VJEROVALI ILI NE

VIDEO: Austrijanac skokom sa 36 km visine planira probiti zvučni zid

Felix Baumgartner, 40-godišnji Austrijanac, planira skočiti s visine od 36.000 metara iznad Zemljine površine i padati brzinom većom od jednog maha (1.225km/h). U stratosferu će ući u kapsuli

Padobranac Felix Baumgartner, 40-godišnji Austrijanac, planira skočiti s visine od 36.000 metara iznad Zemljine površine i padati brzinom većom od jednog maha (1.225km/h).

Felix u stratosferu planira ući u kapsuli koju će na zadanu visinu podići uz pomoć balona. Nosit će posebno odijelo, a ukoliko mu pothvat uspije, Felix će postati prvi čovjek koji će bez letjelice probiti zvučni zid.

"Naravno da se bojim. Strah uvijek koristim u svoju korist, na taj način se lakše usredotočim", kaže Felix, kojemu ovo neće biti prvi ekstreman pothvat.

Austrijanac je 2003. godine lebdio 35 kilometara preko La Manchea uz pomoć 2-metarskog krila nakon što je skočio s 10 kilometara visine.

Točan datum i lokacija skoka je nepoznata, te će uvelike ovisiti o vremenskim uvjetima. Poznato je samo da će skočiti negdje iznad Sjeverne Amerike.

Felixov cilj je srušiti rekord Joe Kittingera, čiji je skok padobranom davne 1960. godine s preko 31 kilometra visine ostao zabilježen kao najviši i najdugotrajniji, te kao skok s najvećom postignutom brzinom slobodnog pada.

Tijekom skoka, znanstvenici će mjeriti utjecaje nadzvučne brzine na ljudsko tijelo, te kako ono reagira na tlak, temperaturu, ubrzanje i usporavanje.

"Cilj je dovesti Felixa najviše što je moguće, vratiti ga na Zemlju neozlijeđena i pri tome prikupiti što je više moguće podataka", izjavio je Kittinger, koji u 81. godini života sudjeluje na projektu kao savjetnik.

Put u stratosferu će trajati oko tri sata, dok će za vrijeme 21-minutnog povratka Felix uz pomoć slušalice u kacigi slušati savjete heroja iz djetinjstva, Joea Kittingera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:41