Predvodnici promjena

Zagrebačka škola za genijalne stvari: Učenici ne moraju u pekaru, a rade i svoje začine

Projekt zagrebačke srednje škole samo je jedan u nizu onih koji su ostavili traga u lokalnoj zajednici

Ilustracija

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Praktički u svakom kutku Hrvatske kriju se priče o ljudima koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i aktivno raditi na očuvanju prirode. Od škola koje uvode održive prakse, preko gradova koji osiguravaju pitku vodu, pa sve do parkova prirode koji štite ugrožene vrste, pojedinci i organizacije diljem Hrvatske preuzimaju inicijativu i pokazuju da je promjena moguća.

Ideja iza projekta "Zavrtimo krug" iz Zagreba donijela je održivost u strukovno obrazovanje, točnije u dvorište Srednje škole - Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebu. U sklopu projekta, uz podršku dm-a i Grada Zagreba kao osnivača, 2022. godine postavljene su kompostane i počeli su radovi na izgradnji plastenika, s ciljem educiranja o kompostiranju, ponovnoj uporabi biljnog otpada te održivog upravljanja ostacima hrane iz školske kuhinje. Teren je pripremljen i za uzgoj začinskog bilja, čime su učenici dobili praktične uvjete za stručnu praksu i stjecanje znanja o održivom razvoju.

Đana Baftiri, ravnateljica škole, naglasila je tada važnost projekta za osobni i profesionalni razvoj učenika s teškoćama u razvoju. Baftiri nam priča kako je postavljanje kompostane i plastenika konačno omogućilo da učenici škole više ne moraju ići na izdvojena mjesta kako bi obavili stručnu praksu, budući da sve mogu obaviti u krugu škole.

image

Srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb

Ustupljena fotografija

- Na taj način se unaprijedila mogućnost podrške učenicima od strane stručne službe škole, omogućila se suradnja s ostalim sektorima u školi - kuhari, knjigoveže i drugi. To je direktno utjecalo na mogućnost kompostiranja iz školske kuhinje, korištenja komposta u proizvodnji novog bilja, koje se kasnije koristi u kuhinji, i u konačnici olakšalo proces pakiranja suhog bilja zbog suradnje s knjigoveškim praktikumom. Uspjeli smo zavrtjeti krug smanjenja kuhinjskog otpada, ponovnog korištenja tog otpada za sadnju i na kraju vraćanja bilja koje se uzgaja u školsku kuhinji – priča nam ravnateljica.

Uz to što se sirovi kuhinjski otpad ponovno iskorištava, učenici se na praktičan način educiraju o upravljanju otpadom, a to prenose i u kućne uvjete. Stoga, škola je dobiva povratnu informaciju da su učenici i kod kuće počeli pažljivije baratati kuhinjskim otpadom.

Po užinu ne moraju više u pekaru

Nakon što su upogonili plastenik i kompostanu, inicijative su se samo krenule nizati. Uspjeli su postaviti sustav za skupljanje kišnice koja se zatim koristi u plasteniku, učenike vode na izložbe Ministarstva poljoprivrede Hrana nije otpad, koje se organiziraju svake godine, a započeli su i s inicijativom zdravi petak. Tada se učenicima nude zdravi proizvodi pripremljeni u kuhinjskom praktikumu, koji su alternativa odlasku po užinu u pekaru. Započeli su i s proizvodnjom vlastite mješavine začina koja nema aditiva, kao i druge zdravije alternative proizvodima koji se svakodnevno koriste u kuharstvu. Općenito svaka ideja škole ide u smjeru iskorištavanja dostupnih prirodnih resursa i nadopunjavanja ideje iskoristivosti i ponovne upotrebe svega što se može.

U sklopu projekta "Zavrtimo krug", svi učenici zanimanja poput pomoćnog vrtlara, cvjećara, kuhara, pomoćnog kuhara, slastičara i konobara kroz praktičnu nastavu stječu iskustvo u održivim praksama gospodarenja, recikliranja i ponovne upotrebe sirovog kuhinjskog otpada.

