Hrana zagađivač

Tvornice i fosilna goriva nisu jedini krivci: proizvodnja kilograma teletine jednako je štetna za okoliš kao let do Njemačke

Poljoprivreda i prehrambena industrija odgovorne su za gotovo trećinu svjetskih emisija stakleničkih plinova

Mesnica/ilustracija

 Vlado Kos/Cropix/Cropix
Poljoprivreda i prehrambena industrija odgovorne su za gotovo trećinu svjetskih emisija stakleničkih plinova

Crveno meso, tamna čokolada i janjetina namirnice s najgorim učinkom na okoliš, a biljna mlijeka, meso peradi, voće i povrće one su kojima bismo trebali podebljati svoje jelovnike.

Na putu od farme do kupca zbog kilograma teletine u atmosferi završi gotovo 100 kilograma ugljikova dioksida. Otprilike isto koliko po putniku nastane na letu od Zagreba do Frankfurta, prema izračunu Google letova. Količina za svaki kilogram tamne čokolade na razini je leta od Zagreba do Beča, a upravo se zrakoplovi smatraju jednim od najvećih zagađivača. Sudeći prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, naše su prehrambene navike za planet Zemlju pogubnije od kerozina. To više što električni zrakoplovi već postoje, a svake se godine pojede sve više mesa, jaja, mlijeka i sireva.

Ažuriranje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 18:02