PREMIJERA

XD Doking: Atraktivni mališan konačno spreman za tržište

Cijena? Ovisi o opremi i prohtjevima kupaca (moguće je naručiti i izvedbu sa četiri elektromotora, sa 240 KS i ubrzanjem od 4,2 s), no u prosjeku će iznositi oko 50.000 eura

U paviljonu 4 odigrala se i druga premijera hrvatskog električnog auta na ovogodišnjem Frankfurtu. Svoj konačan, serijski izgled pokazao je Doking XD, strujom pokretan mališan rastegnut na svega tri metra. Prikazan 2010. u Ženevi kao koncept, sada je spreman za tržište, a pokretan s dva elektromotora ukupne snage od 120 KS, ubrzava do stotke za 7,7 s i ima autonomiju od 200 km.

Razumljivo, na predstavljanju u Frankfurtu nije bilo sretnijeg od Vjekoslava Majetića, vlasnika tvrtke Dok-ing, koji je od vlastitog core biznisa – proizvodnje strojeva za razminiranje - u projekt XD dosad uložio čak 2,5 milijuna eura. Iako je to u današnjoj autoindustriji zanemariv iznos, zahvaljujući entuzijazmu i maštovitosti inženjera napravljen je atraktivan auto kojeg se već može naručiti, a rok isporuke je šest mjeseci do godine dana.

Cijena? Ovisi o opremi i prohtjevima kupaca (moguće je naručiti i izvedbu sa četiri elektromotora, sa 240 KS i ubrzanjem od 4,2 s), no u prosjeku će iznositi oko 50.000 eura. Zvuči basnoslovno, no toliko na domaćem tržištu stoji i električni Mitsubishi iMiev, a njegova karoserija nije napravljena od ugljičnih vlakana, dok mu je autonomija 100 km. Uz unutrašnjost u skupocjenoj koži, spremnoj prihvatiti tri osobe te zanimljivu elektroniku ponuda zvuči pošteno.

Ipak, ruku na srce, teško je vjerovati da će u skoro doba proizvodnja dostići očekivanih 1000 primjeraka godišnje, osim ako ne dođe do pomame za Dokingom XD u nekoj od zemalja s ekološkim olakšicama.

Doking XD

120 KS, 7,7 s do 100 km/h

cijena: 50.000 eura

Središnje smještenom vozačevom sjedalu jednostavno se pristupa zbog konstrukcije vrata, koja se otvaraju gotovo do polovice krova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:19