Iako to široj javnosti možda i nije poznato, cider Somersby proizvodi se u Koprivnici, i to već punih deset godina.
Tim su povodom na ovo piće stavili novi logo, koji na sebi ima prepoznatljive hrvatske "kockice".
- Somersby je najmlađi, ali i najbrže rastući brend Carlsberg grupacije – rekao je Marcin Burdach, Poljak koji je posljednjih godinu dana predsjednik uprave Carlsberga.
Burdach je objasnio da se Somersby dobiva procesom fermentacije iz soka od jabuke. Upravo ova tvornica je bila prva koja je počela s fermentiranjem.
- Na kraju proizvodnje dodaju se okusi, kojih ima deset, a na hrvatskom su tržištu njih četiri – rekao je na konferenciji za novinare prilikom koje se obilazila tvornica, u kojoj je zaposleno oko 300 ljudi.
Somersby iz Hrvatske izvozi se u 20 zemalja diljem svijeta.
- Najveća su tržišta Njemačka i Mađarska, ali izvoz je išao i u zemlje poput Singapura, Guadalupea, Grenlanda, Australije, SAD-a, Konga, Kine, Kariba, Laosa ili Izraela. Okusi pića ovise o zemlji u koju se izvoze, a zanimljivo je da za Izrael proizvodimo i košer Somersby. Nije baš uobičajeno da za pića trebamo imati vjerski certifikat, no u ovom je slučaju to nužno, pa nas prilikom proizvodnje posjećuje rabin, koji potvrđuje da sve radimo po pravilima – objasnio je direktor Burdach.
Kaže da se Somersby brend u Hrvatskoj vrlo dobro razvija, a iz kompanije su posebno ponosni što se prilikom Ipsosovog istraživanja pokazalo da je upravo njihov brend sinonim za riječ "cider".
- Iako generalno bilježimo rast, covid je imao utjecaj na tržište. No, imali smo sreće da sve više Hrvata voli Somersby, zbog čega nas zatvaranje HoReCa sektora i nije toliko snažno pogodilo; nadoknadili smo gubitke prodajom u supermarketima – kaže Burdach.
Umjesto da zaustave ili smanje proizvodnju, oni su nastavili, pa pred ljeto izbacili i novi okus; lubenicu, koja je, govori, sjajno primljena na tržištu.
Direktor se osvruno i na trendove na tržištu, pa samim time i njihove planove za budućnost.
- Želimo uskoro razviti i bezalkoholni Somersby – najavio je.
Jabuke od kojih se radi Somersby, objasnio je, dolaze iz regije.
- Imali smo želju raditi piće isključivo od jabuka iz Hrvatske, no i kvalitetom i kvantitetom ih je bilo premalo da bismo zadovoljili sve svoje potrebe. Tako da je naš dobavljač iz Austrije, a dostavlja nam jabuke iz više zemalja regije; među njima je i Hrvatska, ali i, primjerice, Češka – kaže direktor Carlsberga.
Postoji li možda šansa da sami ulože u uzgoj jabuka u Hrvatskoj?
- Imamo volju za ulaganjima i sve su nam opcije otovorene. No to će prvenstveno ovisiti o izvozu – kaže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....