NOVA SILA U SIRIJI

VOJNI ANALITIČAR ZA JUTARNJI Britanski ratni avioni gađat će ISIL-ovce novom raketom za uništavanje ljudi, koja je preciznija od američke

Tehnološki je novitet koji RAF donosi u Siriju raketa Brimstone, namijenjena uništavanju pojedinačnih pokretnih ciljeva, preciznija od sličnih američkih raketa (navodno unutar jednog metra), čime se navodno smanjuju kolateralne žrtve (čitaj: civili)
 Flickr, AFP

Ključni (a vrlo upitni) argument britanskoga premijera Davida Camerona u raspravi u parlamentu Velike Britanije bio je da u Siriji na zemlji zračnu podršku očekuje 70.000 “umjerenih” boraca protiv Islamske države.

Samo nekoliko sati nakon dugotrajne i žustre rasprave u parlamentu, prva četiri britanska bombardera Tornado GR-4 poletjela su iz britanske baze Akrotiri na Cipru u napad na naftno polje Omar na krajnjem istoku Sirije.

Britanski vojni analitičari slažu se da pojava britanskih zrakoplova nad Sirijom neće imati značajniji utjecaj na sveukupnu efikasnost operacija već zbog činjenice da su u Iraku britanski napadi činili osam posto od sveukupnih zračnih napada koalicije.

Ono gdje Britanci značajno pridonose jesu izviđačke operacije prema kojima njihovi zrakoplovi skupljaju oko 30 posto informacija nad Sirijom (ova se operacija već odvijala bez potrebe za odobrenjem parlamenta), a nad Irakom čak 60 posto informacija o ciljevima. Ujedno se priznaje da se velik broj zrakoplova vraća u baze s neiskorištenim bombama i raketama.

Očigledno je i dalje ključan problem pronalaženje ciljeva i prenošenje informacija u realnom vremenu zrakoplovu koji te ciljeve treba pogoditi prije negoli se sakriju.

Tehnološki je novitet koji RAF donosi u Siriju raketa Brimstone, namijenjena uništavanju pojedinačnih pokretnih ciljeva, preciznija od sličnih američkih raketa (navodno unutar jednog metra), čime se navodno smanjuju kolateralne žrtve (čitaj: civili).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:30