Ravnateljica Baftiri nam kaže kako škola općenito njeguje održive prakse kroz aktivnosti učeničke zadruge, gdje učenici izrađuju razne ukrasne i uporabne predmete od otpadnih materijala, dajući im novu namjenu. Ti se proizvodi prodaju na izložbama i prigodnim prodajama, a prihod se koristi za financiranje zadruge.

Natječaj {ZAJEDNO} im je dao kariku koja im je nedostajala

Projekt „Zavrtimo krug“ nije bio početak brige o hrani i okolišu koji se provodi u školi. Još od 2017. godine škola se aktivno uključuje u razne inicijative koje su se bavile osvještavanjem o problematici hrane koja se baca.

- Tako su dvije godine za redom naši učenici sudjelovali u video natječaju "Tanjur pun dobrote" udruge Žmergo. S dva kratka videa pokušali su odgovoriti na problematiku globalnih izazova u području hrane. U prvom videu željeli su svima poručiti da ne bacaju hranu, a u drugom su govorili o potrebi odnošenja prema hrani s poštovanjem. Tada smo počeli intenzivno razmišljati o tome kako naša škola može na jednom višem nivou naći rješenje za kuhinjski otpad. Natječaj dm-a na koji smo se prijavili, ali i svesrdna potpora našeg osnivača Grada Zagreba, bio je ono što nam je trebalo da to postignemo – priča ravnateljica.

image

Srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb

Ustupljena fotografija

Dugo su htjeli imati praktičnu nastavu u krugu škole

Što se tiče učenika, oni su već mnogo prije same ideje plastenika izražavali želju da praktičnu nastavu mogu imati u krugu škole. Tako se i rodila svijest da je školi potrebno imanje plastenika.

- Ideja je sazrjela sa sviješću da želimo kompostanu, da želimo adekvatno i korisno zbrinjavanje svog onog otpada iz školske kuhinje i kuhinjskog praktikuma. Znali smo da imamo ljudske resurse, kvalitetno osoblje za provedbu, a kada smo našli natječaj dm-a i kada je naš projekt prihvaćen, konačno smo postali svjesni da ćemo uspjeti – rekla nam je ravnateljica.

Učenici su s oduševljenjem prihvatili plastenik i kompostanu. Uz vrtlare i cvjećare, kuhari i slastičari također su postali dio ovog održivog kruga. Aktivno su sudjelovali u odabiru mjesta za plastenik, ukrašavanju biljem te svakodnevno natjecali tko će nositi otpad u kompostanu ili prikupljati suhe materijale za kompostiranje. Poseban trenutak bio je prvi proizvedeni kompost, koji je potvrdio uspješnost njihovog truda. Danas stariji učenici prenose svoja znanja o recikliranju biljnog otpada mlađima, čime se potiče vršnjačko učenje i podrška. Učenici su općenito vrlo motivirani za praktičan rad, uživaju u novim znanjima i ponosni su na svoj doprinos školi, zajednici i okolišu.

Natječaj je ponovno otvoren

Sredinom veljače dm je lansirao svoj najnoviji ekološki pothvat - natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje. Cilj ovog ambicioznog projekta je podržati inicijative koje doprinose održivosti, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša i očuvanje prirode. Među pristiglim prijavama dm će odabrati projekte koji se istaknu kvalitetom, originalnošću i potencijalom za značajan doprinos zaštiti okoliša, a pružit će im potrebnu podršku kako bi njihove ideje postale stvarnost. Projekti se mogu prijaviti do 21. ožujka 2025. putem stranice jednizadrugezajedno.hr.

Ljudi zaista koriste špine

Još jedan projekt koji je izabran na natječaju 2022. godine je „Knine, evo ti špine“, koji je u grad Knin je koncem rujna 2022. godine donio prvu od pet javnih slavina, u parku kod Trga Oluje. Primarni cilj projekta jest smanjiti proizvodnju i spriječiti nepotrebno gomilanje plastičnih boca i jednokratne plastike te osigurati građanima i posjetiteljima Knina – najtoplijeg grada u Dalmaciji – dostupnost pitke vode. U međuvremenu, kako nam priča tajnica Ekološke udruge „Krka“ Knin, Inga Kukolj, sve slavine su uspješno postavljene, a redovito se vrši i analiza vode.

