Ususret ljetu

Počeo je poznati festival na Tomislavcu: Jedna večer bit će posebno emotivna, imamo detalje

Od 22. lipnja do 2. srpnja odvit će se brojni koncerti domaćih i svjetskih glazbenih zvijezda
 Julien Duval

Već tradicionalno, devetu godinu za redom, Trg kralja Tomislava pretvara se u najljepšu gradsku open air pozornicu i postaje dom festivalu Zagreb Classic. Zelena oaza Tomislavca i bajkovita pozadinska kulisa koju stvara jedna od arhitektonski najprepoznatljivijih zagrebačkih građevina – ona u kojoj je smješten Umjetnički paviljon – udomit će omiljeno ljetno kulturno događanje, koje će se ove godine odviti od 22. lipnja do 2. srpnja. Zagrepčani i njihovi gosti će na Zagreb Classicu slaviti početak najtoplijeg godišnjeg doba, kao i Svjetski dan glazbe.

U spomenutom će periodu biti organiziran cijeli niz koncerata na kojima će nastupiti renomirani hrvatski i svjetski glazbeni virtuozi. Program donosi koncerte jazz, soul, klasične i filmske glazbe, kao i operne klasike, a događaj organizira Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom i partnerima. Ulaz na sva događanja je besplatan.

image

Zagreb classic

Cijela priča počinje programom "Filmska klasika", kojeg pod ravnanjem Valentina Egela izvodi Simfonijski orkestar HRT-a uz soliste Martine Filjak na klaviru te baritona Davora Nekjaka i sopranisticu Gabrijelu Deglin. Glazba ima izuzetno veliku snagu u sedmoj umjetnosti, a ovim koncertom će se odati počast numerama koja u filmu nose skoro pa glavne uloge. Neka od tih remek-djela koja su dospjela u repertoar koncerta su Straussove skladbe "Tako je govorio Zaratustra, uvod" te "Na lijepom plavom Dunavu", koje su obilježile "Odiseju u svemiru", ulomak iz Mozartove "Čarobne frule", koji je završio u filmu "Ljubavna pisma s predumišljajem" te njegov "Duet Grofice i Susanne Sull’aria" iz "Iskupljenja u Shawshanku".

Tri famozna djela

Idući ponedjeljak, 24. lipnja, s početkom u 20:30 sati nastupa Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera i s programom nazvanim "The Swinging Count!", koji je osmišljen kao hommage američkom jazz pijanistu, orguljašu, bandleaderu i skladatelju Williamu Jamesu "Count” Basieju. Count je čak 50 godina vodio vlastiti orkestar te je zadužio glazbu uvođenjem brojnih inovacija u sviranje big bandova. Žanrovski su na repertoaru swing, jazz, blues te njihove varijacije.

Dan poslije, u utorak, 25. lipnja, na pozornicu dolazi Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, koji će izvesti dijelove iz tri famozna djela, a to su "Labuđe jezero", "Pointé" te "Phases". Na nastupu će plesati šest prvaka zagrebačkoga baleta, ali i mlada postava.

image
Samir Cerić Kovačević

Kulturni niz nastavlja se 26. lipnja glazbeno-scenskim spektaklom "Zvijezdama u čast" Ansambla Zagrebačkoga gradskog kazališta "Komedija” i pod ravnanjem Dinka Appelta te Krešimira Batinića. Ovo će događanje biti posebno emotivno jer se održava u čast "Komedijinih" doajena mjuzikla Sande Langerholz-Miladinov i Branka Blaće – Blekija, koji su nas prošle godine napustili. "Komedija" ovim putem posvećuje događaj njihovim velikim karijerama, koje su sinonim za "Jaltu, Jaltu" i "Gubec-bega", za "Gričku vješticu", kao i za prvu europsku izvedbu "Jadnika" nakon Pariza.

