LINIJA ŽIVOTA

Zločinac, ne zastupnik

Branimir Glavaš više nije saborski zastupnik - objavio je to njegov nekadašnji prijatelj Vladimir Šeks samo dva dana nakon što je Vrhovni sud potvrdio pravomoćnost presude protiv osječke zločinačke skupine.

Premda je odluka Vrhovnog suda pravomoćna, zasad je posve neizvjesno kad će se Glavaš, osuđen za težak ratni zločin nad civilima, zaista naći na izdržavanju svoje osmogodišnje zatvorske kazne.

Njegovi odvjetnici najavljuju ustavnu tužbu. U tom slučaju vrlo važno postaje pitanje hoće li se Ustavni sud u predmetu Glavaš postaviti kao sud nad sudovima, pa dakle i nad Vrhovnim sudom. U nekoliko navrata već ustavni su suci sebi dali za pravo nastupati kao najviši redovni sud, što ustavni stručnjaci smatraju nedopustivim brkanjem nadležnosti.

Šeks poziva javnost “da se suzdrži od komentara koji bi se mogli shvatiti kao pritisak na Ustavni sud”. Zanimljivo da politika sada od javnosti traži suzdržanost od svakog komentara što bi ga osjetljivi ustavni suci mogli smatrati pritiskom. Sam Šeks priznaje da se politika u slučaj uplela saborskim odlučivanjem o Glavaševom imunitetu. Ali uplela se i mnogo prije i mnogo šire.

Kapacitirala je pravosuđe, konstantno ga je držala pod pritiskom. Politika je omogućila Glavašu da se više puta teško naruga hrvatskom pravnom sustavu, sve do bijega preko granice, gdje je osuđenom, premda je dezerter pred zakonom, sve dosad uredno dostavljala i rekordnu saborsku plaćicu. Vladimir Šeks u tom je skandaloznom miksanju politike s pravosuđem imao ključnu ulogu.

Kao što je ključnu ulogu imao i u stvaranju uvjeta za političku instrumentalizaciju Ustavnog suda. Za ustavne je suce instalirao svoje ljude. Kad danas bdije nad njihovim mirom, tražeći da ih se komentarima sa strane ne ometa u odlukama, Šeks brine o vlastitom utjecaju.

Upravo suprotno njegovim zahtjevima, javnost mora biti vrlo budna u vezi s ponašanjem Ustavnog suda u slučaju Glavaš. Da nije bilo njenih reagiranja, politika bi se u proces još bezobzirnije miješala. Umukne li sada, moglo bi se dogoditi da se staro prijateljstvo slavonskih gospodara života i smrti na kraju ipak pokaže još živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17