Osnovali je Bračani

Najpoznatiji bolivijski proizvođač čokolade zbog visoke cijene kakaovca zaustavio proizvodnju

Odluka je donesena kako bismo prilagodili troškove i da bismo i u budućnosti mogli nuditi proizvode najviše kvalitete, tvrde u Harasic Chocolates

Harasic Chocolates, Bolivija

 Harasic Chocolates

Zbog ogromnog povećanja cijene kakaovca, najpoznatiji bolivijski proizvođač čokolade Harasic Chocolates, proizvođač s više od 100 godina tradicije proizvodnje čokolade, zaustavio je, svi se nadaju privremeno, proizvodnju 1. ožujka ove godine. Iz tvrtke su priopćili da privremeno zatvaraju svoje tvornice da bi prilagodili svoje operativne troškove.

Hrvatskoj javnosti je manje poznato da su tu tvrtku početkom 20. stoljeća, 1905. godine, osnovala četiri brata Bračanina: Esteban, Tonko, Juan i Gerónimo Harašić Gardilčić u gradu Oruro. U samo tri godine Harašići su odlično pozicionirali svoju tvrtku i proizvode tako da je već 1909. godine izgrađen proizvodni pogon i započela je ozbiljna proizvodnja čokolade u gradu koji danas ima više od 250.000 stanovnika. Tvornica čokolade Harašić bila je poznata po ponudi proizvoda od 100 posto čistog kakaovca. Među najpoznatijima su tradicionalna čokolada, ekstrafina čokolada, gorka čokolada i šećer u prahu. Stanovnici Orura i mnogih okruga u Boliviji zahvaljujući upravo obitelji Harašić tradicionalno piju toplu čokoladu.

- Žao nam je što vas moramo obavijestiti da smo zbog nedavnog značajnog povećanja cijene naše glavne sirovine, kakaovca, prisiljeni privremeno zatvoriti našu tvornicu. Odluka je donesena nakon iscrpne analize i s ciljem prilagodbe troškova poslovanja da bismo i u budućnosti mogli nuditi proizvode najviše kvalitete. Duboko cijenimo vaše razumijevanje i kontinuiranu podršku u ovim teškim vremenima. Naporno radimo na pronalaženju rješenja koja će nam omogućiti da što prije nastavimo s radom. Obavještavat ćemo vas o svim novostima putem naših društvenih mreža i drugih komunikacijskih kanala - priopćili su iz Harasic Chocolatesa.

Prošlo je više od stoljeća otkako je tvornica Chocolates Harasic počela s proizvodnjom, a ovaj se brend smatra najpoželjnijim u Oruru i najtradicionalnijim u četiri bolivijske regije. Chocolates Harasic proizvodi tri vrste čokoladica za pripremu: tradicionalnu Harašić, ekstrafinu čokoladu Harašić i tamnu čokoladu Harašić. Osim u okrugu gdje proizvodi, čokolada je najprodavanija u La Pazu, Cochabambi, Santa Cruzu i Potosiju. Izvozi se u nekoliko južnoameričkih država, a jedno vrijeme izvozila se u Virginiju u Sjedinjene Američke Države.

Prijenos vlasništva na dugogodišnjeg radnika

Chocolates Harasic su između 1970-ih i 2008. godine vodili nećak jednog od osnivača Jorge Harasic Stipinovic i njegova supruga Teresa Munitic de Harasic ,oboje naturalizirani Bolivijci dalmatinskog porijekla. Osamdesetih godina tvrtka je zapala u krizu, koju je prebrodila, jer se morala suočiti s drastičnim smanjenjem proizvodnje kao posljedica preseljenja rudarstva iz Orura. Glavni kupci čokolada Harašić uz stanovnike bili su radnici i rudnici bolivijskog Mina. ing Corporationa. Tvrtka je tada imala 45 zaposlenih, a zbog krize je bila spala na njih osam. Sada ih ima tridesetak. Dakle, od 2008. godine tvrtka više nije u vlasništvu potomaka naših iseljenika. Tada ju je preuzeo dugogodišnji zaposlenik Maximiliano Guzmán, koji je u tvornici radio preko 50 godine. Vlasništvo su preuzeli Maximiliano i njegova djeca Johnny, Gróver i Juan Guzmán Laura. Moglo bi se reći da su mu Jorge Harasic Stipinovic i njegova supruga Teresa Munitic de Harasic predali tvrtku jer su se, prema nekim informacijama, tada preselili u Hrvatsku i Europu.

Kao sirovina u proizvodnom procesu tvrtke Chocolates Harasic koriste se criollo, hibridni i uzgojeni kakaovac. Upravo je criollo ili "divlji kakao" idealan za izradu čokolada Harašić. Na području Benija, autohtone zajednice posvećene su održivom uzgoju divljeg kakaovca. Zrno se podvrgava procesu u industrijskoj pećnici da bi se uklonila ljuska. Zatim ide u mlin i miješa se sa šećerom, mijesi se te potom ulijeva u kalupe a kada se ohladi, pakira se i označava te skladišti i distribuira na tržište. U pogonu se još uvijek nalazi i u funkciji je stroj proizveden u Njemačkoj u 19. stoljeću koji je nabavljen za proizvodnju čokolada Harašić. Upečatljiva je miješalica koja ima dva kamena valjka na podlozi od istog materijala u obliku kružne ladice.

Čokolade Harašić nagrađivane su od svojih ranih godina. Prvu nagradu su dobile već 1909. na izložbi u Sucreu. Dobile su brojne nagrade, a čak su i pobijedile su na IV America Food Trophyju u Miamiju 1982.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2025 15:10