Veliki svjetski i domaći umjetnici

Zagreb i Beč su dva neraskidivo povezana grada, a njihova kulturna veza dodatno će se produbiti 27. lipnja i 29. lipnja događanjem u čast Bečkog glazbeno-filmskog festivala. Radi se, naime, o projekcijama kultne bečke opere "Čarobna frula", posljednje koju je stvorio veliki Wolfgang Amadeus Mozart, u recentnoj produkciji Salzburškoga festivala iz 2022. te jednako poznate operete "Šišmiš" Johanna Straussa mlađega u produkciji Bavarske državne opere iz 2023. godine. Program će biti svojevrsno produženje bečkog glazbeno-filmskog festivala na Rathausplatzu.

image
Samir Cerić Kovačević

"Cine y tango" je program na rasporedu u petak, 28. lipnja, a ugostit će velikog talijanskog virtuoza Marija Stefana Pietrodarchija, koji svira bandoneon, te sopranisticu Caterinu Ioru, a sve uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Paola Spadara Munitta. Inače, Pietrodarchi je diplomirao s najvišim ocjenama na Glazbenom konzervatoriju Sveta Cecilija u Rimu, pobjeđivao na brojnim međunarodnim glazbenim natjecanjima te dijelio pozornicu s velikanima kao što su Andrea Bocelli, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Riccardo Cocciante te Pino Daniele. Sopranistica Iora je pak diplomirala operno pjevanje u klasi Margaret Hayward na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Milanu, magistrirala je s odličnim uspjehom kod Luciana Pavarottija i pjevala u svim vodećim talijanskim opernim kućama.

Poznate pjesme u novim aranžmanima

Srpanj na Zagreb Classicu počinje sjajno, nastupom Damira Urbana i njegove četvorke te Simfonijskog orkestra HRT-a kojim ravna dirigent Alan Bjelinski. Ovaj tim već je uigran, a prvi put su na pozornicu zajedno stali velikim koncertom u Areni. Iskustvo ovaj put ponavljaju pod vedrim nebom, a Urbanovim će pjesmama u novim aranžmanima dati još magičniju dimenziju.

Posljednji koncert Zagreb Classica na rasporedu je u utorak, 2. srpnja, a na njemu će, uz Zagrebačku filharmoniju, nastupiti Hyung-ki Joo na klaviru, dok će dirigent biti Jurek Dybał.

"Zagreb Classic obogaćuje kulturnu ponudu grada vrhunskim glazbenim izvedbama koje privlače domaće i međunarodne posjetitelje. Ovaj festival dovodi klasičnu glazbu na otvoreni, javni prostor, pretvarajući Trg kralja Tomislava u jedinstvenu pozornicu pod zvijezdama. Povezujući različite glazbene žanrove, od klasične glazbe do jazza, Zagreb Classic zadovoljava široki spektar ukusa te jača kulturni identitet Zagreba, čineći ga prepoznatljivim kulturnim središtem u ovom dijelu Europe", otkriva nam direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

image

Martina Bienenfeld

Sandra Šimunović/Pixell

Pojedini će koncerti u slučaju kiše biti odgođeni, a organizatori apeliraju na posjetitelje da na koncerte nose svoje boce za vodu. Stanice za punjenje – takozvani Franceki - nalaze se na Strossmayerovom trgu i Trgu kralja Tomislava.

Rasporedi svih koncerata

SUBOTA, 22. LIPNJA Filmska klasika

Simfonijski orkestar HRT-a

Valentin Egel, dirigent

Martina Filjak, klavir

Davor Nekjak, bariton

Josipa Bilić, sopran

Gabrijela Deglin, sopran

PONEDJELJAK, 24. LIPNJA The Swinging Count!

Jazz orkestar HRT-a

Miron Hauser, dirigent

UTORAK, 25. LIPNJA Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

SRIJEDA, 26. LIPNJA Zvijezdama u čast

Ansambl Zagrebačkoga gradskog kazališta „Komedija”

Dinko Appelt, dirigent

Krešimir Batinić, dirigent

ČETVRTAK, 27. LIPNJA Bečki glazbenofilmski festival

PETAK, 28. LIPNJA Cine y tango

Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon

Caterina Iora, sopran

Zagrebačka filharmonija

Paolo Spadaro Munitto, dirigent

SUBOTA, 29. LIPNJA Bečki glazbenofilmski festival

PONEDJELJAK, 1. SRPNJA Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a

UTORAK, 2. SRPNJA Zagrebačka filharmonija

Hyung-ki Joo, klavir

Jurek Dybał, dirigent

Sve informacije o programu Festivala su ovdje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Turističke zajednice grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:22