PREVARA U BRITANIJI

VIDEO: 'MLADENKA NIJE ZNALA NI IME MLADOŽENJE' Bivša učiteljica pri sklapanju lažnih brakova zaradila 237.000 kn!

 YouTube

Kada se posramljena mlada nije mogla sjetiti imena mladoženje za kojeg se udaje, nekima je u matičnom uredu to bilo čudno. No kada su shvatili da je par jedva sposoban komuncirati jer ne dijele zajednički jezik, odmah su ih osumnjičili za sklapanje lažnog braka.

Prevara je otkrivena, a iza rešetaka je završilo 11 ljudi.

Mozak operacije, Maria Loureiro (54), bivša učiteljica rodom iz Portugala, dovela je u Britaniju devet žena iz Lisabona kako bi se udale za devetoricu Indijaca i u posredovanju pri sklapanju lažnih brakova 'zaradila' 27,000 funti (oko 237 tisuća kuna).

Svi muškarci u zemlju su ušli legalno, no njihove su vize istekle i morali su se vratiti u Indiju. Ženeći se građankama Europske unije dobivali bi pravo ostanka u državi.

Indijci su novac davali posrednici, a ona im je zauzvrat dovodila mladenke iz Portugala.

Loureiro bi ih opskrbila krivotvorenim dokumentima i karticama, lažnim osiguranjem te dogovarala vjenčanja.

Mladenke su pri obredu vjenčanja nosile tradicionalnu indijsku odoru i nakit, i u rukama bi držale buket cvijeća. Dan nakon ceremonije odletjele bi natrag u Portugal, a muškarci bi podnijeli zahtjev za stjecanje državljanstva.

Prevara je otkrivena nakon što je Loureiro zapažena na mnogim ceremonijama u ulozi tumača. Predstavljala bi se lažno, a jednom je nosila plavu periku. Osoblje u matičnom uredu postalo je sumnjičavo i obavijestili su Britansku graničnu agenciju koja je otada motrila Loureiro i snimala kako dočekuje djevojke u zračnoj luci John Lennon u Liverpoolu. Na sastanicima bi od mladoženja dobivala između 6,500 i 9,000 funti.

- Postavili smo nadzorne kamere izvan matičnog ureda. Kad bi par izašao, mladoženja bi sjeo naprijed u auto, a mlada iza. Nije bilo nikakve intimnosti. Jedanput mladenka čak nije znala ni kako se zove mladoženja - kazali su iz Agencije.

Loureiro je na sudu priznala da se, nakon što se s mužem i dvoje djece doselila u Englesku, s poslom počela baviti nakon raspada njezinog braka.

Osuđena je na 45 mjeseci, a njezin partner Ilias Neki na 32 mjeseca zatvora.

Osuđeni su i muškarci koji su nudili novac i ulazili u lažne brakove. Sajauddin Mansuri (27), Mehulkumar Patel (23), Yunusbhai Duka (30), Inayathussain Tailor (26), Amjadhushen Patel i Safvan Mirja (23) osuđeni su na 16 mjeseci zatvora, Faisal Chand (25) na 15 mjeseci, Mitesh Panjari (25) na 13,5 mjeseca, Bhavesh Bapodora (22) na godinu i pol, a Andrei Nogueiri izreći će se kazna idući mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:35