PAKAO NA ZEMLJI

VIDEO: KROČIO KROZ VRATA PAKLA Kanađanin se prvi spustio u vatreno grotlo koje gori u Turkmenistanu

Svjetski poznat istraživač George Kourounis (44) postao je prva osoba koja je ušao kroz 'Vrata pakla' - vatrenu jamu u Turkmenistanu koja gori više od 40 godina.

Nakon pothvata objavio je spektakularne snimke koje ga prikazuju kako se pomoću užeta spušta u krater dubok 30 metara, koji grije oko 1000 stupnjeva, i hoda po njegovoj površini.

Rupa je nastala urušavanjem špilje u pokrajini bogatoj plinom tijekom probnih bušenja 1971. godine. Iz nje su tada počele istjecati velike količine metana, a budući da je to opasan i moćan staklenički plin, sovjetski inženjeri su ga odlučili zapaliti. Nadali su se da će metan uskoro nestati, a vatra se sama ugasiti, međutim, krater je nastavio rigati plamen nesmanjenom žestinom sve do danas.

Kada je Kourounis iz Toronta čuo glasine kako će tamošnja vlada zatrpati krater, odlučio je posjetiti to neobično mjesto.

Njegov je cilj bio prošetati grotlom i uzeti uzorke tla za analizu. Izazov je izvršio u zimu 2013., a analizom je otkrivena prisutnost bakterija unatoč vrućem okolišu.

Novoobjavljene snimke prikazuju Kourounisa kako visi iznad kratera u specijalnom odijelu u kojem je mogao izdržati samo 15 minuta, a onda su ga izvlačili njegovi kolege.

- Kad sam stao na dno kratera, osjetio sam olakšanje. Bilo je to mjesto gdje prije nije kročila ljudska noga. Kao da sam stao na vanzemaljski planet. Više ljudi je bilo na mjesecu nego ovdje. Bilo je uzbudljivo, opasno, ali i poučno - zaključio je Kourounis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:20