VELIKA OBLJETNICA

'ŠKOLARINOM KOD NAS NE MOŽETE KUPITI ODLIČNE OCJENE' Prva privatna škola u Hrvatskoj slavi 25 godina postojanja: 'Mi smo kurikulum odavno reformirali'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Ono što svakako morate znati jest da školarinom u Prvoj privatnoj gimnaziji ne kupujete odlične ocjene. To bi bio zločin prema vama, time bismo vas učinili intelektualnim bogaljima za cijeli život - poruka je kojom se svojim učenicima godinama obraćala profesorica Jasenka Breitenfeld, osnivačica prve privatne škole u Hrvatskoj.

Od osnivanja gimnazije 1993., Breitenfeld se trudila razbijati stereotipe o privatnom školstvu koje u petak, na godišnjicu Prve privatne gimnazije, bilježi 25 godina postojanja u Hrvatskoj. Prof. Breitenfeld voli ponoviti još jednu stvar - da su u PPG-u s kurikularnom reformom počeli prije 20 godina.

Početak

Krenuli su sa 17 učenika, na lokaciji Katarinin trg. U prvoj generaciji našla se astrofizičarka Vernesa Smolčić. PPG su, među ostalima, pohađali glumica Jelena Perčin, arhitektica Ana Bilan, psiholog Ozren Šenator, glazbena umjetnica Iva Kosović i brojni drugi koji uspješno ostvaruju karijere, doduše, ne svi u Hrvatskoj. Do danas su obrazovali 20 generacija maturanata, profilirali su se kao prva škola koja je uvela govorništvo, jedna od rijetkih s ponudom četiri strana jezika i jakim međunarodnim projektima. Jedina su škola u Hrvatskoj koja već devetu godinu sudjeluje u radu konferencije Harvard Model United Nations, na kojoj više od 3000 učenika iz svijeta simulira rad UN-a.

Škola je Pripremni centar za Cambridge ESOL Examinations, najugledniji europski certifikat iz poznavanja engleskog jezika, a ujedno omogućava pripreme za Goethe certifikat iz njemačkog jezika. Nedavno ju je prepoznala Europska udruga profesora, koja osniva ogranak u Hrvatskoj. Novost za sljedeću školsku godinu pokretanje je novoga, jezičnog smjera gimnazije.

Marko Todorov / CROPIX
Nastava u Prvoj privatnoj gimnaziji lišena je štrebanja nepotrebnih podataka, a znanje se učenicima prenosi na kreativan način, a ne suhoparno

Nastava u PPG-u počinje u 9 sati i traje do 15.35. Učenici svaki dan imaju sedam školskih sati, s time da je nakon četvrtog pauza od 40 minuta. Tijekom nje učenici imaju osiguran ručak. U terminima od 8.10 do 8.55, nakon ručka do 13.10 sati i nakon nastave od 15.35 profesori svakodnevno održavaju konzultacije, zbog čega nova ravnateljica, profesorica engleskog i talijanskog, Maja Breitenfeld, tvrdi da njihovim učenicima nisu potrebne privatne instrukcije.

- Dva su pojma važna za ovu gimnaziju. Jedan je znanje koje učenici dobivaju na zanimljiv i kreativan način, kroz redovnu nastavu, česte projekte, interdisciplinarne dane, odlaske na kulturna zbivanja, ali i putovanja po Europi, organizirana na početku svake školske godine. To zovemo nastava na putu - objašnjava ravnateljica. Drugi pojam koji vežu za školu je bliskost.

Vole školu

- Razvijamo blizak odnos profesora i učenika jer nam je cilj da atmosfera bude radna, ali i ugodna, sa što manje stresa. Najveći kompliment nam je kada nam učenici kažu da vole ići u školu - kaže M. Breitenfeld, čija škola nudi izvannastavne aktivnosti, poput debate na hrvatskom i engleskom jeziku, dramske sekcije, prirodoslovne, napredne matematike i informatike.

Informatika im je fakultativni predmet u prva tri razreda. Nude i geografsko istraživačku sekciju koju vodi prof. Šime Sušić, poznat kao pobjednik prvog ‘MasterChefa’.

Edukacija

- Pokušavamo uočiti kod svakog učenika za što je talentiran, a za to je iznimno važno imati odlične profesore. Znamo da se naši kolege u javnim školama iznimno trude, no kvalitetna edukacija uvijek je potrebna. Ne možete puno tražiti od profesora, a ne pružiti im ništa. Imamo odlične profesore, spremne prenijeti entuzijazam i znanje, spremne napredovati, modernizirati nastavu, kako bi mladima omogućili da što lakše i što više toga nauče.

Znamo reći da smo s kurikularnom reformom počeli prije 20 godina, i to je doista tako, od toga da reduciramo gradivo, ne gnjavimo učenike nepotrebnim činjenicama i svaki profesor pomaže učenicima kako učiti, kaže Maja Breitenfeld. Rezultat rada u školi jest da više od 80 posto učenika upisuje fakultet prvoga izbora, a prolaznost po generacijama na državnoj maturi im je stopostotna, zbog čega je PPG jedna od najboljih gimnazija u Hrvatskoj po rezultatima na maturi. Radi se u malim razredima (ako gimnazija ima 75 učenika), a pripreme za maturu počinju im od trećeg. Organiziraju i otvoreni dan PPG-a u Hebrangovoj, 5. svibnja u 11 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:56