DRAMA U FORTALEZI

VIDEO: NIZOZEMSKA - MEKSIKO 2-1 Sneijder i Huntelaar u ludoj završnici bacili Meksikance u očaj!

Meksikanci su držali vodstvo sve do 88. minute, sve do trenutka kada je Sneijder probio sjajnog Ochou
 AFP

Nevjerojatan preokret Oranja vrijedan četvrtfinala! Klaas Jan Huntelaar nije odigrao službenu utakmicu za reprezentaciju od 2012., a sada je u pet minuta ugradio asistenciju i pogodak u osmini finala SP-a. I spasio Van Gaala žestokih kritika...

Nizozemski stručnjak omogućio je Dirku Kuytu 100. nastup u narančastom dresu, no da je netko plavokosom Nizozemcu rekao da će u svojoj jubilarnoj utakmici igrati lijevog beka, nismo sigurni kakvu bi reakciju dobio kao komentar. No, eto, Kuyt je u 5-3-2 ili 3-5-2, kako god želite, držao cijelu lijevu stranu, Blind je bio na stoperu jer Martins Indi ipak još nije bio na 100 %. Unatoč tome, morao je brzo u igru zbog ozljede De Jonga, pa se Blind prebacio u sredinu. Umjesto Janmaata desno je igrao Verhaegh iz Augsburga dok Miguel Herrera nije iznenadio s postavom; Hernandez je opet bio na klupi, a Salcido je, prema najavama, zauzeo mjesto suspendiranog Vasqueza ispred posljednje linije.

Susret je odigran po paklenoj brazilskoj žegi, termometar u Fortalezi pokazivao je više od 30 'Celzijevaca'. U hladu. Nizozemci su se posljednjih dana mnogo bavili vremenskim uvjetima koji su, logično, više odgovarali naviknutim Meksikancima. Estadio Castelao ponovno je plesao u zelenom ritmu, gdje god se čovjek okrene, ugleda sombrero ili koje drugo obilježje El Tri.

Uglavnom, što god je Van Gaal naumio s tim taktičkim zamislima, nije uspjelo. Nizozemska u prvih 45 minuta nije postojala na terenu, osim par izoliranih sekvenci ( Van Persie 27). Općenito, bio je to nogomet ispod razine SP-a, očito je vrućina igrala jako veliku ulogu. I vrućina, ali i ogroman ulog zbog kojeg nijedna momčad nije htjela ući u rizik. Daley Blind i Wijnaldum nisu uspostavili ravnotežu na sredini terena,međutim, ne može se to ni očekivati od prosječnog veznjaka i klasičnog lijevog beka, što se najbolje pokazalo u akciji kod pogotka Dos Santosa. Arjen Robben nijednom nije krenuo u svoj prepoznatljivi šprint, bio je izgubljen u kompaktnoj meksičkoj obrani. Igrao je drugog napadača, nešto polu-centralno na lijevoj strani...

Meksiko odličan! Dvaput je nakon 15-ak dosadnih minuta zaprijetio Hector Herrera, nakon lošeg udarca uslijedila je vrlo sporna situacija. Cillessen se našao u "ničijoj zemlji", a Herrera krenuo u utrku s nesigurnim Vlaarom koji je visoko podignuo nogu, baš kao i De Vrij, dobro je tu prošao meksički veznjak. Da se takva situacija dogodila na bilo kojem dijelu terena, Proenca bi sigurno dosudio slobodan udarac zbog opasne igre. Zašto to nije napravio i u kaznenom prostoru?

Obrana Oranja prilično se kockala, ostavljala dosta prostora Peralti, iako se pokušavala gusto braniti. Toliko gusto da su veznjaci upadali u krilo obrani i praktički stvarali liniju od 7 igrača. Meksikanci su nekoliko puta to probili jednostavnom igrom u sredini bez kompliciranja, najbolju priliku imao je Dos Santos u 43. minuti, ali Cillessen je dobro zatvorio svoj kut i nogom obranio udarac iskosa. Još jednu spornu situaciju vidjeli smo u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, Moreno je uklizao Robbenu, ali Proenca je ostao i ovoga puta nijem.

U 48. minuti stigla je nagrada Meksikancima. Blind je bio apsolutno premekan u duelu s Dos Santosom koji je uzeo ničiju loptu, smirio ju, prošao par koraka, pa ljevicom pogodio sam kut mreže - 0:1. Van Gaal je morao reagirati, Depay unutra, Kuyt na desnog beka, a momčad u 4-2-3-1 (Robben, Sneijder i Depay iza RVP-a) formaciju u kojoj je - prodisala! Ochoa ni sam ne zna kako je obranio udarac De Vrija iz blizine, a blok je u posljednji trenutak u 60. minuti zaustavio Sneijderov projektil, El Tri je teško živio u tim trenucima...

