PITANJE DEMOKRACIJE

Zašto smo objavili tužbu Bandića protiv Milanovića

U ovom slučaju njih dvojica ne mogu biti privatne osobe
Zagreb, 170509. U Hrvatskoj su se danas odrzali peti po redu lokalni izbori na kojima su biraci birali predstavnike lokalnih i regionalnih predstavnickih tijela za iduce cetiri godine, a prvi put neposredno biraju opcinske nacelnike, gradonacelnike i zupane, te njihove zamjenike. Na slici: izborni stozer gradske organizacije SDP-a u Praskoj ulici.Zoran Milanovic predsjednik SDP-a cestita gradonacelniku Milanu Bandicu nakon prvih nesluzbenih rezultata sa biralista. Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

Zašto je, dakle, Jutarnji objavio privatnu tužbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv premijera Zorana Milanovića i zašto ćemo to učiniti sa svakim takvim dokumentom koji nam dođe u ruke.

Milanović kao premijer i Bandić u toj priči nisu i ne mogu biti privatne osobe. Riječ je o snažnim i izuzetno utjecajnim političarima. Njihov odnos zato je pitanje javnog interesa. Tvrdeći da bi u svakoj demokratski uređenoj državi objavljivanje takvog spisa moralo završiti kaznenim postupkom protiv suca preko kojega je spis procurio u medije ili urednika novina koje su spis objavile, Bandić se zalaže za sustav koji je vrlo daleko od demokratskog.

Nedemokratska je, uostalom, i tužba protiv uspješnijeg protukandidata u izbornoj kampanji, i to najviše govori o budućem premijerskom kandidatu Bandiću. Znajući za njegov smisao za samopromociju, teško mi je povjerovati da tužba i nije u prvom redu bila namijenjena upravo medijima. Naš je jedini grijeh što smo je objavili za Bandića prerano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:12