Upravo nezavisna kultura stvara novu i živu publiku

Taman kad čovjek pomisli kako neke stvari u hrvatskoj kulturi dolaze na svoje mjesto, osvijesti ga šamar koji je neovisnim kulturnim djelatnicima drakonskim rezanjem potpora odalamio zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Evo samo jednog slučaja barbarskog i bezobraznog rezanja potpore koje se ni u ludilu ne može opravdati.

Teško je u Hrvatskoj naći agilnijeg, vještijeg i radišnijeg promotora od Mate Škugora koji već godinama - kroz festivale N.O. Jazz i Žedno uho, ali i kroz stotine pojedinačnih koncerata u Teatru &td, Kinu SC, Pauku i klubu KSET - Zagreb drži u doticaju s najrelevantnijim svjetskim kretanjima na području neovisnog rocka, folka, americane, avangardnog jazza, progresivne elektronike i niza drugih stilova. Samo jedan primjer: “Merriweather Post Pavillion” bruklinške grupe Animal Collective koncem 2009. najugledniji svjetski magazini odabrali su za album godine.

N.O. Jazz možda nikad

Mate Škugor - po drugi put - ugostio ih je u Teatru &td još u siječnju 2009. Takvih bi se primjera kad je o Škugoru riječ moglo navesti barem stotinjak. On s nevjerojatno malo novca kreira nevjerojatno mnogo vrijednih glazbenih događaja, obrazuje mladu publiku, dovodi nova i suvremena imena, otvara prostor modernoj hrvatskoj glazbenoj sceni i publici te u konačnici Zagreb čini gradom kulture i ugodnim mjestom za život. Zbog rezanja financija N.O. Jazz festivala ove godine neće biti, pitanje je hoće li se ikada ponovno održati. Žedno uho će se održati, ali njegovo iduće izdanje, ako ga bude, možda ode u Šibenik.

Baš tom i takvom Mati Škugoru i njegovim festivalima i programima - uključivši i Velesajam kulture i ZGetno, također programe Kulture promjene Studentskog centra - netko iz Grada odlučio je srezati potporu na 100.000 kuna, iako je Vijeće za urbanu kulturu i kulturu mladih, na čelu s Mariom Kovačem, opravdano potpisalo kako su to vrijedni programi neovisne kulture koji zaslužuju potporu u iznosu od 270.000 kuna. Čemu onda Vijeće, ako Ured tjera svoje?

Iako smatram da bi se Škugorovim programima trebalo baviti Vijeće za glazbenu djelatnost, bojim se da bi rezultat bio isti. Vijeće za glazbenu djelatnost vjerojatno bi odobrilo podjednako adekvatnu potporu Škugorovim programima, ali bi ih u Gradskom uredu njihovu odluku opet netko prekrojio.

Pitanje općeg interesa

S druge strane, C’est Is The Best i Ljeto na Štrosu i dalje se “potfutralo” s “udobnih” 360.000 kuna, iako su, kako veli Škugor, “jako loše prošli na Vijeću”. No, Ured ih je “naknadno izdvojio iz ‘nezavisnih ustanova’ i proglasio projektima ‘od općeg interesa’, pa im dodijelio po 360.000,00 kuna”. Možda zato jer su Kraljevi ulice, koji stoje iza C’esta i Ljeta, Bandićevi frendovi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:16