Porast broja djece

Ovaj hrvatski grad zna kako zadržati mlade obitelji: novčanim poticajima i odličnim prilikama za kupnju stanova

Slavonski Brod izgrađene gradske stanove daje mladim obiteljima u najam, a nakon deset godina mlade obitelji mogu otkupiti gradski stan prilikom čega im uplaćena najamnina umanjuje kupoprodajnu cijenu stana
Obiteljske kuće izgrađene na gradskim zemljištima
 Slavonski Brod

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o demografskim mjerama koje bi spriječile daljnje iseljavanje mladih i problemu sve manje rođene djece, Slavonski Brod jedan je od rijetkih gradova koji svake godine bilježi porast broja novorođene djece. Rezultat tih pozitivnih trendova jedinstvene su demografske mjere koje trenutno ne provodi niti jedan drugi grad u Republici Hrvatskoj.

Tako se za prvorođenu djecu osigurava oprema u vrijednosti od 5000 kuna, Grad daje i 2500 kuna pomoći za prvo dijete, 3500 kuna za drugo dijete i 5000 kuna za treće i svako sljedeće rođeno dijete. Od 2017. do 2021. godine, isplaćeno je 6,9 milijuna kuna jednokratnih novčanih pomoći za svu brodsku novorođenčad.

Mogućnost otkupa gradskih stanova

U Slavonskom Brodu trude se i zadržati mlade obitelji. Tako su u posljednje četiri godine izgrađene četiri stambene zgrade u kojima je dom pronašlo 24 obitelji, a u tijeku je izgradnja još dvije zgrade za dodatnih 10 obitelji. Važno je naglasiti da Grad Slavonski Brod izgrađene gradske stanove daje mladim obiteljima u najam, a nakon deset godina mlade obitelji mogu otkupiti gradski stan prilikom čega im uplaćena najamnina umanjuje kupoprodajnu cijenu stana.

Osim toga, mlade obitelji mogu ostvariti i pravo građenja obiteljskih kuća na gradskim zemljištima. Pravo građenja zasniva se na 99 godina, a nakon deset godina ostvaruje se mogućnost otkupa zemljišta pri čemu se također u cijenu obračunavaju sve do tada uplaćene mjesečne naknade. Provedba ovih demografskih mjera omogućila je da 65 mladih brodskih obitelji ostane u svom gradu, a kvalitetu mjera potvrđuje činjenica da se na natječaje prijavljuju i mladi koji dolaze iz susjednih općina i gradova.

- Svjesni smo činjenice da se djeca ne rađaju zbog demografskih mjera i da tu ulogu igraju ipak neki drugi čimbenici, ali svakako naše mjere mladima pružaju određenu sigurnost prilikom zasnivanja obitelji te olakšavaju početak samostalnog života. Ponosan sam što je Slavonski Brod u 2020. godini zabilježio 21 rođeno dijete više u odnosu na 2019. godinu. Ovakav trend pokazuje da naše mjere imaju smisao i stoga ćemo i dalje biti podrška mladim obiteljima - poručuje Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Velika ulaganja u vrtiće i škole

Grad Slavonski Brod želi ostati uz najmlađe i nakon rođenja pa veliku pozornost usmjerava prema predškolskom i školskom odgoju. Primjerice, samo za potrebe izgradnje i rekonstrukcije dječjih gradskih vrtića iz proračuna je u posljednje četiri godine uloženo 28,1 milijuna kuna. Svi vrtići su i energetski obnovljeni.

Slična ulaganja Grad Slavonski Brod provodio je i u osnovnoškolskom obrazovanju gdje je, uz pomoć europskih sredstava, u posljednje četiri godine obnovio četiri velike osnovne škole te izgradio dvije nove školsko-sportske dvorane. Veliki naglasak Grad stavlja na ulaganja u povećanje kapaciteta školskih objekata kako bi se osigurali uvjeti za provođenje jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama u Slavonskom Brodu.

image
Nova sportska dvorana OŠ Bogoslav Šulek
Slavonski Brod

Slavonski Brod je grad koji je iznjedrio svjetski poznate sportaše pa se velika sredstva ulažu u sportsku infrastrukturu kako bi i dalje zadržao epitet „grada sportaša“. Samo u posljednje četiri godine u izgradnju, obnovu i rekonstrukciju gradskih sportskih objekata uloženo je preko 30,4 milijuna kuna. S obzirom da je kajak najtrofejniji sport u Slavonskom Brodu, 2019. godine izgrađen je novi sportski objekt koji svim kajakašicama i kajakašima pruža najmodernije uvjete za bavljenje ovim sportom. Kvalitetni i moderni uvjeti ovog prostora prepoznati su i izvan granica Republike Hrvatske pa će tako Slavonski Brod 2023. godine biti domaćin Europskog prvenstva u kajak-kanu u disciplini maraton, a zgrada je 2020. dobila i arhitektonsku nagradu BIG SEE. Velika pozornost usmjerena je i prema izgradnji nogometnog stadiona kraj Save koji bi u budućnosti trebao biti centar sportskih zbivanja u Slavonskom Brodu.

