MLADI U TURIZMU

‘Nekad je bilo nezamislivo da se na razgovoru za posao prvo pita kolika je plaća i koliko je slobodnih dana‘

Otvorili su vrata hotela učenicima

Učenici srednje ugostiteljske škole Lipa iz Pule došli su u radni posjet u hotel San Rocco. Uz vlasnike hotela, obitelji Fernetich, upoznali su se o svim malim tajnama poslovanja malog obiteljkog hotela

 Goran Sebelic/Cropix

Mladi u turizmu traže danas dobre plaće i više slobodnog vremena. I to prvo pitaju poslodavce kada su na razgovoru za posao. Nekada je tako nešto u turizmu bilo nezamislivo, čuli smo prilikom posjeta šestero učenika iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule dva Impresia hotela u Istri – Isabella Valamar Collection Island Resort u Poreču i San Rocco Heritage Hotel u Brtonigli u sklopu projekta "Upoznajte naše priče - promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenih luksuznim hotelima" provodi Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia uz podršku i sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta. U oba hotela direktori hotela i voditelji odjela učenike su upoznali sa osnovnim značajkama i posebnostima hotela, različitim hotelskim odjelima i zanimanjima te mogućnostima starta i razvoja unutar hotelijerstva.

- I mi se pitamo hoćemo li ostati raditi u turizmu. To je važna gospodarska grana, posebno za Istru, imamo puno dobrih i pozitivnih stvari koje nas vežu za rad u turizmu. Ali kroz srednjoškolsko obrazovanje sam stekla utisak da možda rad n recepciji nije ono što me zanima. Zanimaju me jezici, kazala nam je učenica ove škole Karla Križman koja već radi u turizmu kao sezonac. Njezina kolegica Tara Komšić Buić htjela bi se nakon školovanja baviti turističkim vođenjem ili bi radila kao recepcionerka, no otvorena je za sve opcije rada u turizmu.

- Uvjeti rada u turizmu su danas odlični za nas mlade ljude. Puno se stvari promijenilo i mladi imaju priliku za napredak. Zadovoljni smo i plaćama, a i slobodnim vremenom koje se pruža kada danas radite u turizmu, rekle su ma m učenice. Ali spomenule da nažalost danas jako mali broj učenika koji upiše turističko srednjoškolsko obrazovanje ostaje u struci nakon mature. Inače, ova pulska škola broji oko 550 učenika.

- Problem nedostatka domaćih stručnih kadrova u turizmu je problem koji ne muči samo nas, odnosni našu državu, nego je opće prisutna pojava. Ovi je druga godina za redom da smo u ovom projektu i projekt nam puno znači jer na jedan vrlo lijepi način pokušavaju učenicima približiti i pokazati iznutra sve ono što oni uče u školi. Djeca su dobila jedan kompletan uvid u sve što se događa u turizmu i kako izgleda posao za koji se školuju. Naša je škola inače regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i puno radi da poveže teoriju i praksu. Danas mladi u turizmu traže više slobodnog vremena, a prva stvar koju pitaju koliko se radi i koja je plaća. Ali to se ne događa samo u turizmu. To je prije bilo nezamislivo, kazala nam je profesorica engleskog jezika Vedrana Brajković.

Domaćini posjeta u San Roccu koji će uskoro proslaviti 20 godina poslovanja žele pridobiti upravo mlade ljude. Luana Fernetich Ladavac, direktorica ovog malog obiteljskog hotela kaže kako je primjetan trend sve većeg angažmana mladih ljudi u turizmu.

- Primjećujemo da se sve više mladih ljudi prijavljuje za praksu kod nas i drago nam je da su se škole otvorile i da postoji interes. No, i dalje osjećamo kroničan nedostatak domaće radne snage kada je u pitanju zapošljavanje, što ozbiljno ugrožava kvalitetu usluge. Mali, autentični objekti kao što je naš, koji se oslanjaju na teritorij i lokalnu kulturu, trebaju domaću radnu snagu. Važno je uložiti sve napore u privlačenje mladih u sektor, ističući ljepotu i dinamičnost ovog posla. Iako globalizacija neizbježno donosi dio strane radne snage, važno je osigurati da većina zaposlenih bude iz lokalne zajednice kako bi se osigurala održivost i daljnji razvoj malih boutique hotela. Drago mi je da se škole otvaraju jer je turizam dinamičan posao, smatra Fernetich Ladavac. Dodaje da su danas plaće u turizmu, posebno u kvalitetnim objektima jako dobre, no problem je što se još uvijek "plaćaju" greške koje su napravljene u prošlosti kada su smjene bile ubitačne.

image

SUčenici srednje ugostiteljske škole Lipa iz Pule došli su u radni posjet u hotel San Rocco. Uz vlasnike hotela, obitelji Fernetich, upoznali su se o svim malim tajnama poslovanja malog obiteljkog hotela

Goran Sebelic/Cropix

Predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu, Nenad Nizić, istaknuo je da je glavni cilj ovog projekta promocija zanimanja.

- Otvorili smo vrata naših hotela prema motiviranim učenicima i studentima i želimo ih savjetima i primjerima dobre prakse i održivog turizma inspirirati i motivirati za start i razvoj karijere u turizmu. Ključ uspjeha u turizmu su ljudi, bez obzira na objekt. Usluga koja je jedinstvena i personalizirana, može je prenijeti jedino djelatnik. A da bi zavoljeli taj posao, moraš znati o tom poslu nešto već od malih nogu Drago nam je da se na projekt javljaju škole iz Visa, Čakovca, Pule, kazao je. Direktorica udruge Antonia Urlić ističe da hoteli u ovoj udruzi ističu što veću potrebu angažmana lokalne radne snage koja na najbolji način može prezentirati lokalno nasljedstvo i uslugu te povijest.

Inače, Pridruženi partneri na projektu su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Turističko-ugostiteljska škola Split, Zagrebačka škola ekonomije i managementa. Drugu godinu za redom u ovom projektu sudjeluje Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, Regionalni centar kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva, koji je početkom 2024. upriličio svečano otvorenje suvremenog Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma – KLIK.

Inače, Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela osnovana je 2018. Okuplja pomno birane i jedinstvene luksuzne hotele te suvremenom posjetitelju pruža posebna, autentična i domaća iskustva. Hoteli se redom nalaze na posebnim lokacijama, bile to tisućljetne jezgre slikovitih gradova pod zaštitom UNESCO-a, palače rimskih careva ili luksuzni plemenitaški dvorci nekadašnje trgovačke vlastele. To su hoteli 4 i 5 zvjezdica i heritage hoteli visoke kategorije koji pružaju visoko personaliziranu uslugu i posebno gurmansko iskustvo: San Rocco Heritage Hotel (Brtonigla), Meneghetti Wine Hotel & Winery (Bale), Isabella Valamar Collection Island Resort (Poreč), Hotel Adriatic (Rovinj), Grand Hotel Brioni A Radisson Collection Hotel (Pula), Bevanda Hotel & Restaurant (Opatija), art‘otel Zagreb (Zagreb), Bastion Heritage Hotel (Zadar), Armerun Heritage Hotel & Residence (Šibenik), Vestibul Palace (Split), briig boutique hotel (Split), Martinis Marchi Heritage Hotel (Maslinica, otok Šolta), Adriana Hvar Spa Hotel (Hvar, otok Hvar), Emotheo Heritage Hotel (Imotski), Lešić Dimitri Palace (Korčula, otok Korčula), Kazbek Boutique Hotel (Dubrovnik) i The Pucić Palace (Dubrovnik).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 23:27