NEVJEROJATAN POTHVAT

VIDEO: 'NE BOJIM SE SMRTI' Neustrašivi Amerikanac prešao Grand Canyon hodajući po žici na 450 metara visine - bez zaštitnih užadi!

Čitavo vrijeme hodanja po žici NIk Wallenda glasno je molio
 AFP

LOS ANGELES - Poznati hodač po žici Nik Wallenda realizirao je svoj najveći izazov dosad prešavši Grand Canyon hodajući po žici bez zaštitnih užadi na 450 metara visine, prenijeli su mediji.

Tijekom gotovo 23 minute 34-godišnji Wallenda borio se i s vjetrom koji je bio snažniji nego što se predviđalo da bi prešao na drugu stranu Grand Canyona u američkoj saveznoj državi Arizoni. Riječ je o zabačenom dijelu kanjona pod upravom Navajo Indijanaca.

"Nemate pojma koliko me jako bole ruke", rekao je novinarima nakon prijelaza na drugu stranu i nakon što je zagrlio suprugu i troje djece. "Ne bojim se smrti", rekao je novinaru France pressea nekoliko dana prije svog najnovijeg podviga, dodavši kako bi ipak više volio umrijeti kao stogodišnjak "u postelji do svoje supruge".

Čitavo vrijeme hodanja po žici Nik Wallenda glasno je molio. Sve je uživo prenosio Discovery Channel u noći na ponedjeljak u 200 zemalja svijeta.

"Vjerujem u svoje mogućnosti, no treba se maksimalno koncentrirati", kazao je Wallenda koji po žici hoda od svoje druge godine. Riječ je o obiteljskoj tradiciji, koja se održava već sedam generacija. Wallende su generacijama cirkuski hodači po žici, a prijelaz preko Grand Canyona posvetio je pokojnom pradjedu Karlu, koji je 1978. u Puerto Ricu pao s užeta i pritom smrtno stradao.

Današnjim podvigom Wallenda je nadmašio lanjski, kada je postao prvi čovjek na svijetu koji je na žici prehodao dio iznad slapova Niagare, prešavši tako američko-kanadsku granicu na visini od 62 metra.

Nakon Grand Canyona Nik sprema se na sličan način osvojiti egipatski piramide, Eiffelov toranj i, kako sam kaže, mnoga druga mjesta u svijetu. Rado se uspoređuje s Francuzom Philippeom Petitom koji je bez dopuštenja 1974. hodajući po žici stigao od jednog do drugog tornja Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:03