KOMENTAR JANA IVANJEKA

VOJNI ANALITIČAR O MAKEDONIJI Eksplozivna situacija koja prijeti da će zapaliti balkansko bure baruta

Kumanovo, Makedonija, 100515.Kumanovo u kojem je jucer doslo do pucnjave izmedju policije i nepoznatih napadaca.Na fotografiji: policija u Kumanovu.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

Makedonske snage sigurnosti prošli su se vikend sukobile s militantnom skupinom u najvećem vatrenom okršaju na tom području od kraja rata u Makedoniji 2001. Naoružana skupina je sigurno brojala 44 čovjeka, koliko ih je ubijeno ili zarobljeno, ali ne može se isključiti mogućnost da je ukupan broj njenih pripadnika bio i nešto veći.

U dvodnevnom sukobu stradalo je 45 makedonskih policajaca, od kojih su osmorica poginula, a ubijeno je i 14 pripadnika terorističke skupine dok ih je 30 zarobljeno. Vjerojatno je da su velike policijske žrtve prouzročene lošom obavještajnom pripremom same akcije. Makedonske su snage podcijenile brojnost protivnika, koji su specijalcima pripremili zasjedu u kojoj su odmah poginula tri policajca, a veliki je propust s makedonske strane bio i izostanak organiziranih pojačanja, koja su se počela skupljati tek nakon prvih poziva u pomoć. Posebno velik problem jest to što militanti sigurno uživaju podršku jednog dijela albanskog stanovništva, što je očito iz brojnosti skupine u Kumanovu.

Odgovornost za napad preuzela je albanska skupina Nacionalna oslobodilačka vojska (NOV) čije su oznake militanti nosili. Ta skupina je djelovala tijekom rata u Makedoniji 2001. kada se borila protiv makedonskih snaga. NOV je počeo oružanu pobunu s deklariranim ciljem postizanja veće autonomije za albansku manjinu, no sada je jasno kako je dugoročni cilj bio i ostao odvajanje većinski albanskih područja od Makedonije. Unatoč Ohridskom sporazumu, već godinama se događaju oružani incidenti između militanata i makedonskih snaga. Ozbiljan incident zbio se prije pet godina kada su u okršaju s policijom ubijena četiri militanta, a zarobljene su i zalihe oružja. Krajem prošle godine militanti su izvršili napad eksplozivnim sredstvima na zgradu makedonske vlade, a ozbiljnost situacije postala je još jasnija prije mjesec dana. Naime, krajem travnja je skupina od 40 militanata NOV-a zauzela policijsku postaju u Gošincima i zarobila četiri makedonska policajca.

Gošinci se nalaze blizu granice s Kosovom, a profil napada na policijsku postaju iznimno je sličan napadu kojim je 22. siječnja 2001. počeo rat u Makedoniji. Tada je napadnuta policijska postaja u Tearcu, mjestu vrlo blizu granice s Kosovom, a u napadu je ubijen jedan makedonski policajac. Vjerojatno je da će u Makedoniji doći do daljnjih borbi, a moguće je i prelijevanje sukoba u susjedne zemlje. Kada se etničkim tenzijama doda trenutačna politička kriza u Makedoniji, nastaje eksplozivna situacija koja prijeti da će, ne bude li brzo i odlučno suzbijena, ponovno zapaliti balkansko bure baruta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:25