Velika koalicija ili veliki sukob

Idealno bi bilo stvaranje velike koalicije HDZ-a i SDP-a. Zalažem se za zajedničku vladu ekonomskih reformi u kojoj bi bili stručnjaci svih vodećih političkih stranaka - predlaže bivši premijer Nikica Valentić u velikom intervjuu Globusu, prvom nakon višegodišnje medijske šutnje i, kako sam kaže, zadnjem u idućih deset godina.

Premijerki Jadranki Kosor Valentić predlaže da Zorana Milanovića odmah pozove na razgovor. Da je on šef opozicije, kaže, bez razmišljanja bi sjeo s Vladom. Argumenti su mu sljedeći: reforme je nemoguće provesti bez širokog političkog konsenzusa, realizacija reformskog paketa trajat će barem sedam, osam godina, dakle dva mandata. Implicira da bez takva širokog okupljanja HDZ-ova vlast ništa neće napraviti: “bolje je biti u koalicijskoj vladi koja ima šansu uspjeti, nego sam raditi nešto što ne možeš provesti”, kaže.

Opoziciji nudi mamac u vidu konstatacije da će više profitirati pružanjem ruke Vladinim reformama, nego pustim kritiziranjem. Valentić zna da njegova ideja u ovom trenutku nije realna. Ali, ako ne može velika koalicija, onda traži barem intenziviranje HDZ-ove i SDP-ove suradnje. Vladi sugerira da u debati s opozicijskim ekonomistima pretrese i doradi svoj reformski paket: uvođenjem, primjerice, poreza na kapitalnu dobit. Također smatra da bi se doktori iz dvije ključne stranke mogli usuglasiti oko reformi u zdravstvu. Ali stvari idu upravo suprotno. Umjesto suradnje, retorika između HDZ-a i SDP-a dodatno se zaoštrava. Umjesto velike koalicije, velika konfrontacija. Premijerka Kosor od opozicije traži podršku za svoj reformski paket, ali sve njihove ideje odbija, čak nije spremna ni da ih razmotri. Spremna je samo da šefa SDP-a nazove kukavicom. Opozicija također ne shvaća potrebu diferenciranog pristupa: kritiziranje HDZ-a je apriorno, često banalizirano i svađalački intonirano. Premda je publika u više navrata pokazala da ne voli prznice. Voli koncilijantnog predsjednika Josipovića. Voljela je i premijerku Kosor, dok nije skinula smiješak s lica.

Pravi prezir prema bilo kakvom obliku suradnje i dogovora Vlada je pokazala odlukom da u Sabor pošalje svoj paket ustavnih promjena, bez dogovora s opozicijom. HDZ ne pristaje na bilo kakve promjene u modelu izborne participacije takozvane dijaspore. Važnije im je zadržati postojeći model, za koji nemaju podršku javnosti, nego graditi nacionalni konsenzus, na čemu se uvijek dosad prilikom promjene Ustava inzistiralo i uspjelo. Opozicijske prvake ismijavaju kao blefere. Čelni se ljudi vlasti ponašaju kao da im cilj nije izglasavanje europski inoviranog Ustava, nego sukob. Kao da opoziciju hoće isprovocirati da zaista ne digne ruku za HDZ-ove ustavne promjene, pa da je onda pred svijetom mogu olajavati kao antieuropsku. Radikalizacija HDZ-ove retorike ne koristi realizaciji ekonomskih reformi ni promjeni Ustava. Samo ih otežava. Ali može biti u funkciji zagrijavanja za naredne izbore, o kojima, kako Valentić tvrdi, premijerka Kosor razmišlja hoće li ih raspisati već ove jeseni ili dogodine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:40