Weekend Food Festival, jedan od najvažnijih gastronomskih festivala, ove će godine u velikom dijelu biti posvećen lokalnoj gastronomiji i isticanju važnosti promicanja lokalnih okusa i inovacija u kuhinji. Bit će to prilika za promociju tradicionalnih specijaliteta i okusa koji su sve češće inspiracija za ljubitelje fine gastronomije, s naglaskom na Istru koja je i domaćin festivala. Jedan od nositelja zaokreta smjera Weekend Food Festivala i stavljanja fokusa na lokalnu gastronomiju je upravo Jeffrey Vella, kulinarski vizionar, korporativni kulinarski direktor Maistre i chef restorana Cap Aureo, koji svojim talentom i strašću oblikuje suvremene interpretacije tradicionalnih istarskih jela i kojemu je Rovinj posljednjih godina dom.
Osim što će biti jedan od panelista koji će govoriti na temu koncepta izvrsnosti u gastronomiji, Jeffrey Vella će se prezentirati i u ulozi chefa koji je osmislio moderne verzije istarskih tradicionalnih jela koji se nalaze u novoj knjizi „Okusi Istre – Flavours of Istria“ koju potpisuje Maistra. Promocija knjige koja slavi Istru i njezine specijalitete održat će se u petak, 19. travnja, kada će chef Vella otkriti sve o specijalitetima koji se nalaze u knjizi koja je nastala kao rezultat strasti prema hrani i lokalnoj kuhinji.
„Održavam originalnost tako što razmišljam drugačije i širim granice s onim što priroda i lokalnost pružaju. Ljudi žele nešto drugačije i to je ono što privlači. Biti kreativan znači biti na igralištu, a odlični proizvodi daju bolju mogućnost prilagodbe široj publici. Pri donošenju odluka, trudim se staviti se u položaj klijenta i razumjeti demografske karakteristike i navike, što mi daje prednost u odabiru gdje i kako igrati svoje karte, a koncepti nam pomažu u slojevima priča i postavljanju putovanja“, rekao je Jeffrey Vella uoči sudjelovanja na Weekend Food Festivalu.
Na panelu "Koncept izvrsnosti - Može li chef konstantno biti originalan i kreativan“ Jeffreyju Velli će se pridružiti i Leonardo Fonseca, iskusni kolumbijski chef sa slovenskom adresom koji je stasao u renomiranim restoranima poput Hiše Franko i Jaza te Paul Ivić, koji će podijeliti svoje savjete i iskustva rada u Tian restoranu, kao i u Tian pop-up restoranima i na događajima poput Gault&Millau Hrvatske.
„Ključ je u stalnom poboljšavanju svog nivoa i neprestanom usavršavanju zanata. Posvetite pažnju kvaliteti hrane, a uz puno discipline, ostanite otvoreni i znatiželjni. Okružite se izvrsnim ljudima - ostalo će se samo od sebe pobrinuti. Kuhanje nije ‘one man show‘ - moj tim mi često dolazi s idejama, a inspiraciju crpimo iz prirode, ali i kroz razmjenu iskustva. Zapravo je uzbudljivo za nas uvijek moći isprobati nešto novo. Iskustvo i vrlo dobar, motivirani tim također olakšavaju. Međutim, to mora biti igračka, jer kreativnost se ne može forsirati“, objašnjava Paul Ivić, chef hrvatskih korijena uoči dolaska u Rovinj, ali i dodaje kako uvijek voli doći u Hrvatsku, a iznimno se veseli što će sudjelovati na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu.
Weekend Food Festival ove godine priprema cijeli niz intrigantnih i aktualnih panela na kojima će sudjelovati vrhunska imena domaće, regionalne i svjetske gastronomske scene. Među njima će biti Alejandro Serrano, Katarina Vrenc, Ivana Bekavac, Mate Sučić, Stiven Vunić, Gabrijela Flica, Boris Šuljić, Daniela Kramarić, Daniel Đekić, Filip Ćirić, Dario Kožul, Gašper Puhan, Nevena Veselinović. Istražit će se i trendovi u mesnoj i pekarskoj industriji, jedan od najboljih barista Nik Orosi pričat će o kavi, Roxanich i Čimbur o obiteljskim brendovima, saznat ćemo i što to slovenski ugostitelji rade bolje, koja je tajna ugostiteljskog fenomena Beograda, a bit će proglašen i najbolji mladi kuhar u okviru natjecanja METRO Junior Top Chef.
Poseban naglasak ovogodišnjeg Weekend Food Festivala je na Weekend Food Marketu, mjestu na kojemu će brojni ugostitelji posjetiteljima osigurati jedinstvenu ponudu i promociju lokalnih specijaliteta i autohtonih, ali i internacionalnih jela. Kako bi svi mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, Weekend Food Market bit će otvoren za sve posjetitelje, dok će oni koji žele slušati predavanja i sudjelovati na panelima i radionicama trebati festivalske kotizacije koje su dostupne na web stranicama Festivala. Naravno, nezaobilazan dio Weekenda je zabava koju garantiraju istarska legenda Alen Vitasović i Neno Belan.
Ulaznice osigurajte na www.weekendfoodfestival.com i vidimo se u Rovinju od 19. do 21. travnja!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....