Otpad od hrane

Ključ rješenja problema otpada od hrane leži u njegovu rješavanju prije nego što uđe u sustav komunalne obrade

Prema podacima tvrtke Zelene tehnologije, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 286.000 tona otpada od hrane, od čega na kućanstva otpada 76 posto

Rješenje otpada od hrane

 Foto:Zelene tehnologije

Jedan od većih izazova tijekom posljednjih desetljeća je smanjenje količine otpada koji se proizvodi u kućanstvima. Uvođenje odvajanja otpada podiglo je razinu ekološke osviještenosti i smanjilo količine koje završavaju na deponijima, ali za značajniji rezultat potrebno je iskoristiti svu dostupnu tehnologiju.

Jedno od rješenja smanjenja otpada na kućnom pragu je tehnološko rješenje iz Južne Koreje, zemlje koja je uspostavila uspješan sustav sakupljanja i recikliranja otpada od hrane, baziran na vlastitim inovacijama i tehnologiji.

"Najveći izazov kad se radi o biorazgradivom komunalnom otpadu čini njegovo smanjenje u samom kućanstvu, a ova nam tehnologija to i omogućuje. Za razliku od vrtnih kompostera, ovi komposteri nemaju neugodne mirise, ne stvaraju smetlišta u nekom dijelu našeg vrta, a jednostavnim korištenjem višak hrane pretvaramo u kompost koji se dalje može korisno iskoristiti. Sinergijom privatnog sektora i Komunalca provodimo pilot-projekt čije ćemo rezultate predstaviti polovicom siječnja sljedeće godine sa željom da u narednom razdoblju riješimo problem biootpada na mjestu nastanka te da neugodni mirisi i ružne slike vrećica biootpada zauvijek postanu stvar prošlosti", istaknuo je Alan Sanković, direktor tvrtke Komunalac iz Matulja.

Razvojem turizma i dolaskom sve većeg broja gostiju količina bačenog otpada tijekom turističke sezone u znatnom je porastu iz godine u godinu. "Prošle sezone imali smo više od 40 dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, brojne požare na odlagalištima otpada i još više naslova u medijima o problemima s neugodnim mirisima koji tjeraju goste iz naših poznatih turističkih središta. Zajednički nazivnik svih navedenih problema je otpad od hrane. Hoće li u budućnosti asocijacija na ljetovanje u Hrvatskoj biti opojni miris metana i sumporovodika, ovisi o nama.

image

Otpad od hrane

Foto:Zelene tehnologije

Dodatni izazov u Hrvatskoj postaje prenapučenost turističkih središta tijekom sezone. Neugodni mirisi narušavaju ugled turističke destinacije, zbog čega gosti objavljuju loše recenzije na internetu ili društvenim mrežama. Ključ rješenja problema otpada od hrane leži u njegovu rješavanju odmah na mjestu nastanka, prije nego što uđe u sustav komunalne obrade", istaknuo je Marko Radeljak, voditelj prodaje tvrtke Zelene tehnologije iz Gornjeg Stupnika.

Iz tvrtke Zelene tehnologije ističu da za rješavanje ovih problema u ponudi imaju nekoliko uređaja koji predstavljaju novi standard u profesionalnim kuhinjama u HoReCa sektoru, vrtićima, školama, staračkim domovima, kuhinjama zdravstvenih ustanova, poljoprivrednom i komunalnom sektoru te u uređajima za kućanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2024 14:11