Baranja

Općina Bilje: Hedonistički i multikulturalni turistički raj

U najvećem poplavnom području u ovom dijelu Europe i jedinom parku prirode u Osječko-baranjskoj županiji, nekolicinu medija dočekala je Renata Forjan, direktorica Turističke zajednice Općine Bilje - Kopački rit. Upravo je Park prirode Kopački rit glavni generator razvoja turizma u Baranji i u cijeloj županiji uz koji se veže i bogata kulturna baština i gastronomija, što potvrđuje i nedavno izdana brošura tj. ilustrirani vodič "Čarobna gastro priča Baranje“.
promo 
 Antonija Hohnjec

„Brošura prikazuje bogatu gastronomiju u našoj destinaciji predstavljajući ugostiteljske objekte u Općini Bilje u kojima se navedeni specijaliteti mogu kušati. Idejno su je osmislili i izradili Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Alumni - Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Udruga kuhara i slastičara Osječko - baranjske županije. Pregledom iste možete vidjeti da je navedeno i nekoliko zanimljivih činjenica o gljivama vrbovačama koje kako im i samo ime sugerira rastu na vrbama koje rastu uz vode, a voda u Baranji ne manjka“ istaknula je Florjan.

image
promo
Antonija Hohnjec

Kopački rit, jedno od najvećih prirodnih močvara u Europi, uvršten je u Ramsarsku listu močvara svjetskog značaja i predložen za uvrštenje na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Najbolje ga je posjetiti izletničkim brodovima, s kojima se možete uvući i u plitke močvarne rukavce.

image
promo
Antonija Hohnjec

"Najbolje paprike na kugli zemaljskoj"

Doći u Baranju a ne kušati prepoznatljive autentične suhomesnate proizvode i delicije s „crvenim zlatom“, kako još nazivaju začinsku crvenu papriku, mnogima je nezamislivo, a to potvrđuje i 12. Paprikafest koji je okupio najveći broj proizvođača ove prepoznatljive začinske paprike. Osim paprike, pronašlo se tu i drugih proizvoda, poput - kravljeg sira, meda, lješnjaka, vina, bučinog ulja, domaćih kolača, langošica te lokalnih specijaliteta - fiš paprikaša, šarana u rašljama, čobanca, kobasica, a mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati i u kulturno-zabavnom programu Mađara iz Hrvatske i drugih zemalja.

image
promo
Antonija Hohnjec

„Većina Lužana živi od paprike. Prodaju je na kućnom pragu, tržnici, a i mnogobrojni restorani iz Zagreba redovni su kupci već godinama, čemu su pripomogle i medijske reportaže“ objašnjava Forjan.

Slogan ovogodišnjeg Paprikafesta bio je "Najbolja paprika na kugli zemaljskoj", a najbolje su upravo one iz Luga. Ove godine OPG BELA THOMAJER osvojio je prvo mjesto u kategoriji slatke začinske paprike, a u kategoriji ljute začinske paprike najbolji su OPG SLAĐANA FERENC i OPG JOZSEF I EMEŠE KELEMEN. Iako ova godina i nije bila najbolja, proizvođači paprike istaknuli su da su zadovoljni, a mnogi od njih uspiju prodati zalihu.

image
promo
Antonija Hohnjec

Na ovogodišnjem Paprikafestu održan je i Kup Baranje – Fišijada na kojoj je 109 natjecatelja sudjelovalo u pripremi ovog tradicionalnog baranjskog jela, za koji znamo da je upravo mljevena crvena paprika jedan od ključnih sastojaka za pobjedu.

image
promo
Antonija Hohnjec

Među brojnim uzvanicima u Lugu je nazočio i veleposlanik Mađarske u Republike Hrvatske Csaba Demcsák, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku Béla Gárdos, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i brojni drugi gosti iz raznih dijelova Hrvatske.

Čovjek je ključ uspjeha u turizmu

Vlasnici Seoski turizam Lacković među prvim su pokretačima razvoja seoskog turizma u Baranji, kada se za Baranju jedva znalo. Imanje se iz godine u godinu razvijalo i po broju kreveta i po dodatnim sadržajima. Danas imaju 16 konfornih ležajeva te 8500 m² zemlje na kojoj su uređeni voćnjaci, plastenici s povrćem te mnoštvo različitih domaćih i drugih životinja. Da gaje veliku ljubav prema onome što rade, uočljivo je već pri dolasku na njihovo imanje te mnogobrojnim nagradama od strane struke.

image
promo
Antonija Hohnjec

Goste oduševljavaju domaćom hranom u čijoj se je pripremi okušalo nekoliko kolegica i kolega pod budnim okom gđe Slavice, snahe Tamare te sina Srđana.

image
promo
Antonija Hohnjec

Sa sigurnošću možemo reći da je Bilje živopisno, gastronomsko i multikulturalno turističko područje.

image
promo
Antonija Hohnjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 11:21