DRAGA MILANA

‘Pravi’ će cijeniti ono što je u vama

Imam 20 godina, s dečkom sam bila dvije godine i prekinuli smo. Nisam to htjela i teško mi je. On ima 23 godine, kaže da se zasitio veze, da mu treba vremena, da to ne znači da nećemo ponovno biti zajedno. Nikad nismo imali seksualni odnos. Znam da smo dovoljno dugo zajedno, ali ako me toliko voli i ako mu je stalo, može čekati dok ja ne budem spremna. Voljela bih spavati s onim za koga ću se udati. Nismo se čuli već 20 dana, ne bih htjela biti dosadna i forsirati. Svaki dan mi je grozan jer mi dođe da mu se javim, a opet zastanem jer bi to moglo pokvariti i ovakav razrušen odnos. Kako postupiti?

Iva

Ne slažem se s vašim stavom, ali do kraja života branit ću vaše pravo da ga imate, da parafraziram Voltairea. Zauzeli ste stav da ne želite prolaziti kroz seksualno iskustvo s nekim tko bi bio prolazna i usputna stanica vašeg života te ste odlučili spavati s osobom koja će biti vaš životni partner.

Vaš odnos prema seksu određen je tradicionalnim i vjerskim stajalištima, prema kojima je čistoća tijela nužna da bi se ostvarila i čistoća duha, a mladencima je poželjno ući u brak pa tek onda konzumirati tjelesno iskustvo. Vaša nevinost je dar koji stavljate na oltar vaše ljubavi, time je dokazujete i ovjeravate, dajete pečat ozbiljnosti veze i životnog izbora.

U tom smislu mogu samo reći da podržavam vaše pravo da u seksualni odnos sa svojim mladićem uđete onoga trenutka kad ste za to spremni. Nitko vas na to ne može i ne smije prisiliti, ucjenjivati ili dovoditi u situaciju da to učinite protiv svoje volje. S mladićem ne trebate spavati zato što ste uplašeni da ćete ga izgubiti. To su potpuno krivi razlozi ulaska u seksualni odnos, a sada ćemo probati rasvijetliti koji bi bili pravi razlozi za taj čin.

Vi svoga mladića volite, s njim ste u vezi dvije godine i za to ste se vrijeme mogli dovoljno upoznati i zbližiti, steći povjerenje jedno u drugo, otkriti imate li dovoljno zajedničkog na čemu biste jednoga dana mogli graditi budućnost. Ne znam je li za vas poljubac dio seksa, smatrate li ga predigrom ili je nešto što ne ulazi u priču o seksu. Da biste znali da li vam se vaš momak onoga trenutka kad progovori, bojom glasa i mirisom tijela, pokretima ruku, načinom na koji jede i kojim se smije, bezbrojnim detaljima po kojima se jedna osoba razlikuje od druge, uistinu sviđa, morate se u jednom trenutku s njim i poljubiti. Toga trenutka kad ste se s njim poljubili, ušli ste u sferu tjelesnog.

Mnogi smatraju da je put do prvog poljupca teži i dulji nego put od poljupca do kreveta. Mnoge žene na temelju toga steknu sliku bi li s muškarcem otišle dalje ili ne bi jer ako im se ne sviđa kako se netko ljubi, teško će se s njim dalje upustiti u tjelesna istraživanja, makar on sluša sjajnu glazbu, zanimljiv je, duhovit i zna kuhati. Sve te poželjne osobine pretvorit će ga eventualno u prijatelja, a ne u osobu s kojom bi željele imati vezu.

No, to što se netko dobro ljubi još uvijek ne jamči dobar seks. Slažete li se s nekim u krevetu, znat ćete tek kad to iskustvo zajedno proživite. Parovi se s vremenom mogu uigrati i usavršiti, upoznati jedno drugoga i shvatiti što im odgovara, a što ne, ali seksualna kemija između dvoje ljudi tek se konzumacijom tog čina potvrdi ili potpuno raspline, do te mjere da je mnogim ljudima nakon seksualnog fijaska koji su doživjeli neugodno i sresti osobe s kojima se to dogodilo te nipošto ne bi više željele proći kroz nešto slično.

Vi ste tijekom dvije godine svoje veze vjerojatno osjetili želju da sa svojim mladićem odete do kraja, ali ste je zbog svog odnosa prema seksu potiskivali i odgađali dok ne dođete do saznanja je li on taj ili nije. Želim vam reći da ćete teško znati je li on taj dok ne upoznate jedno drugog u tjelesnom smislu. Seksualno iskustvo dio je sazrijevanja i obogaćuje čovjekov život ako je do njega došlo iz ljubavi. Nakon toga bit ćete zrelija i samosvjesnija mlada žena, koja nije izgubila ništa od svoje vrijednosti.

Ako iz bilo kojeg razloga vaša veza propadne, znat ćete bolje izabrati idući put, sve dok ne naiđe onaj pravi koji vas neće cijeniti kroz to jeste li s nekim spavali ili niste, nego kakva ste osoba, što u sebi nosite i koje vrline posjedujete. Nevinost je višeznačna riječ, a nevinost duha je, ako mene pitate, jedna od boljih ljudskih vrlina koja se ne mjeri brojem seksualnih partnera, niti gubi s godinama. Neki je imaju u neizmjernim količinama i spremni su, usprkos svim razočaranjima, i dalje oko sebe širiti dobrotu i vjerovati u ljude, a to je ono što nas istinski zbližava s Bogom, bez obzira na to kako netko svoga Boga zove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:12