Ususret Web3 Tales DeFi DeTangled konferenciji 1. listopada u zagrebačkoj Laubi

Web3 Tales

 promo

Zašto je vrijeme da tradicionalne financije prigrle blockchain i web3 tehnologije?

Kako se financijski svijet ubrzano mijenja, tradicionalne financijske institucije (TradFi) više ne mogu zanemarivati transformacijski potencijal blockchain tehnologije. Nekada percipirani kao disruptivna sila, decentralizirane financije (DeFi) i blockchain sve se više integriraju u tradicionalni financijski sustav. Veliki igrači poput J.P. Morgana, Vise, PayPala, Mastercarda, Raiffeisen Bank Internationala, Société Généralea, Googlea, Applea, Microsofta itd. pokazuju kako TradFi ne samo da može koegzistirati s tim inovacijama, već i ostvariti korist od njih. Uz dolazak regulatornih okvira poput MiCA (Markets in Crypto-Assets) uredbe u Europi, postaje jasno da je ova tehnologija nezaustavljiva. Štoviše, blockchain i DeFi otvaraju put financijskoj inkluziji na globalnoj razini, čineći digitalne financije dostupnima populacijama koje su tradicionalno isključene iz financijskog sustava. Evo zašto TradFi mora sada prigrliti blockchain i Web3.

Web3 Tales DeFi konferencija u organizaciji udruge Alice in Blockchains

Alice in Blockchains, neprofitna udruga za kriptovalute, fintech i blockchain drugu godinu za redom organizira internacionalnu Web3 Tales konferenciju s ovogodišnjom temom posvećenom decentraliziranim financijama (DeFi), a održat će se 1. listopada u zagrebačkoj Laubi. Očekuje se oko 400 uzvanika, 25 internacionalnih predavača, s fokusom na edukaciju i networking. Svi uzvanici na dar će dobiti čak dvije web3 knjige, a konferenciju tradicionalno organizira ženski volonterski tim. Sva sredstva prikupljena za konferenciju bit će usmjerena u daljnji razvoj i aktivnosti udruge.

image

Web3 Tales 2023.

pormo

O čemu će sve biti riječ na konferenciji te zašto bi se sve više tradicionalnih financijskih institucija u najmanju ruku trebalo početi interesirati za ova područja, donosimo u nastavku.

Uredba MiCA u Europi: Regulatorna prekretnica

Uvođenje odobrenja za rad prema MiCAr (Markets in Crypto-Assets Regulation) i reguliranje poslovanja subjekata na tržištu od strane Europske unije označava ključnu prekretnicu za ulazak blockchain tehnologije u “mainstream” i put ka usvajanju DeFi rješenja u Europi. Ovaj regulatorni okvir nudi jasne smjernice za poslovanje kriptoimovinom (osobito stabilnim kriptovalutama - tokenima e-novca), pružajući TradFi institucijama sigurnost i transparentnost potrebnu za ulazak u DeFi prostor. MiCAr ne samo da štiti korisnike usuga, potrošače, već stvara fer uvjete na tržištu, potičući banke i financijske institucije da istraže DeFi rješenja s većim povjerenjem.

Morana Vukić Perak, voditeljica pravnih poslova društva Electrocoin d.o.o., domaće kompanije koja pruža usluge mjenjačnice i skrbništva kriptovaluta te članica nadzornog odbora udruge Alice in Blockchains pojasnila je ulogu i potencijal MiCA-e u praksi: “Iako je osnovni poticaj za stvaranje kriptovaluta, koje su otvorile svemir decentraliziranih financija, bila ideja financijske slobode bez regulacije i ovisnosti o centralnim entitetima, pravno uređenje u kojem živimo jednostavno je naviklo na normiranje i uvođenje određenih (poznatih) pravnih principa i pravila na sva ponašanja koja se u društvu pojavljuju. Na primjenu pravila TradFi-a na blockchain tehnologiju, kriptovalute i decentralizirane financije ne treba gledati mrsko, ako se pravila ispravno modificiraju samoj tehnologiji. Dapače, usmjerena i promišljena regulacija pomoći će u legitimiranju ove inovativne industrije, otvoriti vrata za širu institucionalnu primjenu i suradnju s tradicionalnim financijskim tijelima te omogućiti određenu sigurnost i povjerenje korisnika. Industrija je već pokazala visoku razinu spremnosti na izazove regulacije i unatoč raznim normama koje ju obvezuju, kao što je primjerice primjena propisa o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma - i dalje je tu - kriptovalutama se trguje i legitimno posluje. Suradnja TradFi i DeFi mogla bi stvoriti financijski ekosustav koji je otporniji, inkluzivniji, učinkovitiji, sigurniji, transparentniji i jefitniji za korisnike - što vjerujem da je cilj svim akterima na oba tržišta.”

