U POJASU GAZE

VIDEO: NEVJEROJATNO OTKRIĆE Palestinski ribar pronašao neprocjenjivu statuu grčkog boga Apolona

 Screenshot

Rijetka brončana statua grčkog boga Apolona pronađena je u pojasu Gaze. Za njen pronalazak zaslužan je palestinski ribar Joudat Ghrab (26) koji je prepričao kako je stotinjak metara od obale pod morem uočio ljudski oblik .

U početku je mislio kako se radi o tijelu koje je teško stradalo od opeklina, ali kada je zaronio kako bi vidio o čemu se radi shvatio je da je riječ o statui. Ovaj je ribar rekao kako mu je trebala pomoć nekoliko rođaka i četiri sata kako bi izvukao ovu ststau na obalu.

- Osjećao sam da je to božji dar. Moja je finanacijska situacija jako teška pa sam čekao na svoju nagradu - izjavio je Ghrab.

Koliko je ovaj imao sreće toliko je imao i nesreće. Naime, brzo nakon pronalaska vrijedne statue Apolona, civilne vlasti su saznale za to, pa je policija Hamasa reagirala te ju je zaplijenila uz objašnjenje da ispituje slučaj.

Vijest o ovom otkriću privukla je pažnju arheologa, ali policija još uvijek ne može reći kada će izložiti statuu.

Ribar koji je izvukao statuu u početku nije bio svjestan njene vrijednosti. Na e-bayu je ona bila kratko u ponudi, po cijeni puno nižoj od prave vrijednosti, za svega 500 tisuća dolara.

Iako su arheolozi do sada vidjeli samo nejasne fotografije na osnovi toga su zaključili da ona potječe iz razdoblja od 5. do 1. stoljeća prije Krista.

- Ova statua je jedinstvena. rekao bih da je neprocjenjiva. Isto bi bilo kada bi pitali koliko vrijedi Mona Lisa - rekao je povjesničar Jean-Michel de Tarragon iz francuske i arheološke škole u Jeruzalemu, dodavši kako se vrlo rijetko pronalaze statue koje nisu od kamena ili mramora nego od metala.

S obzirom da je u dobrom stanju, ovaj povjesničar je rekao kako bi se dalo zaključiti da je ona pronađena na kopnu, a ne u moru. Time je dao naslutiti da nije otkriveno pravo mjesto na kojem je bila kako bi se izbjegle rasprave o vlasništvu.

- Nije pronađena na obali ili u moru. Vrlo je čista. nađena je na kopnu - rekao je Tarragod te je napomenuo kako nema tragova raspadanja koji se inače vide na predmetima koji su bili pod vodom.

Međutim, ribarova priča se ne poklapa s njegovom jer tvrdi da ju je pronašao u moru.

Statua Apolona koju je pronašao stoji uspravno na dvije mišićave noge, s jednom rukom pruženom i dlanom okrenutom prema gore, je zelene boje. Kosa mu je kovrčava, pogled ozbiljan dok mu je u jednom oku zjenica plavog kamena, koja u drugom nedostaje.

Ribar je rekao kako je Apolonu odrezao jedan prst kojeg je odnio stručnjaku jer je htio provjeriti je li riječ o zlatu, dok je njegov brat tajno odrezao drugi prst radi slične provjere.

Pripadnici Hamasa ubrzo su preuzeli statuu i to nakon što se pojavila na e-bayu. Poručili su da kupac može doći u Gazu kako bi je uzeo. Za sada ostaje nepoznato je li se netko javio rije nego što je policija Hamasa 'pritvorila' statuu.

Dužnosnici MInistarstva turizma u gazi poručili su kako Apolona neće izložiti dok se ne istraži tko ga je pokušao prodati.

Ipak, direktor odjeljenja za arheologiju u ministarstvu, Ahmed Al-Bursh, obećao je ribaru dati nagradu kada se riješi ovaj slučaj. Dodao je kako su međunarodne institucije ponudile pomoć za restauraciju te da muzej u Ženevi i pariški Louvre žele unajmiti statuu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:40