TVORAC NOVOG ELFA

ŽIVOTNA PRIČA LÖWA Šminker i ljubimac žena koji je morao dotaknutI dno da bi ušao u legendu

U Njemačkoj ga gledaju kao modnu ikonu i od samih početaka izborničkog mandata uživa veliku popularnost
 AFP

Sepp Herberger, Helmut Schön, Franz Beckenbauer i Joachim Löw. Četvorica velikih izbornika koji su 1954., 1974., 1990. i 2014. odveli Njemačku na krov svijeta. Jogi Löw ušao je u društvo legendarnih trenera, ali njegova je priča drugačija od velikih prethodnika.

Joachim Löw bio je drugoligaški igrač, dobar, ali ipak drugoligaški. U 1. Bundesligi imao je nekoliko pokušaja, no nisu bili uspješni. Zato mu je trenerska karijera krenula kao iz snova, 1995. je postao pomoćnik Rolfa Fringera u Stuttgartu i otvorilo mu se na kraju te sezone jer je Fringer prihvatio poziv da postane izbornik Švicarske. Löw je trebao biti privremeno rješenje, ali imao je sreću da na raspolaganju ima "magični trokut" koji su činili Krasimir Balakov, Giovane Elber i Fredi Bobić, bio je tamo i hrvatski reprezentativac Zvonimir Soldo. Sa Švabama je osvojio Njemački kup 1997. i sljedeće sezone stigao do finala Kupa kupova, gdje je bolji bio Chelsea. Predsjednik Gerhard Mayer-Vorfelder nije bio zadovoljan i Löwu je uručio otkaz. Njuh mu nije bio dobar, u sljedećih 16 godina Stuttgart je uspio osvojiti samo jedan trofej...

No i Löwova je karijera krenula silaznom putanjom. Otišao je u Fenerbahče, završio na trećem mjestu i napustio Istanbul. Preuzeo je drugoligaša Karlsruhe, dobio jednu od 17 utakmica, pa i tamo dobio otkaz prije nego što je klub bez njega ispao u još niži rang. Ni tu nije bio kraj, u prosincu 2000. vratio se u Tursku i sjeo na klupu Adanaspora. Izdržao je šest utakmica, do ožujka 2001. Pogađate, dobio je - otkaz. Da mu je netko prije 13 godina rekao da će danas biti tu gdje jest, Löw bi mislio da se radi o teškoj provokaciji. Dotaknuo je dno, ali nije odustao. Dapače. Ipak je on Nijemac, njegova je priča tipična njemačka. Nikad ih nemojte otpisati, pogotovo onda kada mislite da se više ne mogu oporaviti. Nijemci su tada najjači, i Löw je tada najjači...

Otišao je u Austriju, u listopadu 2001. preuzeo Tirol i s njime osvojio nacionalno prvenstvo, iako njegovi igrači pola godine nisu primili plaću. Tirol je bankrotirao i Löw je opet ostao bez posla. Godinu dana nije radio pa postao trener Austrije Beč. Ostao je tamo do ožujka 2004. kada je napustio klub zbog poraza od posljednjeplasiranog Kärntena, iako je njegova momčad u tom trenutku bila vodeća na ljestvici.

Kako to u životu često biva, Löw je do reprezentacije Njemačke došao čudesnim spletom okolnosti. Nakon što je klupu 2004. napustio Rudi Völler, novi izbornik postao je Jürgen Klinsmann, koji je za pomoćnika izabrao upravo Löwa. Razlog? Njih dvojica zajedno su završila nogometnu školu u Hennefu. Klinsmann je izabrao svog bliskog prijatelja i za Njemačku napravio fantastičan posao. Klinsmann nakon SP-a 2006. nije želio produljiti ugovor, koji je potom potpisao upravo Löw.

- Naš je cilj naslov europskog prvaka 2008. Nastavit ću putom kojeg je započeo Klinsmann - pričao je tada novi izbornik Elfa.

Nije imao sreće, jer se pojavila reprezentacija moćnija od njegove, jedna od najmoćnijih svih vremena. Španjolska je Nijemce zaustavila u finalu EP-a 2008. i u polufinalu SP-a 2010. godine, natjecanjima koje je i osvojila. No prije dvije godine na Euru u Poljskoj i Ukrajini za Njemačku je kobna bila Italija, koja je sa 2:1 slavila u polufinalu. Löw je odlučio riskirati, promijenio je taktiku, sustav, igrače... Mediji su podivljali, kritike su ga počele obasipati sa svih strana.

"Löw je prokockao pobjedu, Njemačka je zbog njegovih promjena izgubila ravnotežu na terenu i u glavama", pisao je Kicker.

