KOMENTAR JUTARNJEG

ŽIDAK IZ BRAZILA Imamo velike igrače, ali ne i veliki tim. Je li Kovač poboljšao igru? Nije...

Kako kaže Ćorluka, Meksiko nas je unakazio. Još ćemo mi puno Meksika proći, dodaje Davor Šuker...
Recife, Brazil, 230614.Arena Pernambuco.20. Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. Utakmica 3. kola skupine A izmedju Hrvatske i Meksika.Na fotografiji: Mateo Kovacic, Ivan Rakitic i Danijel Pranjic.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX

Ni u trećem pokušaju na zadnja tri Svjetska prvenstva Hrvatska nije ostala na nogama nakon prvog kruga. Unatoč njemačkom režimu i „bodljikavoj žici“ oko naših igrača, unatoč pruskom karakteru našeg izbornika. Unatoč paradi mega-zvijezda u našoj reprezentaciji, napokon smo shvatili da imamo velike igrače, ali ne i veliki team. Je li Niko Kovač za šest mjeseci bitno poboljšao stvari? Odgovor nakon ovakvog rezultata može biti samo - ne.

Dojma sam da njegovi asistenti nisu dobro snimili Meksiko, našu najvažniju utakmicu. Izbornik na temelju tih informacija sastavlja momčad i nije našao recept. Meksiko nas je, kako slikovito kaže Vedran Ćorluka, – unakazio! I to je jedina prava ocjena jedne utakmice, u kojoj smo lutali između dva sustava i u kojoj je fatalni čovjek bio 36-godišnji meksički veteran Rafael Marquez. Meksiko je bio dominantna momčad svih 90 minuta, ušli smo tek u dvije poluprilike, što je doista premalo za momčad takve reputacije. I ovaj put se ne možemo vaditi na suca ili 'vanjskog neprijatelja', nemamo pravo tražiti alibi ni u čemu, osim u izborniku i igračima.

Niko Kovač je svjestan da više neće imati konsenzus i opće povjerenje, pojavit će se i opozicija, iako dva poraza na Mundijalu ne bi trebala ugroziti njegovu poziciju. Uostalom, obećao mu je to i predsjednik nogometnog Saveza Davor Šuker, koji je sve objasnio u jednom stihu: Iskustvo se ne stječe preko noći, još ćemo mi puno Meksika proći!

I tako prođe još jedno Svjetsko prvenstvo! Sa skromnim završetkom i povratkom kući u tišini. Vratit ćemo se kroz 'stražnja vrata', jer ipak su iznevjerili narod, kojemu je nogomet jedini obrok koji si može priuštiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:46