PRO ET CONTRA

Zašto Grmoja i Zekanović prijete ulicom i podgrijavaju sukobe unutar HDZ-a?

 
Nikola Grmoja (lijevo) i Hrvoje Zekanović (desno)
 CROPIX

Kako bi trebalo shvatiti istupe dvojice saborskih zastupnika - Hrvoja Zekanovića iz Hrasta i Nikole Grmoje iz Mosta koji su, prvi u informativnoj emisiji javne televizije, a drugi sa saborske govornice, zaprijetili narodom?!

Ni jednome se nije svidjela (za sada neslužbena!) informacija da referndumske inicijative za izmjenu izbornog sustava i deratifikaciju Istanbulske konvencije nisu prikupile dovoljno potpisa, odnosno da su referendumi propali. Kako znamo politički profil ove dvojice zastupnika, ništa neočekivano.

No, imaju li radi toga što nisu uspjele incijative čija je ustavnost ionako upitna, pravo na zazivanje ulice?! Što znači Zekanovićeva rečenica: “Ako se gospodin Kuščević usudio osporiti volju građana na ovaj način, niski način, perfidno, ja stvarno nemam riječi.

Međutim, narod će imati zadnju. Nije da prijetim, ali narod je uvijek imao svoju zadnju!”?. Poručuju li nam to Zekanović i Grmoja da će silom, na ulici, šakama i kamenjem rušiti institucije ove zemlje i legalno izabranu vlast? Ili samo koriste javni medijski prostor i saborsku govornicu ne bi li podgrijali atmosferu pred najavljeni prosvjed u Vukovaru?

Od trenutka kada je najavljen, prosvjed u Vukovaru koji organizira tamošnji gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Penava, ima jasne političke konotacije i jasno je kao dan kako je usmjeren prema Andreju Plenkoviću i aktualnom vodstvu HDZ-a s kojim veliki dio stranke nije zadovoljan od prvoga dana.

No, kako očigledno nije išlo sve po planu, u pet do dvanaest, vojsci Plenkovićevih protivnika u HDZ-u pridružuju se predstavnici klero-fašističke scene kojima je bivši predsjendik HDZ-a Tomislav Karamarko udahnuo život i doveo ih na parlamentarnu scenu. Upravo iz toga tabora iskaču Zekanović, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, kao i organizatori propalih referenumskih inicijativa.

Nikome od njih ne odgovara HDZ kakav bi želio Andrej Plenković i zato, posebno sada kada se pokazalo da je propala sveopća mobilizacija braniteljskih udruga, pokušavaju iskoristiti informaciju o neuspjehu referendumskih inicijativa ne bi li iz nje izvukli novi zamah vukovarskom prosvjedu.

Most u svemu tome nalazi svoj interes. Osim što su po pitanju odnosa prema ženama, vjeri i nacionalnim manjinama na istom vrijednosnom kursu kao Zekanović, Esih, Markić, Hasanbegović, ni njima ne odgovara HDZ na čelu s Plenkovićem jer znaju da s njim nikada više neće koalirati, a to znači ni participirati u vlasti.

I sada, umjesto da se znoje oni koji su muljali prilikom prikupljanja potpisa i razmišljaju hoće li završiti u zatvoru jer su kopiranjem potpisa s prošlog referenduma, upisivanjem umrlih i drugim podvalama činili kaznena djela uništenja i krivotvorenja izbornih isprava, preznojava se ministar uprave Lovro Kušćević koji je naložio provjeru potpisa.

U neku ruku Kuščević to i zaslužuje. Bahatio se i nije poslušao ljude poput najvećeg stručnjaka za ustavno pravo i autora hrvatskog Ustava, dr. Branka Smerdela, koji su mu sugerirali da uvede promatrače u postupak provjere potpisa. Da su volonteri Željke Markić bili prisutni kada su se otkrivale muljaže, sada ne bi imali što reći.

Osim toga, Plenkovićeva Vlada nije prstom pomakla da se zakonski ured područje referenduma, definiraju pitanja koja nisu podložna izravnoj demokraciji, te propiše logična minimalna podrška i izlaznost nužna za uspjeh referenduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:54