"Tulipani" su sve više pritiskali Meksiko, no vrijeme nije bilo njihov saveznik. Arjen Robben nekoliko puta slomio je Layuna svojim klasičnim fintama na desnoj polušpici, ali Ochoa je i jučer bio u strašnoj formi, što je potvrdio obranom u 74. minuti. Kada je već Nizozemska bila na izlaznim vratima, ukazao se Huntelaar, zlatna rezerva. Prvo je spustio loptu (88) nakon Robbenovog kornera za nepokrivenog Sneijdera koji neobranjivo "stišće" udarac 1:1, a potom realizirao kazneni udarac nakon prekršaja Marqueza na Robbenu. Preokret u zadnjim trenucima, Nizozemska je u četvrtfinalu!

NIZOZEMSKA - MEKSIKO 2-1 (Sneijder 88, Huntelaar 90+4 / Dos Santos 48)

KRAJ UTAKMICE!

90+4. minuta - Huntelaar je poslao loptu u jednu stranu, a Ochou u drugu! Nizozemska je pred četvrtfinalom!

90+2. minuta - Marquez je srušio Robbena, jedanaesterac za Nizozemsku!

88. minuta - Wesley Sneijder je napravio nemoguće - savladao Ochu! I to vjerojatno na jedini mogući način. Nakon kornera lopta se odbila na 15-ak metara, Sneijder je potegnuo svom snagom i zakucao loptu u sami kut. Ochoa se nije ni pomaknuo...

84. minuta - Huntelaar je pucao s tri metra, ali Ochoa brani! Sudac je svirao zaleđe, ali opet... Meksikancu je nemoguće zabiti!

74. minuta -Ochoa je jednostavno nesavladiv! Robben je prošao sve na lijevoj strani, pucao iz blizine, ali fantastični meksočki vratar ima odgovor na sve!

70. minuta - Čini se da Meksikanci pomalo gube dah, ali obrana na čelu sa sjajnim Marquezom je još uvijek nepogrešiva.

61. minuta - Sneijder je pucao s vrha 16-erca, Rodriguez je blokirao, a lopta je pala malo kraj vratnice. Nizozemska opasno pritišće...

57. minuta - Svaka čast Ochoi, ali koliko taj čovjek ima sreće ovo Svjetsko prvenstvo je - nevjerojatno. Nakon kornera De Vrij je pucao s dva metra, a vratar Meksika je refleksno odbio loptu u vratnicu. Nemoguća obrana!

56. minuta - I Peralta je pokušao s 20-ak metara, Cillessen ovaj put brani.

48. minuta - Meksička dominacija stigla je na naplatu već u prvim minutama drugog poluvremena. Dos Santos se othrvao Blindu, odapeo s više od 20 metara i pogodio sami kut nizozemskog gola.

Počelo je u nastavku.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45. minuta - Pogriješili su Meksikanci, Van Persie je proigrao Robbena, a Marquez je u 16-ercu pokupio nizozemskog napadača. Proenca nije ništa svirao, iako je prekršaj bio očit.

42. minuta - Sjajna akcija Meksika, Dos Santos je izbio sam ispred Cillessen, ali je otišao previše ukoso tako da je nizozemski vratar uspio zaustaviti taj udarac!

41. minuta - Osvježenje je izgleda dobro došlo Nizozemcima. Malo su primirili Meksiko i konačno uspjeli zavladati posjedom.

32. minuta - Proenca je poslao igrače na predah od tri minute. Temperatura u Fortalezi je oko 30 stupnjeva Celzijusa. Ovo je prvi službeni 'cooling break' na Svjetskom prvenstvu.

27. minuta - Evo konačno i Nizozemske. Van Persie je uspio primiti jednu tešku loptu iz sredine, ali malo je izgubio balans i pucao visoko preko gola.

24. minuta - Salcido je odapeo s 35 metara, vratar je jedva odbio u korner.

20. minuta - Herrera je prevario Vlaara, a nizozemski branič je izbio loptu tako da je usput pokupio i meksikančevu glavu. Meksikanci su se bunili, ali Proenca je pokazao samo na - korner.

17. minuta - Velika prilika za Meksiko! Dos Santos je primio loptu na 6-7 metara od gola i dao povratnu na Herreru. Veznjak Meksika se dugo namještao, na kraju je opalio iz srca 16-erca, a lopta je prošla nekoliko centimetara od vratnice.

14. minuta - Layun je probio svog čuvara na lijevoj strani, uputio oštru loptu na peterac, ali malo je zakasnio Dos Santos. Odličan početak Meksika!

