PIŠE IVANKA TOMA

Zlatko Komadina bi, ako pobijedi Milanovića i osvoji SDP, mogao biti dobar ‘mladoženja’ Mostu

 Roberto Orlić/CROPIX

Izbori su davno prošli, formirala se Vlada, priprema se proračun, a Most je i dalje glavna udavača. Ovaj put, kao prosac se javio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kandidat za predsjednika SDP-a, koji potencijalni brak s Mostom uzima kao ulog za unutarstranačke izbore. - Most je u ovome trenutku jedini dašak demokratičnosti u ovoj koaliciji i odupire se nekim neumnim rješenjima koja se nameću od HDZ-a - komplimentirao je Komadina družini Bože Petrova i poslao im otvorenu poruku da u slučaju preslagivanja snaga na Markovu trgu mogu računati s njim. Dakako, ako pobijedi Zorana Milanovića i od travnja ponese titulu predsjednika SDP-a.

Iako najnovija teza na kojoj Komadina gradi kampanju ima puno premisa koje su vrlo neizvjesne, ona je ipak najjači argument što ga je do sada iznio pred stranačko članstvo agitirajući protiv Milanovića. Aludirajući na to da je koalicija koja je sastavila Vladu vrlo nestabilna, a da se Most pokazuje kao žilavi partner koji ne želi izgubiti autonomiju i politički identitet, Komadina poručuje SDP-ovcima da im je on jedina šansa da se vrate na vlast prije redovnih parlamentarnih izbora 2019. godine. Računica se svodi na to da, ako se pukotina između HDZ-a i Mosta ne sanira ni nakon što se konačno podjele dužnosti i u cijelosti formira vlast, te usvoji proračun, onda postoji šansa da SDP uskoči u nju, ali jedino pod uvjetom da mu se promijeni vodstvo.

Prilikom obilaska stranačkih podružnica Komadina ne propušta isticati razlike između sebe i Milanovića, naglašavajući pritom da je njegova retorika pomirljiva, uravnotežena i promišljena, dok je ona aktualnog šefa SDP-a isključiva, uvredljiva, zajedljiva i podcjenjivačka. - Kada sklapate koaliciju, a iskustva u sklapanju koalicija imam već 20 godina, prije svega morate razgovarati na bazi vjerodostojnosti. Ljudi moraju imati povjerenje u vas - kazao je Komadina neki dan karlovačkim SDP-ovcima, indirektno optužujući Milanovića da je kao glavni pregovarač s Mostom osobno odgovoran što je propao dogovor da njihova stranka formira vlast s Mostom.

Ne izgovara to izravno, ali Komadina vrlo jasno aludira na optužbu čelnika Mosta Bože Petrova izrečenu na dan kada su se u Uredu predsjednice održavale završne konzultacije, po kojoj je SDP i nakon dogovora o formiranju Vlade rovao po Mostu i Petrovu iza leđa vrbovao zastupnike. Do danas nije jasno što se dogodilo, tko je koga i zbog čega kontaktirao, te što je Petrova motiviralo da u zadnji čas okrene ploču i sklopi savez s HDZ-om. No, događaj i njegove posljedice Komadini su dovoljni argument da ga iskoristi u unutarstranačkoj borbi.

Gledajući s te pozicije, Milanovićev manevarski prostor je puno uži i bazira se isključivo na kritici HDZ-a, odnosno Karamarka osobno, te strahu od njegove vladavine. Poruke aktualnog šefa SDP-a kako je jedini koji ima dovoljno snage i energije suprotstaviti se Karamarkovu jednoumlju, prijetnjama lustracijom, udarima na medije, kulturu, te uopće slobodu izražavanja, pa i mišljenja, toliko su snažne i efektne koliko je Karamarko neumjesan i neodmjeren u vlastitoj unutarstranačkoj kampanji. U trenutku kada Karamarko promijeni svoju retoriku, Milanovićeva kampanja gubi na snazi, a poruka “ili mi ili oni” ostaje bez svog izvornog značenja (“mi” je predstavljalo progresivnu snagu, a “oni” povratak u ideološki razdor i navlačenje društvenih stega) i postaje epitet isključivog i arogantnog političkog lidera.

U novom kursu kampanje za predsjednika SDP-a Komadini ide na ruku i činjenica da se aktualna Vlada, sve kada bi i htjela, neće stabilizirati do početka travnja kada će SDP-ovci birati predsjednika. Naime, tempo kojim se ekipiraju ministarstva govori da će barem još nekoliko narednih tjedana biti trzavica i napetosti između Domoljubne koalicije i Mosta oko podjele pozicija, a onda i izbora kadrova. Nadalje, sve dok se ne usvoji proračun, a potom ne prođe još neko vrijeme u kojemu će se gubitnici pomiriti s tim što ih je snašlo, za očekivati je da neće biti prave harmonije između Domoljubne koalicije i Mosta. A sve dok je tako Most će zasigurno biti na distanci od HDZ-a što će ostavljati prostor za povremene kalkulacije o opstanku aktualne Vlade. Dok su takve teme na dnevnom redu i dok se kalkulira s opstankom tima koji vodi nestranački premijer Tihomir Orešković, Komadina ima u rukama dobru temu s kojom bi mogao Milanoviću izvlačiti stolac. Ono što je sigurno, potrajat će do početka travnja, kada se održavaju izbori u SDP-u.

Uostalom, stavimo li izbore na stranu, činjenica je da, kada bi došlo do razlaza između HDZ-a i Mosta, ne želi li nove izbore, Petrov bi u Komadini kao novom partneru imao častan i pragmatičan izlaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:32