SRAMOTA

VIDEO: UZNEMIRUJUĆI PRIZORI LJUDSKE GLUPOSTI Horda kupača izvukla dupina iz vode pa se nabacivali s njim radi selfieja. Životinjica je uginula...

 Foto: Screenshot Youtube

Dupin iz vrste La Plata, poznate i kao Franciscana (Pontoporia blainvillei), može se naći uz obalu Argentine, Urugvaja i Brazila.

Smatra se ugroženom vrstom jer je na svijetu preostalo još samo oko 30.000 primjeraka ove prekrasne životinje.

No, sada na svijetu postoji još jedan dupin manje jer su ljudi po tko zna koji put demonstrirali svoju nepromišljenost i bezosjećajnost.

Mladunče La Plata dupina na nesreću se našlo u plićaku jedne plaže u Argentini prepune kupača koji su ga izvukli iz vode kako bi se slikali s njim. Natezali su jadnog dupina i prebacivali ga iz ruke u ruku sve dok mališan nije uginuo.

Zaklada koja brine o divljem životu Argentine izdala je priopćenje kojim upozorava javnost da su ovi sisavci izuzetno osjetljivi i da ne mogu izdržati dugo izvan vode.

Zbog njihove debele i masne kože izvan vode se brzo pregriju, dehidriraju i uginu, pa se iz Zaklade nadaju da će ovaj tužan slučaj, snimka koja ga prati i njihovo upozorenje spriječiti slične tragedije u budućnosti.

'Ako ikad nađete dupina, ne dirajte ga. Ako ga nađete nasukanog na obali, što hitnije ga vratite nazad u vodu. Došli smo do faze u kojoj je svaki pojedini primjerak Franciscana dupina izuzetno važan jer ih je preostalo jako malo. Moramo oh spasiti', stoji u priopćenju Zaklade.

Pogledajte posljednje trenutke maloga dupina:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:05