NAPOKON SPAŠEN

VIDEO: PET DESETLJEĆA TORTURE Emotivni i nježni slon zaplakao nakon što je pušten iz zatočeništva

Slon Raju iz Indije nakon što je 50 godina bio zarobljen u lancima, premlaćivan i zlostavljan, napokon je pušten na slobodu.

Životinji su krvarile noge koje su bile čvrsto privezane, a živjela je od hrane koju su joj dobacivali turisti nakon što ga je uhvatio i zavezao njegov 'vlasnik'.

No nakon pet desetljeća torture, slon je doslovno zaplakao kada ga je britanska dobrotvorna organizacija 'Wildlife SOS' uz pomoć šest policajaca spasila opasnoj u ponoćnoj operaciji.

Ekipa iz Wildlife SOSa uskočila je da spasi Raju od sigurne smrti u okovima nakon što su o njegovoj muci doznali iz Indije - svakoga dana golema životinja morala bi ispružiti svoju surlu i moliti za novčiće od prolaznika.

Pooja Binepal, glasnogovornik organizacije opisao je spašavanje kao vrlo emocionalno:

- Raju je proveo zadnjih 50 godina zavezan za lance 24 sata dnevno i jedva preživljavajući. Naš tim je bio zapanjen kad su vidjeli suze kako se kotrljaju niz njegovo lice prilikom spašavanja. Znali smo da shvaća da ga oslobađamo. Slonovi nisu samo velike, već i vrlo inteligentne životinje za koje je dokazano da osjećaju tugu, pa možete zamisliti kako se osjećao dok su ga zlostavljali. Danas je saznao što znači biti slobodan, a saznat će i što je to dobrota i kako je živjeti bez patnje.

Vlasnik slona nije imao nikakve dokumente koji bi dokazali vlasništvo, što je značilo da ga organizacija legalno može osloboditi. Još uvijek se ne zna kako je Raju dospio u okove, no smatra se da je kako mladunče bio otet od majke.

- Krivolovci su ili ubili majku ili postavili zamke za male slonove. Obično tada slonove vežu i tuku sve sok ih ne predaju budućim vlasnicima. Vjerujemo kako je Raju dosad promijenio do 27 vlasnika. Turisti su mu davali slatkiše, a on je od gladi počeo jesti čak i plastiku i papir. Imao je rane, a noge su mu bile otečene. U noći spašavanja, njegov 'vlasnik' pokušao nas je zaustaviti. Počeo je izvikivati zapovjedi kako bi prestrašio i isprovocirao životinju, a slon kad je prestrašen ili ljut može lako ozlijediti čovjeka. Potom mu je stavio još lanaca, te ih je tako čvrsto stegnuo da su mu se urezivali u noge. No mi nismo odustajali. U tom trenutku Raju je počeo plakati. Djelomično od bolova, no činilo se da zna da slijedi velika promjena. Činilo se kao da osjeća nadu prvi put nakon dugo godina. Čudesno, no Raju se potpuno smirio, kao da je znao da mu želimo pomoći. 4- srpnja nešto iza ponoći napravio je svoj prvi korak na slobodi. Drugi slonovi u utočištu probudili su se i došli ga pogledati - bio je to nevjerojatan trenutak. Slona smo nahranili bananama i lišćem, mangom, kruhom i keksima i dali mu vode prije nego li smo razrezali okove. Veterinaru Yaduraju Khadpekaru je trebalo 45 minuta da ga oslobodi. Svima su oči zasuzile kad je posljednji lanac prerezan - kazao je osnivač dobrotvorne organizacije Kartick Satyanarayan.

Tijekom vikenda veterinari su mu sanirali rane, te ga dobro okupali i nahranili.

- Bit će to dug proces rehabilitacije, no mi ćemo ga učiti da ljudi ne nanose bol. Kad bude spreman pridružit ćemo ga drugim slonovima, koji su također puno propatili, no sada su rehabilitirani. Ostatak života trudit ćemo se da proživi dostojanstveno, bez patnje i boli - kazao je Satyanarayan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:44