NEVJEROJATAN SLUČAJ

UHVAĆEN PREVARANT Ukrao 300.000 kn pa godinama glumio da je paraliziran, otkrili ga sasvim slučajno

 CCTV

Prevarant Alan Knight (47) iz Swanseaja dvije se godine pretvarao da je teško bolestan kako bi izbjegao suđenje. Naime, Velšanin je od svog starijeg susjeda ukrao preko 300 tisuća kuna, a pravosudne organe je izbjegavao lažući im da je paraliziran. U svemu tome imao je podršku obitelji koja je tvrdila da je bio spojen s bocom kisika te da se ne osjeća ništa od vrata na niže.

Osim što je sustavno pljačkao susjeda, bezobzirni prevarant je redovito dobivao socijalnu pomoć.

Ipak, Knight nije mogao vječito glumiti bolesnika, pa ga je policija uhvatila kada je snimljen nadzornim kamerama kako šeće po jednom trgovačkom centru i vozi automobil.

Tijekom saslušanja na sudu Knight je ispričao da je ozlijedio vrat nakon što je pao otvarajući vrata od garaže. Dodao je kako je od tada znao dobiti napadaje zbog kojih je redovito bio u komatoznom stanju.

Na sudu se također doznalo kako je Knight sistematski izvlačio novac sa susjedovog računa kojeg je koristio na odmor, a priuštio si je i kamp kućicu.

Njegova varka nije mogla trajati vječno. Policija je pregledavala nadzorne kamere jednog trgovačkog lanca na mjestima gdje je korištena obiteljska kartica te je tako pronašla dvije ranije spomenute snimke.

Iako su ga ranije dva puta pokušavali dovesti na sud, svaki put bi otišao u bolnicu tvrdeći da mu se stanje pogoršalo.

Nekoliko je puta uspio uvjeriti liječnike opće prakse u svoju bolest, ali bolničko osoblje nije prevario.

Dok je bio u bolnici na 'promatranju' viđen je kako normalno jede, briše lice pa čak i piše.

Na kraju mu je poručeno da će se suđenje održati bez njega, ali se odlučio pojaviti na sudu. Imao je toliko drskosti da je pred suca izašao u kolicima i s ovratnikom.

Priznao je svoje zločine, a sudac mu je poručio da će završiti u zatvoru kako bi poslao poruku drugima koji se odluče na sličan zločin.

- Njegovo pojavljivanje na sudu kosi se onom na snimkama nadzornih kamera. Na ovakav slučaj još nisam naišao. Svima kojima padne na pamet slična stvar mora se poslati snažna poruka. Kada sam vidio snimke zaključio sam da glumi - rekao je sudac Paul Thomas.

- Nije bolestan kao što tvrdi. Njegovi simptomi se pojavljuju svaki put kada mora na sud. Ne vjerujem da su simptomi bolesti pravi. Viđen je kako briše lice i piše, što je ljudi koji su oduzeti ili u komi ne mogu raditi - dodao je sudac.

Istražitelj koji je radio na slučaju, Harry Paul, izjavio je da u cijeloj svojoj karijeri nije vidio tako proračunato i dugoročno varanje ranjive, starije osobe.

- Dvije je godine izbjegavao sud, što je policiju, pravosuđe i zdravstvo koštalo na tisuće - poručio je istražitelj.

Prevarant Alan Knight, priznao je krivnju po 19 točaka optužnice za krivotvorenje, prevaru i krađu. Kazna će mu biti izrečena sljedećeg mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:06