RAZORNI RAZLAZ

ZAŠTO PREKIDI BOLE TAKO JAKO? Traumatično iskustvo završetka veze može biti iznimno bolno i to zbog ovih deset razloga

 AntonioGuillem/iStock

Vjeruje se da je prekid s romantičnim partnerom u bilo kojoj fazi veze ili braka drugo najtraumatičnije iskustvo u životu čovjeka, odmah iza gubitka voljene osobe. Stoga nije ni čudo da kraj veze toliko jako boli.

Osobe nakon slomljenog srca također prolaze i kroz fizičku bol koja osobu može oslabiti i paralizirati te je onemogućiti u napredovanju kroz život. Ova bol može biti još gora ako prekid nije bio vaš odluka ili ako vas je partner varao.

Svatko se s prekidom i njegovim učincima nosi drukčije, a Sara Davison, psihologinja koja se specijalizirala za razvode za portal Female First navodi deset razloga zašto kraj veze toliko jako boli:

1) Tugujete nakon gubitka budućnosti koju ste planirali. Sve se promijenilo i sada morate pronaći novi smjer u životu. Svi snovi i ciljevi koje ste dijelili sa svojim bivšim partnerom sada su nestali dok se vi mirite s činjenicom da ćete ih morati realizirati sami ili odustati od njih.

2) Izgubili ste potporu i ljubav nekoga do koga vam je bilo jako stalo. Može biti teško naviknuti se na to da te osobe sada više nema pored vas ili s druge strane telefonske linije u trenucima kada je trebate. Bit će potrebno vrijeme da se naviknete ponovno oslanjati na sebe ili na dobrog prijatelja.

3) Strahujete da nikad ponovno nećete biti voljeni. Kada jedna veza završi može biti teško zamisliti se u sretnoj vezi s nekim drugim. Možete se osjećati i kao da nikad nikoga nećete moći voljeti kao što ste volili bivšeg partnera.

4) Prekid, a pogotovo u slučaju da ste vi ti koji ste ostavljeni mogu vam spustiti samopouzdanje i mišljenje o sebi. To može dovesti do preispitivanja sebe i traženja razloga za to zašto vas bivši partner više ne želi u životu. To je poniruća spirala i samo ćete se osjećati još lošije.

5) Pričanje o prekidu može biti neugodno i sramotno. Osim toga, svaki put kada morate ispričati tu priču ponovno će vas boliti.

6) Ponovno izlasci mogu biti zastrašujući. Mnogi se ljudi boje od ponovnog odbijanja i zato odgađaju pronalazak novog partnera.

7) Prisiljeni ste stvari koje ste inače radili zajedno s partnerom raditi sami, a to može biti uznemirujuće iskustvo i često ćete se osjećati usamljeno.

8) Snalaženje kao samac i rađenje stvari koje inače vaš partner radio po kući mogu dodatno naglasiti činjenicu da ste sami.

9) Strah od osamljenosti je velik razlog za bol nakon prekida, a nošenje sa samoćom zna biti nezgodno iskustvo.

10) Valovi negativnih emocija normalna su stvar nakon prekida, no mogu vas udariti kao teretni vlak ako se na njih ne pripremite. Oni mogu utjecati na vašu produktivnost na poslu, vaša prijateljstva, vaše roditeljske obaveze i vaše stanje uma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:40