- Iako ne možemo brojčano iskazati, možemo sa sigurnošću utvrditi da je projekt ima utjecaj na smanjenje korištenja plastičnih boca jer živimo u malom gradu, tako da vrlo često građane možemo vidjeti da koriste špine na javnim površinama. Građani doista vrlo često koriste špine – kaže nam tajnica Kukolj.

Uz postavljanje špina, održana je i edukativno-informativna kampanja o važnosti smanjenja plastike, očuvanja okoliša te o dobrobiti pitke vode. Ona je, kao i same špine, imala dobre rezultate – posebno među učenicima i mladima, budući da se na ulicama Knina u njihovom rukama može vidjeti sve više ponovno upotrebljivih boca.

- Na žalost zbog neodgovornih pojedinaca imali smo i devastacije koje je Grad Knin u vrlo skorom roku popravio te svima koji se odluče na postavljanje špina savjetujemo da budu na lokacijama koje su obuhvaćene video nadzorima. Neodgovorne pojedince i ovim putem molimo da ne uništavaju javno dobro – dodaje Kukolj.

image

Projekt "Knine, evo ti špine"

Ustupljena fotografija

Reakcije građana su iznimno pozitivne

Kukolj nam ističe i kako je ovaj projekt primjer uspješne suradnje javnog i civilnoga sektora koji na kraju rezultira dobrobiti za zajednicu. Naime, nakon što su špine izgrađene, grad Knin je preuzeo troškove vode, na čemu su im iz udruge zahvalni.

- Možemo primijetiti da se u Kninu u prethodnim godinama povećava broj turista koji također koriste špine postavljene na javnim površinama. Reakcije građana su zaista iznimno pozitivne. Špine su prilagođene i osobama s invaliditetom tako da smo zaista svima omogućili besplatno korištenje pitke vode – dodaje Kukolj.

Ekološka udruga Krka angažirana je i na drugim projektima razvoja održivog turizma u Kninu i okolici, a planiraju se prijaviti i na nove natječaje.

image

Projekt "Knine, evo ti špine"

Ustupljena fotografija

- Možemo istaknuti da smo na neki način možda potakli i druge jedinice lokalne samouprave da u svoje gradove postavljaju špine na javne površine. Tako je primjerice Grad Šibenik odmah nakon završetka našeg projekta pokrenuo sličnu inicijativu. I ovim putem pozivamo sve gradove i općine da provedu ovakve iznimno korisne projekte za okoliš i zajednicu. Kada je mogla jedna mala udruga, mogu onda i gradovi i općine. Sredstava ne treba puno, ali treba volje i volonterskog rada. Još jednom zahvaljujemo i dm-u na podršci i odobrenom projektu – zaključuje Kukolj.

„Restoran za supove“

Jedan do projekata van urbanijih sredina Knina i Zagreba koji je odabran na dm-ovom natječaju je i onaj kojem je cilj zaštita i promocija bjeloglavih supova, Javna ustanova Park prirode Učka izradila je hranilište poznato i kao "restoran za supove". Ovim projektom se, uz hranjenje ptica, omogućuje stručno praćenje jedinki koje slijeću na hranilište, što je ključno za očuvanje i osnaženje postojeće populacije. Projekt PP Učke jedan je od odabranih projekata u dm-ovoj inicijativi, a tvrtka je za supove osigurala hranu koja im se servirala u njihovom restoranu.

