KOLUMBIJA - JAPAN 4-1, GRČKA - O. BJELOKOSTI 2-1

VIDEO: NEVJEROJATAN RASPLET Grčka u 93. minuti izborila prolaz i utakmicu s Kostarikom!

 AFP

U dvoboju trećeg kola C skupine svjetskog nogometnog prvenstva Grčka je u šokantnoj završnici u Fortalezi pobijedila Obalu Bjelokosti 2-1 i izborila plasman u osminu finala kao drugoplasirana momčad iza Kolumbije. Grčka je do pobjede stigla golom Georgiosa Samarasa iz jedanaesterca u 90. minuti. Prije toga Grci su poveli u 42. minuti golom Andreasa Samarisa, a izjednačio je Wilfried Bony u 74. minuti.

Grčka je posve zasluženo stigla do pobjede protiv neuvjerljive Obale Bjelokosti koji je kalkulirala i sve izgubila. Obali Bjelokosti je trebao bod za prolaz, no Grci su odigrali sjajnu utakmicu i zasluženo su pobijedili. Grci su tijekom susreta zabili dva gola, još tri puta uzdrmali okvir gola i imali još tri sjajne prilike.

Grci su bolje otvorili utakmicu, no u prvih pola sata nije bilo previše uzbuđenja. Prvu pravu priliku imali su u 33. minuti, no sjajan udarac Cholebasa završio je u vratnici. Tri minute kasnije Grci su zaprijetili iz slobodnog udarac, ali je Barry bio spreman. Do promjene rezultata došlo je 42. minuti kada je Samaras presjekao dodavanje Tiotea, te sjajno asistirao Samarisu koji je lijepim udarcem doveo Grčku do vodstva. Bio je to prvi pogodak Grka na ovom svjetskom prvenstvu.

U nastavku susreta Grčka se orijentirala na kontre i vrlo lako je mogla povećati svoje vodstvo. U 54. minuti je Christodoulopoulos pucao tik uz vratnicu, a četiri minute kasnije i Salpingidis je mogao zabiti gol, no njegov udarac je Barry sjajno zaustavio. U 68. minuti Karagounis je opalio sa 20-tak metara, no uzdrmao je vratnicu.

kazna za promašaje stigla je u 74. minuti kad je Wilfried Bony na asistenciju Gervinha vratio Obalu Bjelokosti u život.

Svjesni kako ih samo pobjeda vodi dalje, Grci su sve kare bacili u napad i 80. minuti su mogli do novog vodstva. Na njihovu žalost, udarac Torosidisa završio je u okvir gola. Grčka je sjajnu priliku imala i u 87. minuti, no ponovo je Salpingidis loše pucao. Kada se već činilo da će utakmica završiti bez pobjednika, Sio je neopreznim startom u sudačkoj nadoknadi u kaznenom prostoru srušio Samarasa. Napadač Celtica je preuzeo odgovornost i sigurnim udarcem donio Grcima pobjedu vriejdnu drugog kruga.

Grcima se sada otvorio put prema četvrtfinalu, jer ih u osmini finala očekuje Kostarika.

U drugoj utakmici večeri Kolumbija je otpuhala Japan s 4-1. Japanu je trebala pobjeda, te povoljan rezultat iz drugog susreta (remi ili pobjeda Grčke protiv Obale Bjelokosti) za prolaz u drugi krug. Budući da je Kolumbija već ranije osigurala plasman u osminu finala SP-a, izbornik Pekerman "promiješao je momčad", promijenio je čak osam igrača u odnosu na početnu postavu iz prva dva kola. No, to nije nimalo smanjilo efikasnost kolumbijske reprezentacije.

Nakon početne inicijative Japana i poluprilike Okuba u 9. minuti, Kolumbija se poslužila provjerenim oružjem, ubojitim kontranapadom. Ramosa je u kaznenom prostoru oborio Konno i za portugalskog suca Proencu nije bilo dvojbi te je pokazao penal za Kolumbiju. Siguran realizator bio je Juan Cuadrado, i Kolumbija je od 17. minute vodila 1-0.

