EKSELENCIJA IZBORNIK

Zaradili milijune na početničkim pogreškama

Maradona iza sebe ima dvije trenerske epizode iz kojih je izašao kao klaun, Capello je osvojio sve. Tko je bolji izbornik?
 AP

ZAGREB - Kada je u 70. minuti dvoboja Thomas Müller četvrti put poslao Davida Jamesa po loptu u mrežu i tako čekirao engleske boarding passove za Heathrow, Fabio Capello odgovorio je refleksom klasnog trenera. Izvukao je iz igre pokretljivog Jermainea Defoea i posadio u njemački šesnaesterac spavača u liku Emilea Heskeyja.

Heskey? Što je Capello zapravo htio s tom izmjenom, pitao se dan poslije novinar Guardiana. Govorimo o centarforu koji za englesku reprezentaciju zabija gol svakih 500 minuta. To u prijevodu znači da bi “tri lava” morala igrati još osam sati da bi dočekala njegov utješni gol u meču s najdražim neprijateljem. Daleko logičnije u tom trenutku bilo bi izabrati Petera Croucha koji se može pohvaliti solidnim golgeterskim učinkom za nacionalnu momčad. On, međutim, nije dočekao svoju priliku niti u 86. minuti kada je Don Fabio bez ozbiljnog razloga na teren poslao Wright-Philipsa.

Fabio Capello na kraju balade preživjet će za kormilom engleske reprezentacije iz krajnje prozaičnog razloga. 12 milijuna funta otpremnine bilo bi previše i za prebogati FA koji godišnje barata proračunom od otprilike dvjestotinjak milijuna. Talijan će na klupi dočekati Euro 2012. jer je izbornički obzor ionako mutan i zamagljen kao nebo nad Europom nakon erupcije islandskog vulkana. Gotovo pa legitimno postaje pitanje - tko je i što je uopće idealan izbornik?

Da ne zaglibimo baš u nogometnu metafiziku, pogledajmo činjenice. Nakon prve faze natjecanja od Svjetskog prvenstva su se oprostili svjetski prvaci (Marcelo Lippi, Carlos Alberto Parreira), finalist SP-a ( Raymond Domenech) i europski prvak ( Otto Rehhagel). Šarmantno je igrao i relativno kratko trajao osvajač olimpijskog zlata ( Marcelo Bielsa), kožu su jeftino prodali osvajači Lige prvaka (Fabio Capello, Ottmar Hitzfeld). Na drugoj strani svijet su impresionirali anonimni Matjaž Kek, Milovan Rajevac i Ricki Herbert, novozelandski izbornik koji je suparnicima trebao poslužiti kao sparing partner za nabijanje gol-razlike, a World cup je napustio neporažen.

I dok su Kek i Herbert kući otputovali kao moralni pobjednici, Diego Maradona uživa vrlo pristojne izglede da se bez prefiksa “moralni” vrati u Buenos Aires usprkos podatku da se u dvije prethodne trenerske epizode ponio kao klaun. Led je probio na klupi nižerazrednog Deportivo Mandiyu Corrientesa i otišao nakon dva mjeseca. Godinu dana kasnije dobio je priliku u argentinskom prvoligašu Racingu, trajao je četiri mjeseca prije nego što se odlučio za igrački “comeback” u Boci Juniors. Nakon toga slijedi 13-godišnja rupa u trenerskoj biografiji koju je genijalac uglavnom ispunjavao trenirajući griješni život.

Popis trenerskih/izborničkih pogrešaka na ovom prvenstvu je impresivno dug. Francuski izbornik Domenech nije htio povesti u Južnu Afriku strijelca Benzemu i kreativca Nasrija, da bi kulminaciju njegova ludost doživjela kada je potpuno marginalizirao Thierryja Henryja. Kamerunski izbornik Paul Le Guen žrtvovao je svojeg najubojitijeg igrača Eto’oa u prvoj utakmici, centarfor je patio negdje na boku jer se Le Guenu svidio Mourinhov sinopsis iz Lige prvaka.

Najbolji nogometaš Obale Bjelokosti u prve dvije utakmice bio je ofenzivni vezist Gervinho kojeg je Sven Goran Eriksson u dvoboju s Brazilom ostavio na klupi i tako si potpisao smrtnu presudu za kakvom čezne svaki smrtnik (dva milijuna eura za tri mjeseca safarija). Zabludio je teško i drugi švedski trener na privremenom radu u crnoj Africi.

Lars Lagerbäck je ignorirao Obafemija Martinsa i izmišljao glupe uloge Odemwingieju, ponajboljem nigerijskom napadaču. Hitzfeld je nakon šokantne pobjede protiv Španjolske promiješao momčad, uveo u igru Behramija i zauzvrat dobio njegov crveni karton.

Jedina dva slučaja koja odudaraju od uzorka potpisali su američki izbornik Bradley i meksički šef Aguirre. Amerikanac je nakon 0-2 na poluvremenu sa Slovenijom zamijenio dva igrača, promijenio sustav igre, gurnuo Donovana u napad i spasio utakmicu. Aguirre je meč s “trikolorima” dobio trostrukom zamjenom, s klupe je uveo Hernandeza i Blanca koji su mu donijeli dominaciju, dok je treći joker Barerra iznudio jedanaesterac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:29