KOMENTAR JUTARNJEG

URED ZA DOBRODOŠLICU DIJASPORI NE SMIJE BITI USPJEŠAN Inače ćemo gubiti milijune...

Dragi državljani iseljenici dobrodošli u Hrvatsku
 Goran Mehkek / CROPIX

Dragi državljani iseljenici, potencijalni povratnici, dobrodošli u Hrvatsku. Zemlju s oko 350 tisuća nezaposlenih u kojoj kamata na gotovinski kredit iznosi nešto manje od 9 posto, koja je od ove godine podigla stopu PDV-a osim u turizmu i na dječju hranu unatoč negativnoj stopi nataliteta, jer državi fali novca. Dobrodošli u zemlju u kojoj mladi viskoobrazovani teško ili nikako nalaze posao, umreženu modernima autocestama čije će korištenje stanovnici plaćati kao suho zlato jer je svaki kilometar u gradnji preplaćen jedno četiri puta, a nestali novac ne može se više vratiti. Dobro došli u zemlju u kojoj smo odlukom većine Ustavom definirali brak kako zajednicu muškarca i žene, u kojoj vodimo žučne rasprave o ustašama i partizanima, likovima iz prve polovice prošlog stoljeća. Dobrodošli u zemlju u kojoj je najprofitabilnije biti političar, u kojoj će zaposlenima u obrazovanju pasti plaće, zemlju u kojoj vam može biti lijepo živjeti, ali možda bi bilo dobro zadržati neku policu zdravstvenog osiguranja u inozemstvu jer liječnici rade ili štrajkaju u uvjetima dramatičnog duga bolnica i sve manjih praktičnih prava običnog pacijenta.

Preturobno je nastaviti nabrajalicu, ali Ured za dobrodošlicu namijenjen Hrvatima povratnicima koji je zakonom propisan u kolovozu 2011., osnovan u svibnju 2012., a uredbom uređen njegov rad ovaj tjedan trebao bi im na neki način reći ove istine. Sama uspostava ureda koja traje dulje od dvije godine pokazuje da se u Hrvatskoj sve radi sporo pa se tako sporo smanjuju parafiskalni nameti, pravosuđe kao temelj konkurentnosti reformira se puževim korakom ili se uopće ne reformira, a imamo i nešto više od 500 jedinica lokalne samouprave na oko 4 milijuna stanovnika, daleko previše. Tko želi raditi u malom, zahrđalom i neproizvodnom privatnom sektoru mora zaraditi za plaću oko 240 tisuća državnih službenika čiji se broj neće smanjiti. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade (HNS), ne zna što bi novi ured trebao raditi, a osnovala ga je kao član Vlade. Jasno odražava hrvatski mentalitet u kojem prvo djelujemo, a tek potom mislimo, i to samo ako nas netko to izričito pita. Ured za dobrodošlicu pravda se time što hrvatski iseljenici slanjem novca rodbini u domovinu napune hrvatsku potrošnju sa 1,4 milijarde kuna pa zaslužuju ured u kojem će im pomoći da se u domovinu vrate.

Kako i govorimo prije nego što promislimo, zaboravili smo da ako se vrate, kako će slati tih 1,4 milijarde kuna kada više neće biti tamo gdje ih je moguće zaraditi. Hrvatska kao članica Europske unije trebala je osnovati Ured za dobrodošlicu svim državljanima EU koji bi htjeli živjeti, raditi, poslovati i stvarati u Hrvatskoj. To bi možda imalo nekog europskog smisla, ovako je samo u funkciji promocije političara pred biračima iz dijaspore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:35