POD STALNIM NADZOROM

'VLADA JE GODINAMA PRATILA SVAKI MOJ KORAK' Kako je pretraga na Googleu Amerikancu uništila život

U tražilicu je namjeravao upisati 'Kako da izradim zrakoplov na daljinsko upravljanje?', no Google ja zaključio da traži 'Kako napraviti bombu na daljinsko upravljanje'

Jeffrey Kantor, radnik kompanije Appian Corporation koja američkoj Vladi održava intranet software, kazao je kako je njegov život u potpunosti uništen nakon što je Google 'dovršio' njegovu pretragu. Naime, u tražilicu je namjeravao upisati 'Kako da izradim zrakoplov na daljinsko upravljanje?', no Google ja zaključio da traži 'Kako napraviti bombu na daljinsko upravljanje'.

Automatski je stisnuo enter i prouzrokovao lančanu reakciju koja je, kako kaže, rezultirala mjesecima zlostavljanja od strane vladinih službenika pa i dovela do njegovog otkaza.

Zbog terorističkog napada na tornjeve WTC-a koji se dogodio 2001. godine, Kantor kaže kako je bio pod neprestanim nadzorom, te da je vlada pratila svaki njegov fizički i virtualni pokret.

U optužnici predanoj ovog tjedna na sudu, Kantor tvrdi kako su ga vladini istražitelji redovito posjećivali, a situacija se pogoršala kada je sve prijavio nevladinoj organizaciji Anti-Defamation League (ADL), koja se bori protiv antisemitizma i svih oblika netolerancije. Kantor tvrdi da su znali sve o njegovom privatnom životu, pozivima i navikama koje je stekao na Internetu, te da su mu i njegovi kolege počeli prijetiti.

- Nesumnjivo su me tjerali s pozicije u Appian Corporationu, no maltretiranje na poslu se nastavljalo i kasnije, kad bih radio i za druge koji su imali ugovor s Vladom.

U Kantorovoj optužnici nalaze se neki visokopozicionirani ljudi, poput državnog tajnika Johna Kerryja ili pak direktora CIA-e Johna Brennana, a kao odštetu traži govoto 60 milijuna dolara. Uz novčanu naknadu, Kantor također od suda traži da naredi Vladi da ga prestane uhoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:31