sam otići na vikendicu, na plivanje i ovog vikenda, ali imao sam previše obaveza. Volim iskoristiti svaku priliku da malo proplivam, malo guštam u moru. Osim toga, nema tu neke posebne hrabrosti - vrijeme je lijepo, na suncu je ugodno, temperature su oko 18 Celzijevih stupnjeva, a tu je negdje još i temperatura mora. Ako si u dobroj formi, možeš bez problema plivati i u studenom.
Imate i novog člana obitelji.
Da, mojeg Pjera, mojeg malog jazavčara. Doista je član moje familije. Bila je to ljubav na prvi pogled. Ide sa mnom posvuda. Još se pomalo boji, mali je, pa jako pazim na njega. Ali genijalan je.
Smeta li vam ponekad pozornost i komentari na vaš izgled?
Ima onih kojima sam drag, kojima sam lip, a ima i onih koji me ne podnose, ne vole... Sve je to normalno. Iako je lijepo čuti komplimente, ja o tome ne razmišljam previše. Radim, trudim se dati najbolje od sebe, a vrijeme što donese, tako će biti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....