image

Morana Vukić Perak

promo

Web3 Tales konferencija traje 1 dan, a održat će se na dvije pozornice zagrebačke Laube: glavna pozornica s dvadesetminutnim prezentacijama stvarnih primjera iz DeFi/ TradFi svijeta te workshop pozornica na kojoj će se kroz jednosatne radionice i prezentacije pobliže pojasniti neke od osnovnih tema: kako odabrati wallet (digitalni novčanik), što su RWA (real world assets i tokenizacija), stablecoins (stabilne kriptovalute), kao i pobliže pojašnjenje uredbe MiCA koju će kroz interaktivno predavanje održati odvjetnica Karla Krmpotić iz Odvjetničkog ureda Hrdalo & Krnić, dok će Pavle Krivokuća iz Fireblocksa održati radionicu o complianceu, s fokusom na AML i Travel rule.

Raiffeisen Bank International i suradnja s Bitpandom

Jedan od govornika ovogodišnje konferencije je i Vid Hribar iz austrijskog blockchain hub-a Raiffeisen Bank International (RBI), jedne od vodećih europskih bankarskih grupa. RBI aktivno istražuje blockchain i DeFi rješenja kako bi unaprijedila svoje usluge. Kroz partnerstvo s Bitpandom, austrijskom burzom kriptovaluta, RBI je omogućio svojim klijentima pristup trgovini digitalnom imovinom putem Bitpandine infrastrukture, ističući tim potezom kako tradicionalne banke mogu premostiti jaz između konvencionalnih financija i blockchaina, modernizirajući svoje usluge i nudeći inovativna rješenja svojim korisnicima.

image

Vid Hribar

promo

Vid će kroz zanimljivo predavanje pojasniti zašto banke počinju prepoznavati potencijalne prednosti koncepata poput pametnih ugovora i open-source tehnologije, što trenutno rade i što je potrebno promijeniti kako bi u potpunosti prigrlile DeFi.

Circle i stabilne kriptovalute: Transformacija digitalnih plaćanja

Circle, globalna fintech kompanija koja pruža infrastrukturu za digitalna plaćanja i financijske usluge, najpoznatija je po tome što je MiCAr licencirani izdavatelj USDC-a, stabilne kriptovalute vezane uz američki dolar. Circle se fokusira na razvoj rješenja koja omogućuju sigurne, brze i transparentne transakcije temeljene na blockchain tehnologiji, što ga čini ključnim igračem u svijetu digitalnih financija i decentraliziranih sustava. USDC je već naširoko korišten u kripto transakcijama, ali njegov utjecaj daleko nadilazi sam kripto prostor. Stabilne kriptovalute poput USDC-a nude priliku financijskim institucijama da pruže brže, jeftinije i sigurnije transakcije, osobito za prekogranična plaćanja.

image

Sanja Kon

promo

Također, ovogodišnja keynote predavačica Web3 Tales konferencije,Sanja Kon, dopredsjednica Circle-a za Europu, detaljnije će objasniti kako stabilne kriptovalute mogu pružiti stabilnost i učinkovitost u korištenju blockchain tehnologije. Posebno će se osvrnuti na regulaciju stabilnih kriptovaluta prema MiCA-i te na njihov potencijal da postanu ključni alat za financijske institucije u digitalnoj eri.

Strateški potez Visa-e prema stabilnim kriptovalutama

S druge strane konferenciji će se kao jedan od predavača pridružiti Nikola Plećaš, globalni voditelj GTM-a i komercijalizacije kripto proizvoda iz londonskog ureda Visa-e. Visa je jedna od najvećih svjetskih platnih mreža, a napravila je značajne korake u integraciji kripto plaćanja u svoje poslovanje. Tvrtka istražuje mogućnosti namirenja putem stabilnih kriptovaluta, koristeći USDC (Circleovu stabilnu kriptovalutu) kako bi premostila jaz između kriptovaluta i fiat valute. Pilot projekti za namirenje plaćanja koristeći USDC pokazuju kako blockchain može omogućiti brže i troškovno učinkovitije prekogranične transakcije, naglašavajući potencijal TradFi sektora da poboljša učinkovitost i smanji troškove, osobito u globalnim plaćanjima i doznakama.