9. minuta - Veliki hendikep za Nizozemce, ozlijedio se De Jong!

8. minuta - Cillessen je morao izletiti daleko od gola da bi ispucao ispred Peralte, ali nije to baš najbolje učinio tako da je morao spašavati De Vrij.

2. minuta - Meksikanci su vrlo brzo počeli s dalekometnim projektilima. Layun je opalio s više od 30 metara, lopta je završila visoko preko gola.

Utakmica je počela!

Veliku premoć na stadion u Fortalezi, naravno, imaju meksički napadači. Brazilci tvrde da je Meksikanaca u samom gradu čak 50.000.

NIZOZEMSKA: Cillessen, Vlaar, De Vrij, Blind, De Jong (od 9. Indi), Wijnaldum, Verhaegh, Sneijder, Kuyt, Robben, Van Persie (od 76. Huntelaar).

MEKSIKO: Ochoa, Marquez, Rodriguez, Moreno, Aguilar, Layun, Salcido, Herrera, Guardado, Dos Santos, Peralta.

Momčad koja je zabila najviše golova protiv Guillerma Ochoe i momčad koja je, uz Kostariku i Belgiju, primila najmanje. To bi otprilike bio SMS sažetak jednog od najuzbudljivijih dvoboja osmine finala Svjetskog prvenstva.

Na mjestu gdje smo se nadali vidjeti Hrvatsku, večeras će Nizozemce na kušnju staviti Meksiko. Ulog je puno veći od “obične” utakmice, jer pobjednika ždrijeb u sljedećoj fazi vodi na Grčku ili Kostariku, što bi mu širom odškrinulo vrata polufinala.

“Oranje” je dosad zabijalo više od tri pogotka po utakmici, ali jedini gol koji je primio čudotvorac Ochoa dogodio se u završnici utakmice s Hrvatskom, kada je Rakitić petom pronašao Perišića, a ovaj nakon 267 minuta uprljao čistu bilancu Meksika u rubrici primljeni golovi. Ranije to nisu uspjeli Eto’o, Thiago Silva, Neymar (nekoliko puta)… Dirk Kuyt uvjeren je da će nizozemska navala probiti 28-godišnjeg vratara. Više puta.

‘Imamo najbolji napad’

- Znamo koliko su obrambeno jaki, ali podsjećam da mi imamo Robbena, Van Persieja i Sneijdera, koji je prema mojem mišljenju jedan od najboljih nogometaša svijeta. Iskoristit ćemo te prednosti - najavljuje Kuyt.

Ochoa, pak, ističe da su Nizozemci jedni od favorita za svjetski naslov, ali “to me ne plaši, nego motivira”.

- Ako njih pobijedimo, ne znam hoće li nas itko više moći zaustaviti - kaže ponajbolji vratar na SP-u.

Meksiko je na proteklih pet SP-a bio cijepljen na pobjede u drugom krugu. Svaki put bi prošli skupinu i uvijek ispali u osmini finala. Redom od Bugarske, Njemačke i SAD-a pa dvaput od Argentine. Nizozemska je s druge strane dobila devet od posljednjih deset utakmica na SP-ima, uz finale iz 2010. kao jedinu iznimku.

Uvjeti idealni za ‘el tri’

- Bez obzira što ljudi pričaju da nam se otvara put do završnice, ne razmišljamo o ničemu osim o Meksiku. Ovo je nokaut-faza i nemamo pravo na krivi korak. Oni će igrati u uvjetima koji su im poznati i moramo biti spremni na sve - naglasio je Robin van Persie.

Uvjeti koje spominje su temperatura od 30 stupnjeva i vlaga koja će se popeti blizu 70 posto. Fortaleza je najsjeverniji grad na obali, a najavljuje se da će se na ulicama naći 50.000 meksičkih navijača. Kolonija je iz utakmice u utakmicu sve veća, “el tri” se doista osjeća kao na domaćem terenu.

Miguel Herrera, emotivni ekscentrik koji je nakon dvoboja s Hrvatskom postao pravi hit društvenih mreža, prisiljen je na jednu izmjenu. Juan Vásquez je suspendiran pa će ga u vezi vjerojatno zamijeniti Carlos Salcido, dok ostatak pobjedničke momčadi ostaje isti.

Van Gaal je imao sitnih briga s lakšim ozljedama Blinda, Robbena, De Jonga i De Vrija, ali nitko od njih nije upitan za nastup. Van Persie se u dvoboju istih sustava (5-3-2) vraća nakon suspenzije, dok jedina veća dvojba ostaje Bruno Martins Indi. Ako se ne oporavi, alternative su stoperi Ajaxa i Feyenoorda, Joël Veltman i Terence Kongolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:10