DRAGA MILANA

Vi riskirate baš sve, a što u cijelu priču ulaže vaš dečko?

Novac se upleo u vašu ljubavnu priču i usmjerava je na jedan specifičan način, a voda u ovom slučaju ne ide na vaš mlin, nego na njegov... Prije zajedničkog odlaska u inozemstvo vaš dečko se mora staviti u vašu poziciju i razmisliti o tome koliku odgovornost on preuzima

Ove godine ću diplomirati, imam 24 godine. U vezi sam koja traje dvije godine. Za dečka imam samo riječi hvale - odlično se slažemo i volimo, dijelimo iste stavove. No, njega već čeka dobro plaćen posao u inozemstvu, prilika kakva se ne propušta. On želi da idem s njim, ali moram naglasiti da o braku nismo razgovarali. Ja sam nešto malo radila za vrijeme studija, ali samo honorarno i ne smiješi mi se nikakav posao u Hrvatskoj. Iskreno, osim roditelja i mlađeg brata ništa me ne drži ovdje. Mislim da bi bilo uzbudljivo preseliti se u neku novu zemlju. Iako se čini da sve govori za moj odlazak, svejedno sam zabrinuta.

Dečko i ja još nismo živjeli skupa, a sada bih se trebala s njim preseliti u stranu zemlju i početi zajednički život. Sumnjam da ću u toj zemlji naći posao, nikog tamo ne poznajem pa baš ne bih imala ni prijatelja. Kako sada stvari stoje, kad sve zbrojim i oduzmem, bila bih domaćica koja čeka svojeg muškarca da se vrati s posla. Volim ga i ne želim ga izgubiti jer doista mislim da imamo zajedničku budućnost. Želim ići s njim, ali od svih tih pitanja koja mi se vrte po glavi ne mogu spavati i obuzima me strah. Kada sam pokušala razgovarati s njim o tome što me muči, rekao mi je da dramatiziram i da će nam biti sjajno. Doista sam na mukama. Pomozite!

Sjetite se, na primjer, Nataše Giriček. Iako vaš dečko nije slavni košarkaš, kad se stvar malo ogoli, vaša situacija zapravo je ista. Iz novina smo saznali da je Nataša kao mlada ekonomistica radila u VIP-u, a on je dobio angažman u Rusiji. Također, kako su nas novine izvještavale, Nataša je zbog njihove ljubavi i zajedničke želje da žive zajedno dala otkaz u svojoj firmi i krenula za njim. Možda mu je tada, prije tog svog poteza iznijela svoju bojazan da neće tamo imati posao, niti prijatelje, da će se njezin život svesti na to da ga ispraća i dočekuje, da će se pretvoriti u domaćicu. Možda mu je rekla i da žrtvuje svoju karijeru radi njegove, da je studirala i imala neke snove u kojima nije sebe vidjela samo s kuhačom u ruci. Možda zbog toga nije mogla spavati i obuzimao ju je neki strah. Što mislite što joj je on tada rekao?

Ja zapravo ne znam, ali sam nekako uvjerena da joj nije rekao ovo:

“Da, ti ćeš ostaviti svoj posao i svoju obitelj, prijatelje, živjet ćemo zajedno godinama, bit ćeš mi podrška, ljubavnica, prijateljica, a kada ja jednoga dana potpišem milijunski ugovor, onda ću od tebe tražiti da potpišeš i ti jedan ugovor, u kojem će pisati da ti nemaš nikakva prava na moju imovinu, jer to je ipak samo moje. Dok ti budeš stjecala ljubavni staž, ja ću stjecati novac.”

Ne znam zašto, ali ja sam uvjerena da joj nije ovo rekao, nego mi se čini da joj je rekao da dramatizira i da će im biti sjajno. I tako se Nataša s koferom u ruci zaputila u Rusiju. Kad je stigla do Amerike, u međuvremenu dobili su dijete, svi smo doznali kako je to završilo.

Ljubav je nešto najljepše na svijetu. Sigurna sam da volite svog dečka, nimalo ne sumnjam u to da i on voli vas. Vjerujem kako muškarci i žene trebaju biti ravnopravni i da je rad ženi potrebnija i bolja solucija od one da je netko uzdržava. Također mislim da se do braka nikako ne smije doći ucjenom, nego samo zajedničkim dogovorom dvoje ljudi koji se vole.

U vašoj situaciji se novac upleo u ljubavnu priču, usmjerava je na jedan specifičan način, a voda u ovom slučaju ne ide na vaš mlin, nego na njegov. On ide u inozemstvo, radit će svoj posao, dobro zarađivati i želi vas pokraj sebe, kad dođe kući nakon posla ljepše je da mu vrata otvori žena koja ga voli, netko tko mu se raduje, uvede ga u uredan i topao stan, a njegova omiljena tjestenina je na stolu. Dakako da je to bolje, nego da uđe u prazan stan, a opcije su mu dostava, McDonald’s i zamrznuta piletina. Dostavljač pizze sigurno ga neće zagrliti i poljubiti, a ako to i napravi, sumnjam da bi mu se dopalo. On dakle ima win-win situaciju i naravno da misli da vi dramatizirate. Vi imate naizgled win-win situaciju, jer posao trenutno nemate, pa ne smeta ako ćete u stranoj zemlji biti domaćica, a on će vas uzdržavati, bit ćete s osobom koju volite i ništa vam neće nedostajati, osim posla, prijatelja, obitelji. No vaša je situacija lažna, njegova je stvarna. Ako se nakon nekoliko godina dogodi da ljubav pukne iz nekog razloga, vi ćete se vratiti s koferom s kojim ste i došli. Shvatit ćete tada da ste vrijeme utrošeno u vašu vezu mogli utrošiti i u traženje posla, pa biste imali nekoliko godina radnog, a ne ljubavnog staža iza sebe, što nudi mogućnosti napredovanja, kredita, stjecanja neovisnosti. On, naprotiv, neće imati te probleme, pronaći će novu domaćicu i nastaviti tamo gdje je stao.

Zato mislim da je potrebno da sa svojim dečkom o svemu porazgovarate i da se on ozbiljno pozabavi sa svim implikacijama vaše situacije. Neka se stavi u vašu poziciju i razmisli o tome koliku odgovornost on preuzima. U životu nema garancije za ništa, svaka odluka, svaki izbor donosi svoje rizike. Vi u ovoj situaciji vežete svoj izbor za njegov, svoju egzistenciju za njegovu, svoje postojanje u toj zemlji uz njegovo, možda je vrijeme da on razmisli bi li se htio vezati uz vas na bilo koji način. Bračna ponuda s njegove strane nije nikakva garancija, ona bi u ovom slučaju značila da je on spreman do kraja preuzeti odgovornost, a to je onda pokazatelj da se za takvu osobu isplati riskirati. Riskirajte, dakle, ali zajedno!

Svoje pitanje možete poslati na adresu EPH Koranska 2 Zagreb, Jutarnji List, za Milanu, ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:12