image

Nikola Plećaš

promo

MetaMask i Mastercard: Spajanje kriptovaluta i tradicionalnih plaćanja

Mastercard je lider u integraciji web3 rješenja u tradicionalni financijski sustav. Značajan primjer toga je partnerstvo između Mastercarda i MetaMaska, jednog od najpopularnijih kripto novčanika, kako bi se pojednostavio proces kupnje kriptovaluta izravno putem MetaMaska. Ova suradnja omogućava korisnicima da kupe kriptovalute koristeći svoje Mastercard kartice unutar MetaMask aplikacije, čime se olakšava pristup DeFi ekosustavu. Ova integracija pokazuje kako TradFi institucije mogu olakšati pristup kriptovalutama i ubrzati usvajanje blockchain tehnologije.

image

Jacqueline Robinson

promo

Direktno iz Kanade na pozornici će nam se pridružiti Jacqueline Robinson, QA engineering lead u Consensysu, tvorcima Metamask i Infura proizvoda. Kroz svoje zanimljivo predavanje prisutnima će približiti temeljna načela i strategije za izgradnju i održavanje sigurne, skalabilne i učinkovite mreže decentraliziranih financija (DeFi).

Financijska inkluzija i NAKA platne kartice u Latinskoj Americi

Blockchain tehnologija i web3 značajno doprinose globalnoj financijskoj inkluziji, omogućujući pristup financijskim uslugama populacijama koje su tradicionalno bile isključene iz financijskog sustava. NAKA je u Latinskoj Americi uvela platne kartice temeljene na blockchainu, omogućujući ljudima bez pristupa tradicionalnim bankama obavljanje sigurnih i učinkovitih transakcija. U regijama s ograničenim pristupom bankarskim uslugama, NAKA-ine blockchain kartice omogućile su milijunima ljudi sudjelovanje u digitalnoj ekonomiji, naglašavajući važnost blockchaina u povećanju financijske inkluzije, a više o svemu čuti ćemo iz prve ruke od Anite Erker Chief Growth Officer iz NAKA-e te Ane Lukne Roljić iz slovenske Truhome koje zajedničkim snagama rješavaju pitanje financijske uključenosti i transparentnih donacija na blockchain u LATAM-u.

Emilie Raffo, “Forbes 30 under 30”: Ključna uloga sigurnosti u DeFi ekosustavu

Sigurnost je ključna komponenta svakog decentraliziranog financijskog sustava, a kako se DeFi ekosustav širi, potreba za robusnim sigurnosnim rješenjima postaje sve veća. Upravo na tom području briljira Emilie Raffo, koja je prepoznata na listi Forbes 30 under 30 i osnivačica Chainsecurity, jedne od vodećih kompanija za blockchain sigurnost. Emilie će se također pridužiti govornicima na pozornici zagrebačke Laube gdje će predstaviti rad svojeg tima specijaliziranog za sigurnosne audite i provjeru pametnih ugovora, osiguravajući da DeFi projekti funkcioniraju sigurno i pouzdano.

image

Emilie Raffo

promo

“DeFi sektor otvara vrata inovacijama i novim poslovnim modelima, no s tim dolazi i rizik od sigurnosnih prijetnji. Stoga je presudno osigurati da svi projekti imaju ugrađene visoke standarde zaštite korisnika i integriteta sustava, kako Emilie ističe, web3 sigurnost nudi bezbrojne poslovne i radne prilike, što otvara prostor za široku lepezu profesionalaca koji žele raditi u ovom sektoru.”

Budućnost je ovdje

Blockchain i web3 nisu prolazni trendovi – oni su budućnost financija. TradFi institucije koje ih prihvate bit će bolje pozicionirane za uspjeh u novoj digitalnoj ekonomiji. Rane usvajatelje očekuje veća operativna učinkovitost, brže transakcije i mogućnost pružanja inovativnih financijskih usluga. Kako se regulacija kristalizira i tehnologija nastavlja razvijati, oni koji ne djeluju sada riskirati će zaostajanje.

Konferencija se organizira uz veliku pomoć i partnerstvo globalnih i domaćih kompanija poput Base58, Neuralab, Studio Size, Circle, A1 Hrvatska, Lost Hex, ChainSafe, Infobip, NAKA, BitGet, Aircash, Monri, ASEE te brojnih drugih.

Prodaja karata je u tijeku, a više informacija o konferenciji dostupno je na www.web3tales.io.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:19