Japan je i nakon primljenog gola imao incijativu i to im se isplatilo u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena kada je Shinji Okazaki zabio za 1-1. Nakon deset minuta drugog poluvremena ponovno je Kolumbija u vodstvu. James Rodríguez je uposlio Jackson Martineza, koji zabija za 2-1.

No, Japance to nije nimalo pokolebalo, nastavili su napadati. U 64. minuti pokušava Honda iz slobodnog udarca sa 25 metara, ali Ospina brani. Dvije minute kasnije lijepa akcija po desnom boku, Uchida je ubacio, ali Okubo je neprecizan.

I u 82. minuti ponovno je u akciji dvojac Rodríguez i Martinez, a Jackson Martinez svojim drugim pogotkom rješava pitanje pobjednika, a u 89. James Rodríguez postavlja konačnih 4-1 za Kolumbiju.

U 84. minuti izbornik Pekerman uveo je u igru 43-godišnjeg vratara Faryda Mondragona, koji je tako postao najstariji nogometaš koji je nastupio na svjetskim prvenstvima.

REZULTATI:

Grčka - O.Bjelokosti 2-1 (Samaris 42, Samaras 90-11m) / Wilfried Bony 74)

Japan - Kolumbija 1-4 (Okazaki 45 / Cuardado 17-11m, J.Martinez 55, 82, Rodriguez 90)

LJESTVICA.

1. Kolumbija 3 3 0 0 9-2 9

2. Grčka 3 1 1 1 2-4 4

3. O.Bjelokosti 3 1 0 2 4-5 3

4. Japan 3 0 1 2 2-6 1

JAPAN - KOLUMBIJA 1-4 (Okazaki 45 / Cuadrado 17-11m, Jackson 55, 82, James 89)

KRAJ UTAKMICE!

89. minuta - Kakav je igrač James Rodriguez! Primio je loptu u 16-ercu, Yoshidu bacio na travnjak, a onda briljantno prebacio golmana. Kolumbija briljira!



James Rodriguez Amazing Goal Japan vs Colombia... by edi-qrz11

85. minuta - U igru je ušao 43-godišnji rezervni vratar Modragon i tako postao najstariji igrač koji je ikada zaigrao na Svjetskom prvenstvu!

82. minuta - Kolumbija je strašna i kada igra u trećoj brzini. James je sjajno ubacio loptu u prazan prostor, a Jackson Martinez je okrenuo Ochidu i krasno plasirao loptu u 'malu mrežicu'.



Jackson Martinez 2nd Amazing Goal Japan vs... by edi-qrz11

65. minuta - Japanci su možda propustili posljednju priliku za prolaz dalje. Uchida je sjajno ubacio s desne strane, Okubo je naletio i sa pet metara poslao loptu preko grede!

55. minuta - Kolumbijci su zaigrali puno bolje u drugom poluvremenu i to je odmah rezultiralo novim vodstvo. James je proigrao Jacksona, koji je s desetak metara prizemnim udarcem prevario Kawashimu.

54. minuta - James je odlično ubacio iz slobodnog udarca, ali na drugoj stativi nije se najbolje snašao Carbonero. Lopta je otišla visoko preko gola.

45. minuta - Japanci se vraćaju! Honda je ubacio s desne strane, a Okazaki je akrobatskim letom i udarcem glavom zatresao mrežu Ospine. Japancima, kako stvari sada stoje, nedostaje još jedan gol.

36. minuta - Japan i dalje prijeti. Uchida je ubacio s desne strane, a Okubo je 'škaricama' tukao preko vrata. Da je ušlo, ovo bi bio najljepši gol Svjetskog prvenstva.