Kako nam priča dr. sc. Marko Klobučar, stručni voditelj Parka prirode Učka, brojnost supova na području parka se u posljednje tri godine povećala. Nakon više od 100 godina, 2022. godine ponovno je zabilježeno gniježđenje bjeloglavih supova na području Učke, čime je uspostavljena prva kontinentalna kolonija bjeloglavih supova u Hrvatskoj. U toj prvoj godini zabilježeno je uspješno gniježđenje tri para ptica, dok je u 2024. godini zabilježeno gniježđenje pet parova supova. U planu je bilo osigurati godišnju opskrbu 15 tona hrane za supove, a Klobučar nam kaže kako se taj plan ostvario.

image

Bjeloglavi sup

Kristijan Mandić/Ustupljena fotografija

- Kontinuirana dostava hrane, u prosjeku svakih deset dana, rezultirala je povećanjem brojnosti supova na hranilištu, gdje se u pojedinoj skupini može vidjeti i do tridesetak jedinki, kao i ponovnim gniježđenjem vrste na Učki. Projekt „Hranilište za supove“ imao je utjecaj na bioraznolikost u Parku prirode Učka. Osim povratka bjeloglavog supa na područje Parka prirode Učka i uspostave prve kontinentalne kolonije supova u Hrvatskoj, hranilište je osiguralo stalni izvor hrane za druge osjetljive i zaštićene vrste ptica, poput surog orla – kaže nam Klobučar.

Edukativan aspekt projekta bilježi sjajne rezultate

Jedan od ciljeva projekta također je bio stvoriti nove edukativne sadržaje za djecu i javnost. Klobučar nam priča kako su u posljednje tri godine provedene različite edukativne aktivnosti, sve s ciljem podizanja svijesti o bjeloglavim supovima, njihovoj važnosti u ekosustavu te izazovima s kojima se suočavaju.

- Na Interliberu 2022. godine odigrana je Društvena igra „SUPer igra“, koja je omogućila djeci i mladima da nauče o prehrani, načinu života i ekološkoj ulozi supova. Ovakav pristup upoznao je brojnu djecu sa supovima i potaknuo interes za ovu ugroženu vrstu. Nadalje, tijekom 2023. godine na stazi Stražica-Sapaćica postavljene su nove edukativne table, uključujući i one s informacijama o bjeloglavim supovima, smještene na vidikovcu s kojeg se povremeno može ugledati supove u letu. Iste godine, učitelji Područne škole Lupoglav posjetili su hranilište za bjeloglave supove uz stručno vodstvo djelatnika Parka i upoznali se s funkcioniranjem hranilišta, kako bi tu spoznaju prenijeli učenicima iz škole – nabraja Klobučar.

image

Supovi na hranilištu, snimljeno fotozamkom Parka prirode Učka

Ustupljena fotografija

Prošle godine osmišljena je i edukativna društvena igra „Let preko Učke – pustolovine bjeloglavih supova“, koja će javnosti biti predstavljena ove godine. Igra će djeci dati priliku da kroz igru shvate izazove s kojima se supovi suočavaju, što dodatno potiče empatiju i razumijevanje ekoloških problema. Ukupno gledajući, sve ove aktivnosti doprinijele su širenju znanja o bjeloglavim supovima, osobito među mlađim generacijama.

Dodatni projekti za zaštitu okoliša

Što se tiče suradnje s dm-om, ona je prema riječima Klobučara, pridonijela i dodatnim projektima za zaštitu okoliša u Parku prirode Učka. U protekle tri godine Javna ustanova Park prirode Učka sudjelovala je u provedbi projekta obnove krških lokvi, čime se doprinijelo očuvanju bioraznolikosti te edukaciji posjetitelja i lokalne zajednice o važnosti zaštite i očuvanja prirode. Projekt „Hranilište za supove“ imao je utjecaj na posjećenost Parka prirode Učka i razvoj ekoturizma u regiji, ističe Klobučar.

- Time se doprinosi očuvanju raznolike faune i potiče očuvanje prirodnih staništa. Povratak bjeloglavog supa na području Parka prirode Učka također je poslužio kao alat za edukaciju i podizanje svijesti među posjetiteljima i lokalnom zajednicom o važnosti zaštite prirode i ugroženih vrsta, što doprinosi održivom razvoju područja - zaključuje Klobučar.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2025 15:03