image
Prostor za kajak-kanu klubove
Slavonski Brod

Iako je aktualna epidemiološka situacija privremeno zaustavila održavanje kulturnih manifestacija Grad, uz pomoć fondova Europske unije, obnavlja poznate simbole Slavonskog Broda koji će nuditi bogate turističko-kulturne sadržaje. Tako će poznata Tvrđava Brod uskoro zasjati s novim i originalnim sadržajima namijenjenim građanima Slavonskog Broda, ali i turistima.

image
Brodska tvrđava iz zraka
Slavonski Brod

Slavonski Brod ujedno je i grad u kojemu je veliki dio svoga života provela Ivana Brlić-Mažuranić te je prošle godine započela obnova i rekonstrukcija kuće u kojoj je živjela ova poznata hrvatska spisateljica. Slavonski je Brod, naime, „Ivanin grad“, a ulaganjem u Kuću Brlić čuva se bogato brodsko kulturno nasljeđe.

Čišći zrak i okoliš

S obzirom da Slavonski Brod ima problema s onečišćenjem zraka, Grad je, u skladu sa svojim ovlastima, tijekom proteklih godina realizirao brojne aktivnosti po pitanju zaštite okoliša. Čišćem zraku doprinijele su energetske obnove vrtića i osnovnih škola, modernizacije kotlovnica centralnog toplinskog sustava koje danas koriste prirodni plin, izgradnje punionica električnih vozila te obogaćivanje zelenog fonda na gradskim površinama. Čišćem okolišu, a samim time i kvaliteti života Brođana i Brođanki, doprinose i izgrađene biciklističke staze čime će se također osigurati i sigurniji promet onih koji su u prometu najugroženiji. Trenutno se gradi dodatnih 16,5 kilometara biciklističkih staza koje su velikim dijelom sufinancirane sredstvima Europske unije, a u području komunalne infrastrukture i redarstva u zadnje četiri godine uloženo je čak 117,2 milijuna kuna prilikom čega je izgrađeno oko 24 km pješačkih staza te oko 18 km prometnica. Nadalje, na 283 gradske lokacije postavljeno je 3714 rasvjetnih mjesta te će se kredit za novu rasvjetu isplaćivati upravo iz ušteda ostvarenih zahvaljujući tome što je javna rasvjeta energetski učinkovita.

image
Ekološki učinkovita javna rasvjeta
Slavonski Brod

S ciljem zadržavanja mladih, ali i jačanja poduzetničkog sektora, Grad je započeo izgradnju Inovacijskog inkubatora InnoBROD u kojemu je predviđen smještaj novoosnovanih malih poduzeća, poduzeća u ranoj fazi razvoja te postojećih tvrtki kojima je potreban prostor te stručna pomoć. Inovacijski inkubator samo je nastavak uspješnog osnivanja Zone malog gospodarstva Kolonija koja je omogućila pokretanje 12 proizvodno-poslovnih objekata.

image
Izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD
Slavonski Brod

Unatoč pandemijskoj godini, Grad Slavonski Brod jedan je od rijetkih gradova u Republici Hrvatskoj koji se može pohvaliti povećanjem proračuna tijekom 2020. godine i to za čak 21 posto više u odnosu na prethodnu 2019. Jedan od razloga povećanja proračuna jesu i sredstva povučena iz europskih fondova, a gradonačelnik Mirko Duspara ističe kako je Slavonski Brod tijekom svih ovih godina redovito dobivao nagrade o transparentnosti proračuna te je podatak o rastu prihoda u izrazito teškim i kriznim vremenima samo potvrda uspješnog i dobrog rada.

Projekt desetljeća

A radovi su u ovom gradu prisutni na svakom koraku pri čemu se na osobit način ističe izgradnja novog autobusnog kolodvora. Dobar prometni položaj i prometna povezanost čini slavonskobrodski autobusni kolodvor jednim od tri najfrekventnija u Hrvatskoj pa ne začuđuje što je ovaj projekt izgradnje kolodvora proglašen projektom desetljeća. Novi, moderno uređeni kolodvor svoja bi vrata trebao otvoriti u drugoj polovici ove godine, a bit će to građevina usklađena s okolišem i postojećim okruženjem koja će zadovoljiti sve potrebe putnika i turista, a kojih će zasigurno biti zahvaljujući budućim novim turističkim sadržajima koji će upisati Slavonski Brod na turističku kartu kontinentalne Hrvatske.

image
Budući izgled novog autobusnog kolodvora
Slavonski Brod

- Naši su ključni prioriteti stvaranje preduvjeta za ostanak mladih u Slavonskom Brodu i veseli me što naše demografske mjere luče pozitivne rezultate. Ulaganje u mlade i djecu ulaganje je u budućnost, a svi projekti koje smo ovih godina provodili utjecali su na današnji izgled grada kojega, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, možemo nazvati gradom brojnih mogućnosti - zaključuje Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Slavonski Brod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:02