VATRENI NA GOSTUJUĆEM TERENU

VOJSKA PANCHO VILLE Čak 30.000 američkih Meksikanaca će ispuniti stadion do vrha!

Godišnji dohodak po glavi stanovnika u Meksiku je 9.000 dolara, u SAD-u 47.000

Ni protiv domaćih Brazilaca meksički navijači nisu se dali pokolebati, napunili su tribine stadiona u Fortalezi i bodrili svoje ljubimce do remija kontra domaćina. Na tribinama su također izvojevali barem remi, ako ih je bilo nešto manje od žutih, bili su sigurno jednako glasni.

A odakle baš toliko Meksikanaca na Svjetskom prvenstvu ? Jesu zemljopisno blizu, tu negdje, ali ne živi se baš bajno u Meksiku, troškovi navijačkih ekspedicija za ‘mundijal’ i njima su preveliki. Odakle onda toliko navijača u prepoznatljivim crveno-zeleno-bijelim bojama? Dobrim dijelom iz – SAD-a! Na prostoru Sjedinjenih Američkih Država obitava preko 50 milijuna hispanoamerikanaca, a među njima prednjače baš Meksikanci.

- Mi smo se na tribinama pogledavali jedan prema drugome i pitali odakle nas je došlo toliko – kazao je Juan Chacon, navijač Meksika koji živi u Teksasu.

Meksička federacija je za prvi susret u Natalu protiv Kameruna očekivala oko 15.000 svojih navijača, a bilo ih je barem još toliko. Potom su i kontra Brazila iznenadili svih brojnošću na tribinama. Godišnji dohodak po glavi stanovnika u Meksiku je 9.000 dolara, u SAD-u 47.000. Neopisivo je lakše, dakle američkim Meksikancima doći u Brazil, nego ‘pravim’ Meksikancima.

Uglavnom je riječ o tipovima koji su u SAD stigli u valu prebjega nakon 1990. godine, no ima i starijih, koji su već pustili korijenje u SAD-u, ali nisu se navikli navijati za tamošnju nogometnu selekciju.

– Došao sam s dva sina ovdje iz Los Angelesa, a poznajem i još puno ljudi koji su iz SAD-a stigli bodriti Meksiko, iako imaju američko državljanstvo – kazao je Francisco Trejo.

Navijači meksičke reprezentacije ujedinjeni su u navijačku skupinu Pancho Villa’s Army.

– Povijesno, američki Meksikanci uvijek su navijali za svoju nogometnu reprezentaciju. Sada, kada smo zaradili i nešto novca imamo priliku putovati s reprezentacijom i bodriti je diljem svijeta – rekao je Sergio Tristan, osnivač ogranka ‘vojske’ Pancho Ville iz Dallasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:43