RELIKVIJE PROŠLOSTI

VIDEO: OVE DOKAZE EVOLUCIJE MOŽETE PRONAĆI NA VLASTITOM TIJELU Čovjek sa sobom nosi puno stvari koje mu više ne trebaju

 Screenshot/YouTube

Možda će zvučati malo uvredljivo, ali vaše je tijelo muzej. Prepuno je antikviteta koje nitko zapravo više ne treba. Od umnjaka preko mogućnosti micanja ušima, toliko stvari koje nas čini ljudima zapravo su ostaci od naših predaka, prenosi Science Alert.

Tako na primjer, ako ispružite ruku i dotaknete palcem svoj mali prst, vidjet ćete podignutu tetivu na sredini svojeg zapešća. Ako se tetiva nije podignula to znači da se među 10 do 15 posto ljudi na Zemlji koji su rođeni bez ovog vidljivog obilježja na jednoj ili obje ruke.

Ta je tetiva spojena na mišić palmaris longus, mišić koji velika većina nas ima, međutim koji nema pravog razloga za postojanje. Istraživanja su naime pokazala da taj mišić ne daje čovjeku nikakvu značajniju dodatnu snagu. Čak štoviše, toliko je nebitan da ga se koristi za rekonstruktivnu plastičnu kirurgiju na drugim dijelovima tijela.

Znanstvenici su pokazali je taj mišić danas prisutan u mnogim vrstama sisavaca te da je najrazvijeniji u onima koji koriste svoje ruke za kretanje - kao što su lemuri i majmuni.

Još jedan primjer uključuje mogućnost upravljanja s tri mišića u bazi uha upotrebom kojih ih možete suptilno ili izraženo micati. To je još jedan evolucijski ostatak koji je ostao izražen kod nekih ljudi, a potječe od noćnih životinja koji se oslanjaju na rotaciju uha za lokaciju izvora zvuka. Znanstvenici su naime otkrili da ti mišići i dalje reagiraju na zvuk, ali nedovoljno da bi se pomaknuli.

Neke od ostalih zanimljivih muzeoloških artefakata razvoja vrsta pogledajte u sljedećem videu Voxa:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:04