UNIŠTILI JOJ DOM

VIDEO Pogledajte POTRESAN dokumentarac o ženki orangutana: Uginula je nakon što su joj spalili šumu

Šuma u kojoj je prije živjela Grin, ženka orangutana, najprije je posječena, a zatim i spaljena do temelja. Uginula je u azilu za životinje...

ZAGREB - Grin, ženka orangutana, uginula je u azilu za životinje nakon što je šuma u kojoj je živjela prvo posječena, a zatim spaljena do temelja. Njenu tužnu sudbinu dokumentarnim filmom prikazao je Patrik Ruksel koji je filmom ukazao na problem uništavanja prirodnih resursa.

Ženka je prebačena u azil za orangutane u Kalimantanu nakon što je spašena s posječene plantaže palmi. Poslije izljeva krvi u mozak životinja je ostala djelomično paralizirana.

U filmu se, između ostalog, može vidjeti kako majmunica steže jastuk i beživotno sjedi na krevetu, da bi kasnije njeno tijelo u vreći bilo izneseno iz prostorije u kojoj je provela nekoliko posljednjih dana života.

Ovim veoma dirljivim filmom, Ruksel je želio skrenuti pažnju javnosti na uništavanje šuma, za koje krivi industriju drveta, celuloze, papira i palminog ulja, ali i potrošački mentalitet.

Na Sumatri na stotine primata poput Grin svakodnevno bude uhvaćeno u klopke i suočeno s dugotrajnim umiranjem od ozljeda, a članovi Programa za zaštitu orangutana na Sumatri (SOCP) ulažu velike napore da ih spase.

U Indoneziji se u prosijeku posiječe najviše šuma, oko dva milijuna hektara godišnje. Dok je 50-tih godina prošlog vijeka u ovoj zemlji bilo 150 milijuna hektara pod šumom, stručnjaci procjenjuju da danas šume prekrivaju manje od 48 hektara zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:32