Plaća se po suho zlato

Cijene lete u nebo: čvarci i panceta postali su kao kavijar, a mesa hrvatskih svinja nema

Glavni razlog poremećaja na europskom i hrvatskom tržištu svinjetine je afrička svinjska kuga koja je poharala Kinu, najvećeg svjetskog proizvođača i potrošača svinjetine
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX
Glavni razlog poremećaja na europskom i hrvatskom tržištu svinjetine je afrička svinjska kuga koja je poharala Kinu, najvećeg svjetskog proizvođača i potrošača svinjetine

Cijene svinjetine lete u nebo. Kilogram čvaraka se plaća po suho zlato, u nekim trgovinama po vrtoglavih dvjestotinjak kuna, a poskupljuje i suhomesnato, kulen panceta, pršut.

Ako se rast cijena svinjskih prerađevina nastavi ovakvim tempom, pršut i panceta mnogim Hrvatima će biti tek sanak pusti. A Božić je pred vratima. Bez svinjskih delicija među kojima u dalmatinskom podneblju razumljivo dominira pršut ne mogu se zamisliti Božić i Nova godina niti bilo kakvo obiteljsko ili prijateljsko druženje.

Lančana reakcija

Cijena sirove svinjetine porasla je prosječno za tridesetak posto, pa se tako panceta za sušenje prodaje po cijeni od tridesetak kuna, dok su slanina i salo nešto jeftiniji po osamnaest do dvadeset kuna za kilogram. Poskupjeli su i tovljenici koje ljubitelji svinje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 05:01