KOMENTAR

‘Jedan pojas, jedan put’ idealna nam je prilika

Kineska ratna flota stiže u svoj prvi posjet što je od posebnog značenja za prijateljstvo naših dvaju naroda
 Darko Tomaš/CROPIX

Prije deset godina, 26. svibnja, čelnici Kine i Hrvatske potpisali su uspostavu partnerstva u općoj suradnji. Tijekom prošlih deset godina naši dužnosnici su održavali redovite susrete. Naše dvije zemlje su osnažile međusobno političko povjerenje, kao i proširile praktičnu suradnju u raznim oblastima. Ova obljetnica ujedno znači novo razdoblje i smjer razvoja odnosa naših dviju zemalja.

Prve tragove prijateljstva hrvatskog i kineskog naroda možemo pratiti već od 13. stoljeća, iz vremena Marka Pola. Uslijed različitih globalnih promjena, prijateljstvo Kine i Hrvatske uvijek je bilo čvrsto i jako. Kina je bila među prvim velikim zemljama koje su priznale Hrvatsku, te joj je pružala veliku podršku na putu primanja u Ujedinjene narode i u druge međunarodne organizacije. S druge strane, kada je 2008. razorni potres pogodio kineski Wenchuan, i kada je u 2014. grad Kunming pretrpio teroristički napad, hrvatski čelnici bili su među prvima koji su nam uputili izraze sućuti i dali podršku. Prošle godine, kada su istočni dio Hrvatske pogodile velike poplave, kineska strana je odmah reagirala i pružila humanitarnu pomoć. Kao nova veleposlanica, tijekom prošle godine posjetila sam nekoliko žapanija i gradova. Prijateljstvo hrvatskog naroda na mene je ostavilo dubok dojam, sklopila sam mnoga prijateljstva i čula mnogo dirljivih priča.

Osnovni princip kineske diplomacije je da su sve zemlje jednake, bez obzira na to jesu li velike ili male. U proteklih deset godina naše dvije zemlje doživjele su velike promjene. Kina je postala drugo najveće gospodarstvo svijeta, a Hrvatska je primljena u NATO i EU. Ali u čitavom ovom razdoblju dvije su se zemlje uzajamno poštivale, odnoseći se jedna prema drugoj na načelima jednakosti i uzajamnog povjerenja.

Iskreno su se podržavale na različitim putevima razvoja, koji su u skladu s nacionalnim prilikama u svakoj od njih, te su održavale usku komunikaciju o ključnim regionalnim i globalnim pitanjima. Kina u Hrvatskoj vidi prijatelja od povjerenja i dobrog partnera u Europskoj uniji.

Na putu proširenja i unapređenja suradnje u trgovini i gospodarstvu, Kina i Hrvatska su pristale na načela obostrane koristi i uzajamne dobiti. Prošle godine trgovinska razmjena između naših zemljala iznosila je 1,128 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 80% u odnosu na 2005. godinu. Na hrvatskom tržištu pojavili su se mnogi proizvodi kineskih tvrtki Huawei i Lenovo, ali i odjeća, elektronički proizvodi te igračke iz Yiwua.

S druge strane, prozvodi Končara, vina iz Badela i kravate Croata postupno su našle put do kineskih kupaca, koji su ih prepoznali. Prošle godine kineska tvrtka CNBM uspješno je sklopila ugovor o opremanju terminala u luci Ploče. Sredinom lipnja u kineskom gradu Ningbou prvi put će se održati sajam trgovine i ulaganja Kina-CEE, na kojem će Hrvatska nastupiti kao zemlja-počasni gost, kojoj će biti posvećen cijeli dan za promociju dana Hrvatske. Ovo je još jedna odlična prilika za dvije zemlje da unaprijede trgovinsku suradnju.

Kina i Hrvatska uspješno su implementirale Sporazum o razmjeni u kulturi i obrazovanju te Sporazum o suradnji u znanosti i tehnologiji. Na pekinškom sveučilištu za strane jezike i Zagrebačkom sveučilištu djeluju katedre za studij hrvatskog i kineskog jezika, a u sljedećih pet godina 200 hrvatskih studenata dobit će državne stipendije kineske vlade za studij u Kini. Konfucijev institut pri Zagrebačkom sveučilištu, tri godine od osnutka, kontinuirano širi svoj program koji, uz učenje kineskog jezika, nudi i tečajeve kaligrafije, kineskog šaha, tai chija i mnoge druge aktivnosti.

Kad je riječ o turizmu, prošle godine Hrvatsku je posjetilo više od 50.000 kineskih posjetitelja, što je oko 40% više u odnosu na 2013.Proteklih godina svjedočimo sve intenzivnijem razvoju suradnje kineskih i hrvatskih lokalnih vlasti, koji su postali snažni pokretači razvoja naših bilateralnih odnosa. Kineski gradovi Šangaj, Yangzhou i Sanya te pokrajina Liaoning prijatelji su sa Zagrebom, Korčulom i Dubrovnikom te Primorsko-goranskom županijom. U prvoj polovici godine izaslanstva grada Pekinga, pokrajina Guangdong, Zhejiang, grada Wuhana, pokrajine Hubei te brojna druga posjetila su Hrvatsku, aktivno istražujući mogućnosti suradnje s lokalnim gospodarstvenicima.

Želja mi je podijeliti s vama jednu iznimno radosnu vijest: od 1. do 5. lipnja 19. Prateća flota Kineske mornarice (u misijama pratnje u Adenskom zaljevu) stiže u svoj prvi posjet Hrvatskoj, što je od posebnog i povijesnog značenja za prijateljstvo naših dvaju naroda i naših oružanih snaga. Naše dvije zemlje trenutačno prolaze proces tranzicije, restrukturiranja i reformi. Kina sve više otvara svoja vrata svijetu, pri čemu kineska vlada snažno potiče kineske tvrtke da iziđu na globalno tržište, da traže prilike za suradnju, posebno u izgradnji infrastrukturnih projekata u inozemstvu i u korištenju kineske opreme. Hrvatska se oslanja na veliko tržište Europske unije, ima veliku lokacijsku prednost, zemlja je bogatih poslovnih i turističkih resursa te ima relativno veliku potrebu za izgradnjom infrastrukture.

Kina i Hrvatska moraju aktivnije djelovati, napredujući uz postojeće prijateljske odnose na političkom planu, kako bi iskoristile nove prilike. Time postaju snažan pokretač bilateralne suradnje u trgovini i gospodarstvu, jačanju razmjene ljudi, što vodi bogatim plodovima kinesko-hrvatskog partnerstva. Zaplovimo uz povoljan vjetar!

*autorica je veleposlanica NR Kine u Republici Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:23