PROJEKT SKY CITY

VIDEO, NOVO GRADITELJSKO ČUDO U KINI Najviši neboder na svijetu Kinezi planiraju sagraditi u samo 90 dana!

 Broad Sustainable Building

PEKING - Kineska tvrtka Broad Sustainable Building (BSB), koja se proslavila izgradnjom hotela od 30 katova u samo 15 dana, najavila je izgradnju najveće zgrade na svijetu do ožujka 2013. godine.

Sky City bit će izgrađen u gradu Changsa kraj rijeke Xiangjang, a bit će visok 838 metara i prostirati se na 220 katova. BSB vjeruje kako će moći održati tempo izgradnje od čak pet katova dnevno. Izgradnja bi trebala početi do kraja ovog mjeseca.

Tolika brzina gradnje bit će moguća zahvaljujući modularnoj tehnologiji koju je BSB razvio i usavršio u izgradnji već 20 visokih građevina u Kini, a koja se sastoji od tvorničke izgradnje dijelova zgrade na drugim lokacijama te sklapanja dijelova na samom gradilištu.

Sky City bit će devet metara viši od sadašnje najviše zgrade na svijetu, Burj Khalifa, no za razliku od nje većina Sky Cityja bit će nastanjiva. Veliki dio visine Burh Khalife otpada na šiljak na vrhu, a sama zgrada ima samo 163 kata.

BSB tvrdi kako će izgradnja koštati samo 1500 dolara po kvadratnom metru, za razliku od Burj Khalife, gdje je koštala 15.000 dolara po kvadratu.

Sky City trebao bi biti i otporan na potrese snage do 9 stupnjeva, te otporan na požare kraće od tri sata. Trebao bi biti i iznimno energetski učinkovit, zahvaljujući toplinskoj izlozaciji, četverostrukim prozorima i naprednim tehnologijama klimatizacije.

Zgrada je namijenena smještaju 31,400 ljudi ‘i onih s visokim i niskim primanjima’. Oko 83 posto zgrade bit će stanovi, dok će ostatak biti uredi, škole, bolnice, trgovine i restorani. Stanari će se kretati gore-dolje uz pomoć 104 brza dizala.

Hoće li BSB ispuniti očekivano, vidjet ćemo u ožujku, a ako je suditi po snimkama izgradnje hotela, tvrtka je i više nego sposobna ispuniti svoje ciljeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:29