33. minuta - Honda je iz slobodnog udarca pucao malo pokraj vratnice.

26. minuta - Kagawa je s vrha 16-erca pokušao uhvatiti Ospinu na krivoj nozi, ali vratar Kolumbije je sjajno obranio.

17. minuta - Cuadrado je bez problema prevario Kawashimu za vodstvo Kolumbije!

16. minuta - Jedanaesterac za Kolumbiju! Konno je pokupio Ramosa u 16-ercu!

8. minuta - Okubo se odlično riješio svog čuvara, s desetak metara iskosa pokušao opaliti po golu, ali krivo je zahvatio loptu i Kolumbijci su se nekako spasili.

Utakmica je počela!

JAPAN: Kawashima, Uchida, Honda, Nagatomo, Okazaki, Kagawa, Okubo, Aoyama, Konno, Hasebe , Yoshida

KOLUMBIJA: Ospina, Arias, Armero, Cuadrado, Guarin, Mejia, Balanta, Ramos, Quintero, Martinez, Valdes

GRČKA - O. BJELOKOSTI 2-1 (Samaris 42, Samaras 90+3 / Wilfried Bony 74)

KRAJ UTAKMICE!

90. minuta - Samaras je fauliran u 16-ercu, penal za Grčku! Napadač Celtica je sam izveo jedanaesterac i odveo Grčku u osminu finala!



Greece 1 - 2 Côte d'Ivoire G. Samaras by f100000575791389

85. minuta - Salpingidis je ubacio prizemnu loptu koja je prošla kroz šumu nogu u petercu, ali nitko nije uspio zabiti gol.

74. minuta - Grčka ipak nije izdržala! Gervinho je napravio pravu pomutnju na lijevoj strani i pronašao Bonyja koji iz blizine nije mogao promašiti. Obala Bjelokosti sada je na mjestu koje vodi dalje.



Bony Goal Greece vs Ivory Coast 2 -1 World Cup... by edi-qrz11

70. minuta - Grci se odlično drže, uvijek su devetorica iza lopte i Drogba i društvo nemaju rješenja. Mogu li još izdržati 20 minuta i ponovno se provući u drugi krug?

68. minuta - Zamalo 2-0! Karagounis je s 30 metara zatresao gredu!

Kolumbijsko vodstvo dobro je sjelo Grcima koji samo trbaju zadržati čistu mrežu i to će im biti dovoljno za osminu finala i sudar protiv - Kostarike!

42. minuta - Kakav šok za Afrikance, Grčka je povela i ako stvari ovako ostanu do kraja, Santosovo društvo će se nekim čudom plasirati u osminu finala. Cheick Tiote je izgubio loptu, Samaras je proigrao Samarisa, koji je iz blizine matirao Barryja.



Greece 1 - 0 Côte d'Ivoire A. Samaris by ylber-gashi

31. minuta - Grka pola sata nije bilo nigdje, a onda zamalo gol! Odapeo je Jose Holebas, lopta je završila na gredi!

25. minuta - Grci su već na samo početku ostali bez dva ozlijeđena igrača - vratara Karnezisa i veznjaka Konea.

5. minuta - Drogba je odlično proigrao Gervinha na desnoj strani, ali napadač Rome se spetljao i Grci su stigli očistiti...

Utakmica je počela!

GRČKA: Karnezis, Maniatis, Manolas, Samaras, Kone, Karagounis, Salpingidis, Torosidis, Lazaros, Sokratis, Cholevas

OBALA BJELOKOSTI: Barry, Boka, K Toure, Kalou, Tiote, Gervinho, Drogba, Aurier, Y Toure, Serey, Bamba

LJESTVICA

1. Kolumbija 2 2 0 0 5-1 6* (plasman u osminu finala)

2. Obala Bjelokosti 2 1 0 1 3-3 3

3. Japan 2 0 1 1 1-2 1

4. Grčka 2 0 1 1 0-3 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:29