Ni Bild nije zaostajao:

"Italija nam je još jednom pokazala kako se igra u polufinalima. Mentalna snaga je često važnija od kvalitete. Löw je zeznuo, izgubio je veliki dio magije koju je imao."

Uvrede su primali i igrači, pogotovo oni koji nisu "pravi" Nijemci. Löw je pričekao više od mjesec dana da se strasti smire i onda progovorio:

- Kritike su bez ikakve svrhe i apsolutno dosadne. Prije utakmice s Italijom dobili smo 15 službenih natjecateljskih utakmica zaredom, što je svjetski rekord! Optužbe na račun igrača koji imaju imigrantsko zaleđe su fatalne. To implicira da oni nisu dobri Nijemci. Lijepo je kada igrači pjevaju himnu, ali daleko od toga da je to dokaz kvalitete ili želje da igraju za Njemačku. Svi smo ponosni, baš svi, što je ova reprezentacija napravila toliko za integraciju u Njemačkoj. Čak i kada igrači ne pjevaju himnu, oni se identificiraju s našim dresom, s nacionalnom momčadi i Njemačkom. Igrači poput Özila i Khedire to su dovoljno puta dokazali - odgovorio je Löw.

Nije dao na igrače i oni su mu to vratili. Priznao je da je neke stvari mogao napraviti drugačije, ali i naglasio:

- Mali je korak ostao od svjetske klase, što smo sada, do najboljeg na svijetu. Napravili smo toliko velikih koraka, sada će oni biti manji. Očekivanja su velika, što je normalno u Njemačkoj. Još nismo došli do titule, ali nastavit ćemo ju ganjati - proročanski je pričao Löw.

Italija je bila posljednja reprezentacija koja je svladala Njemačku u natjecateljskoj utakmici. Bilo je to 28. lipnja 2012. godine. Nakon toga? Petnaest pobjeda i dva remija. I veliki trijumf na Maracani. Konačni trijumf čovjeka koji je prije 13 godina dotaknuo trenersko dno.

PRIVATNI ŽIVOT Oženjen od 2008. godine i javno neigrao da je homoseksualac

Löw nije previše otvoren tip, u stvari za javnost uopće nije otvoren. Malo je intervjua koje daje o svom osobnom životu, te stvari voli držati za sebe. Od 2008. živi u Freiburgu, a od 1986. oženjen je s Danielom s kojom nema djece. Danielu su kamere tek nekoliko puta uhvatile na tribinama za vrijeme utakmica koje vodi njen muž.

- Ni bankovni službenici ne vode svoje supruge u banku gdje rade. Tako da ni ovdje nećete vidjeti suprugu izbornika reprezentacije. Znamo se od naše 17. godine, a ona voli nogomet. No u kući imamo dvije televizije. Ja gledam St. Pauli - Eintracht, ona radije Seks i grad - pojasnio je Löw.

Bio je poznat po nošenju plavog pulovera od kašmira za vrijeme utakmica. Njegov sretni pulover sa SP-a 2010. godinu dana kasnije prodan je na aukciji u dobrotvorne svrhe za čak milijuna eura. Kasnije je doniran novom njemačkom nogometnom muzeju.

- Možda ću ga još trebati u budućnosti. Pogledajte ga, nema rupe od moljaca. Mogao bih ga možda koristiti na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji - šalio se tada Löw.

U Njemačkoj ga gledaju kao modnu ikonu i od samih početaka izborničkog mandata uživa veliku popularnost.

- Mi predstavljamo naš klub ili Savez, važno je da ostavimo dobar dojam. No ne sređujem se puno, tek pola sata svakog jutra - poručio je Löw u velikom intervjuu za Die Welt prije tri godine, uistinu rijetkom trenutku kada je medijima barem malo otvorio dušu.

Maneken je Nivee, dobiva mnogo pisama od obožavateljica...

- Istina, ali mislim da ih većinu presretne moja supruga pa ih ni ne vidim. Što se frizure tiče, čuo sam da mnogi ljudi pričaju da nosim periku. Potpuna glupost. Kod frizera, već godinama istog, idem svakih pet-šest tjedana - priča Löw.

Voli slušati Amy Macdonald, Udu Jürgensa, popeo se na Kilimanjaro, voli zaigrati rulet u casinima, ne podnosi miris češnjaka...

Novinar Die Welta otvoreno ga je pitao i o seksualnoj orijentaciji. Priča se da je homoseksualac?

- I ja sam čuo te priče. Što da vam kažem? Isto je kao s tupeom, ni to nije istina. Slobodno pitajte moju suprugu...

Löw definitivno nije tipični nogometni trener.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:30